PM: engedjék át a menekülteket!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy engedje át a határon Nyugat-Európa felé a Keleti pályaudvarnál összegyűlt menekülteket - közölte szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Barabás Richárd, a PM szakszóvivője.

Az ellenzéki politikus azzal indokolt, hogy szerinte humanitárius katasztrófa alakult ki a pályaudvar környékén azért, mert a kormány gyűlöletkampányt folytat és "nem csinál semmit".

Közölte, hogy a menekültek átengedése a határon nem jogszerű és ellenkezik a Dublin III. egyezménnyel is, de szerinte a humanitárius válság miatt most emberi segítség kell. Azt is mondta: a bevándorlási hivatal Budafoki úti irodájában mindössze két munkatárs dolgozik, miközben nagyon sokan állnak sorban.

Barabás Richárd arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy egy miniszterét küldje Németországba, és kérjen a helyzet megoldására segítséget.

Szerző

Dráma a pályaudvaron: szoptatós anyát vittek kórházba

Publikálás dátuma
2015.09.02. 15:29
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Kisebb családi dráma történt a Kőbánya-Kispest vasútállomáson, ahol szerda hajnal óta migránsok tüntetnek. Egy szoptatós anyát kellett kórházba vinni, az asszonyt ki kellett emelni a menekültek közül. Az őrjöngő apát lefogták a rendőrök, a férfi attól félt, hogy végleg elveszti szeretteit a kaotikus állapotokban - számolt be az esetről a hvg.hu.

A lap szerint az anya gyermeke szorult kórházi ápolásra, mivel gyerekmentő érkezett. A gyermek apja, aki három másik gyermekével volt a peronon, tombolni kezdett, amikor feleségét megpróbálták elvezetni, mert félt, hogy végkép szem elől veszíti őket. Az anyát valósággal ki kellett menteni a tömegből.

A tudósító szerint a férfivel nem bántak agresszíven, a lehető leghiggadtabban próbálták lefogni és lecsillapítani a tömegből kiemelt férfit.

Ahogy már beszámoltunk róla, a Kőbánya-Kispest vasútállomáson a Keleti pályaudvarhoz hasonló helyzet alakult ki, amikor a menekültek tüntetni kezdtek, mert nem akartak felszállni a Debrecenbe tartó vonatra. Egyesek a gyerekeket maguk elé tartva és részben levetkőzve követelték, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba.

Lásd még: Folytatódik a menekültkáosz - Ismét tüntetnek a Keletinél (Fotók)

Szerző
Témák
menekültek KÖKI
Frissítve: 2015.09.02. 15:46

Tiltakoznak a Corvinus feldarabolása ellen

Publikálás dátuma
2015.09.02. 15:06
FOTÓ: Népszava
A Magyar Liberális Párt szerint elmaradtak az egyeztetések az érintettekkel a Budapesti Corvinus Egyetem karainak leválasztásáról.

Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője szerdán azt mondta, tiltakoznak és elutasítják azt a döntést, hogy az egyetem három budai karát (az élelmiszer-, kertészettudományi és tájépítészeti) leválasszák az intézményről. Kevesellte az erre szánt felkészülési időt is.

Az egyetem óraadójaként is dolgozó liberális politikus közölte, a karok leválasztása 4500 hallgatót érint, de ha a pesti karokat is hozzászámolja, akkor 10 ezer hallgatónak üzeni azt ez a döntés, hogy nem dönthetnek a saját sorsukról. Bősz Anett szerint "érvágást" jelent a hallgatóknak az is, hogy bár a Corvinusra felvételiztek, nem corvinusos diplomát szereznek.

Mint mondta, a hallgatók tüntetésekkel, tiltakozásokkal többször kényszerítették már megfutamodásra a minisztériumot. Arra biztatja őket - folytatta - , hogy most is addig menjenek, amíg el nem érik a céljukat. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára kedden jelentette be: a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara. Az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje. A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése kedden sajnálattal vette tudomásul a javaslatot.

Szerző