Előfizetés

Az Erste felvásárolja a Citibankot

Az Erste Bank vásárolja meg a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya üzletágait. A Citi  marad Magyarországon, továbbra is kiszolgálja vállalati és intézményi ügyfeleit  és bővíti budapesti szolgáltató központját - közölte a két bank szerdán.

A Citibank Europe plc. megállapodást írt alá az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, valamint leányvállalatával, az Erste Befektetési Zrt.-vel a Citibank magyarországi lakossági üzletágának értékesítéséről. Az értékesítés magába foglalja a Citibank lakossági betéti- és befektetési-, személyi hitel-, hitelkártya, valamint a mikrovállalatokat kiszolgáló (CitiBusiness) üzletágait, továbbá a lakossági üzletág alkalmazottainak átvételét is. 

A tranzakció hatósági jóváhagyáshoz kötött, amely előreláthatólag 2015 végén esedékes. Az ügyfélszámlák átadása 2016 utolsó negyedévénél előbb nem várható a közlemény szerint. Az ügylet részletei nem nyilvánosak. A Citigroup tavaly októberben jelentette be , hogy 11 országban, köztük Magyarországon, de például Csehországban, Egyiptomban, Japánban, Peruban és Dél-Koreában is el akarja adni lakossági üzletágát. Indoklásképpen arra hivatkozott, hogy azokra a piacokra kíván összpontosítani, ahol a legnagyobb mérettel és növekedési  potenciállal rendelkezik. 

Elemzők szerint a Citibank nem tartozik a hazai pénzpiac legjelentősebb szereplői közé, de portfóliójában sok a jól fizető lakossági ügyfél, lakossági üzletága ezért értékes a piacon. A Citi továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt, hangoztatják a közleményben. A jövőben a kis- és középvállalatok, a nagyvállalatok, a pénzügyi intézmények, az állami szektor és a multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai számára nyújtott szolgáltatások fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. A Citi változatlanul elkötelezett a Budapest Citi Szolgáltató Központ továbbfejlesztése iránt is, amely a világ több mint 50 országban működő Citi-vállalatok számára nyújt háttérszolgáltatásokat - olvaható a közleményben. 

Jon Wiggins, a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepének megbízott vezérigazgatója a közleményben úgy ítélte meg, hogy az ügyfeleik igényeinek leginkább megfelelő partnert találták meg és megerősítette bankja elkötelezettségét  aziránt, hogy megtalálják mind az ügyfeleknek, mind a dolgozóknak a legjobb megoldást.  Úgy értékelte, hogy ez a tranzakció pozitív hatással lesz lakossági ügyfeleikre és az ebben az üzletágban dolgozó munkavállalóikra, akiknek további együttműködésére az átmeneti időszakban is számít.

A közleményben Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a tranzakció révén az Erste a második legnagyobb lakossági portfólióval rendelkező pénzintézetté válik Magyarországon. A méretnövekedésen felül a  két vállalat kiemelkedő értékeinek - az Erste Bank univerzális banki szolgáltatásai és a Citibank piacvezető ügyfélkiszolgálási gyakorlatának - összevonásával az Erste egyedülálló pozícióba kerül a magyar bankpiacon. 

Jelasity Radován arra is emlékeztetett, hogy az Erste csoport takarékbankként kezdte működését, így nagy szakértelemmel rendelkezik a vagyonkezelés, a megtakarítások és a befektetések terén. Az ügyfélszámlák átadásáig - ami 2016 utolsó negyedévénél előbb nem várható - a Citibank ügyfeleinek semmilyen teendőjük nincs, emlékeztet a két bank. A Citibank a rendes ügymenet szerint működik tovább, beleértve az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálását és az ügyfélszerzési tevékenységeket is.

Ezek az étrend-kiegészítők buktak meg a teszten

Publikálás dátuma
2015.09.02. 13:48
Illusztráció: Thinkstock
Mintegy 54 étrend-kiegészítőben vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy valóban annyi ásványi anyagot, vitamint, illetve "jótékony" baktériumot tartalmaz-e, mint amennyi a címkén szerepel; a vizsgált termékek közül 3 nem felelt meg a követelményeknek - közölte az NFH szerdán.

A közlemény szerint az 54  vizsgált termék közül 9-féle volt probiotikus termék, a többi egyéb étrend-kiegészítő (tabletta, pezsgőtabletta, rágótabletta) készítmény vitamin-, illetve ásványi anyagot tartalmazott, a címkén feltüntetettek szerint. A szakemberek az egyes termékekben vizsgálták a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok és a niacin elnevezésű vitamin mennyiségét, valamint ellenőrizték a termékek kalcium, magnézium, cink és vas tartalmát is.        

A hatóság által elvégzett vizsgálatok szerint a Doppelherz aktív folsavval, amely B6, B12, C és E vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta, a TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye ízű terméke és a BELLY-FITR étrend-kiegészítő nem felelt meg az ellenőrzésen - olvasható a közleményben. Kifejtették: a Doppelherz aktív folsavval rendelkező terméke a címkén feltüntetett vitamintartalma a vizsgálatok szerint lényegesen kevesebb volt a magyar nyelvű tájékoztató hibája miatt, ugyanis a mért értékek megfeleltek az eredeti német nyelvű címkén szereplő értékeknek.

A TEVA Lactiv Kid esetében azt állapították meg, hogy a termékben lévő baktériumok közül több baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket. A "BELLY-FITR készítménye esetében pedig a laborvizsgálatok szerint még kimutatható mennyiségben sem volt jelen a címkén feltüntetett két "jótékony" baktérium. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, a Széchenyi 2020, az Európai Unió és az Európai Szociális Alap közel 487 millió forintos támogatása révén megvalósuló az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítését célzó, több mint 618 millió forint összköltségvetésű kiemelt projekt részei. A projekt keretében még július végén országos kampánysorozatot is indított az NFH.

Bosszankodhatnak a dízelesek

Publikálás dátuma
2015.09.02. 09:23
FOTÓ: Thinkstock
Csökkentette bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajét 2 forinttal emelte.

A 95-ös benzin átlagára 340-341 forintra csökkent, a gázolajé pedig ugyanerre a szintre emelkedett. Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor bruttó 9 forinttal csökkent a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

A benzin átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, majd idén július közepéig fokozatosan több mint 70 forinttal emelkedett. Az utóbbi egy hónapban viszont csaknem 40 forinttal ismét olcsóbb lett a benzin.     A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta mintegy 30 forinttal lett magasabb, az utóbbi négy hétben viszont már mintegy 20 forinttal csökkent.     

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.     Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.