Előfizetés

A Fidesz nekiment Junckernek

A Fidesz szerint az MSZP, a DK és az Együtt a bevándorlók pártján áll, ha rajtuk múlna, mindenki mindenféle ellenőrzés nélkül "ki-be járhatna" Magyarországra és így az Európai Unióba.

Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ez teljesen megengedhetetlen, ezért a Fidesz az "illegális népvándorlás" megállítását, a határok megerősítését tartja a legfontosabb feladatnak. Ennek érdekében több törvény módosítását is javasolták, ezek a csütörtök-pénteki rendkívüli ülésen kerülnek a Ház elé - jelezte, hozzátéve: az a politikus, aki nem fogadja el az indítványaikat, az egyértelműen bizonyítja, hogy a magyarok érdekeivel szemben az illegális bevándorlókét helyezi előtérbe.

A Keleti pályaudvarnál összegyűlt migránsok ügyében a fideszes képviselő kérdésre arról beszélt, hogy szerinte felelőtlen európai uniós és hazai baloldali nyilatkozatok miatt alakulhatott ki a helyzet, arra biztatják ugyanis ezeket az embereket, hogy "hagyjanak ott csapot-papot", jöjjenek, be fogják őket fogadni. A politikus fontosnak nevezte a rend fenntartását, valamint a közlekedés és az ott élők nyugalmának biztosítását. Azt is mondta, hogy a Keleti pályaudvaron lévő helyzetet nem politikusok fogják megoldani.

Arra a felvetésre, hogy a magyar-szerb határon megépült gyorstelepítésű drótakadály ellenére nem érkeznek kevesebben, Németh Szilárd azt mondta: nem jönnek kevesebben, mert vannak olyan felelőtlen uniós politikusok, mint például Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki "gyakorlatilag arra biztatja az embereket, hogy jöjjenek nyugodtan, nem lesz semmi probléma". "Mi ezzel ellentétesen a jog talaján állunk" - közölte. Németh Szilárd hozzátette ugyanakkor azt is, hogy "mi magunk kezdeményezzük az EU minden politikai szintjével a találkozást". Megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az unió vezetőivel egyeztet az európai migrációs válsághelyzetről.

A Fidesz képviselője arról is szólt, hogy szerinte "a kerítés biztosítja azt, hogy ne legyen berlini fal", mert - mint fogalmazott - ha a schengeni határ Magyarországon csődöt mondana, akkor azok az EU-s politikusok, akik ma biztatják a bevándorlókat, "rögtön mást fognak mondani". Szerinte "amikor megérkezett a 3500 menekült a bécsi pályaudvarra", az osztrákok is "rögtön mást mondtak, mint előző nap", azonnal az történt, hogy "lezárták a határt". Arra a kérdésre, hogy a tervezett határ menti tranzitzónákból szerb beleegyezés hiányában nem lehet majd visszaküldeni senkit, a kormánypárti politikus azt felelte: "nem mi küldjük, ő fog menni".

Tóbiás: Gyorsítani kell a menekültügyi eljárásokat!

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint egy felelős kormány a költségvetési tartalékokból különvonatokat, különbuszokat, valamint számítógépeket vásárolna, hogy ezzel is gyorsítsa a menekültügyi eljárásokat, és nem kerítést építene, mert az nem megoldás.

Tóbiás József szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "30 milliárd mínuszban vagyunk" a többi között a nemzeti konzultáció és a kerítésépítés miatt. Hozzátette, 500 emberre lenne szükség a menekültügyi hivatalokban. Szerinte Magyarországon ma az emberek többsége azt gondolja, hogy ne legyenek menekültek az országban, de azt is gondolják, hogy a kormány nem nézheti tétlenül az ittlévők sorsát.

Miért nem alkalmazkodik a magyar közigazgatás? Miért nincsenek a hétvégén nyitva a hivatalok? - firtatta. Szerinte erre kellene forrásokat költeni, mert a kerítés "csődöt mondott", a magyar embereket nem védi, a menekülteket pedig nem akadályozza az országba jutásban.

Hangsúlyozta, a parlament által csütörtökön tárgyalandó kormányzati törvénycsomag korlátozza a magyar állampolgárok szabadságjogait, valamint azok felhasználhatók félelemkeltésre és uszításra. Mint mondta, az elmúlt nyolc hónapban a kormánynak minden eszköze és lehetősége meglett volna arra, hogy kezelje a helyzetet.

Tóbiás József közölte, sem a kormány, sem a Fidesz nincs ma abban a helyzetben, hogy ultimátumot adjon, zsarolja az ellenzéket. Emlékeztetett arra, hogy pártja az elmúlt hónapokban többször is javaslatot tett a határrendészeti feladatokat ellátók létszámának növelésére, további források biztosítására a probléma kezelése érdekében, a büntető törvénykönyv módosítására, illetve a közös európai megoldás kidolgozásában való részvételre.

A szocialista politikus közölte, ma két "borzalmas, szörnyű" javaslat, "két szörnyen rossz megoldás" verseng egymással az Országgyűlésben, a Fidesz, illetve a Jobbik javaslata. Egyik megoldást sem szabad választani, Magyarországnak jogállami eszközökkel kell megoldania ezt a kérdést - hangoztatta. Értékelése szerint a menekültkérdést pusztán rendészeti eszközökkel akarják megoldani, a katonákból akarnak rendőrt csinálni. Az MSZP elnöke azt mondta, ha a törvénycsomag a parlament napirendjére kerül, az annak a beismerése, hogy a kormány képtelen saját eszközeivel megoldani ezt a problémát és át akarja hárítani azt a honvédségre.

Gyurcsány "menekültszállót" nyitott - Videó!

Publikálás dátuma
2015.09.02. 18:21
Fotó: Vajda József/Népszava
Afgánok, szírek, kurdok töltötték az éjszakát az utóbbi néhány nap során a volt miniszterelnök otthonában - írja az atv.hu.

A portál közzétett egy videót, melyen Gyurcsány Ferenc látható, amint két migránsnak látszó fiatalemberrel megy fel a Déli pályaudvar lépcsőjén.  A politikus elmondta, hogy valóban menekültekkel látható a felvételen, ugyanis néhány napja egy-egy éjszakára migránsokat fogadnak be.

Gyurcsány és felesége már régebb óta vitt élelmiszert a Déli pályaudvarnál várakozó menekülteknek. A múlt héten az egyik menekülteket segítő aktivistát megkérdezte Dobrev Klára, miben tudnak még segíten. Kiderült, az egyik családnak szüksége lenne szállásra. Dobrev telefonon egyeztetett a korábbi miniszterelnökkel, és úgy döntöttek, befogadják őket. Kiürítettek két szobát, felszabadítottak egy fürdőszobát, és az utóbbi négy-öt éjszakán számos vendéget fogadtak be a házukba.

„Az első éjszaka egy tíztagú szír család érkezett, másnap hat szíriai kurd menekült aludt nálunk” - mondta Gyurcsány Ferenc.

A teljes cikket itt olvashatja!