Előfizetés

Mészöly: Legyen szívügy a győzelem!

Publikálás dátuma
2015.09.04. 07:53
Vége a láblógatásnak, ma este fontos meccs vár a magyar csapat játékosaira FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A FIFA világranglistáját alapul véve ma este le sem kellene játszani a magyar-román Európa-bajnoki selejtezőt. Még szerencse, hogy a vendégek is csak kacagnak a hetedik pozíciójukon, amely sokkal kevésbé tükröz hű képet, mint a magyarok 37. helye. A német Bernd Storck bemutatkozása akár sikersztori is lehet, hiszen a diadal igazán nagyot szólna, miután 34 éve nem sikerült legyőzni Romániát.

Noha sokak szerint a piros-fehér-zöld labdarúgó-válogatott hétfőn, Belfastban vívja majd a fontosabb meccsét, Magyarország és Románia csatáját kár lenne bagatellizálni. Ez a derbi játékosokból, edzőkből és nem utolsósorban a szurkolókból nyilvánvalóan más érzelmi hatást vált ki, mintha Feröer, Finnország, Görögország, vagy Észak-Írország lenne az ellenfél. Kivált, hogy lenne miért visszavágni a péntek esti ellenfélnek, melyet Magyarország legutóbb 1981 májusában - Fazekas László góljával – tudott legyőzni. Az azóta lejátszott tíz meccsen négy döntetlen mellett hat vereség a mieink mérlege, ebben az időszakban mindössze három találkozón szerzett gólt a magyar csapat.

„Bevallom, harmincnégy évvel ezelőtt nem hittem volna, hogy ilyen hosszú ideig képtelenek leszünk legyőzni a románokat – mondta lapunk megkeresésére a válogatott akkori kapitánya, Mészöly Kálmán. – Az egy vb-selejtező volt, és nemcsak az említett összecsapás végződött jól, hanem a sorozat is, hiszen kijutottunk a spanyolországi világbajnokságra.” A kérdésre, hogy mit üzen a jelen válogatottjainak, az egykori klasszis futballista a szokásos vehemenciájával közölte: „Ne féljenek semmitől, akarják megmutatni, hogy mire képesek, és végre legyen szívügy számukra a győzelem!”

Eb-selejtező
Magyarország-Románia
Groupama Aréna, 20:45. Vezeti: Brych (német)
A várható magyar kezdőcsapat: Király – Fiola, Juhász, Guzmics, Leandro – Lovrencsics, Elek, Tőzsér, Dzsudzsák –, Nikolics, Németh

Mészöly természetesen ott lesz a Ferencváros stadionjában, és biztosra veszi, hogy a szurkolókon nem múlik semmi, a magyar válogatott minden támogatást megkap a lelátóról. Ami azt illeti, a táboroknak azért nem árt óvatosnak lenniük, hiszen az európai szövetség kiemelten figyel a meccsre, ugyanis mindkét ország a visszaesők kategóriájába került. Emlékezhetünk rá, az UEFA fegyelmi bizottsága a tavalyi, bukaresti 1-1-es döntetlen után a román és a magyar szövetséget is megbüntette, miután az illetékesek fülét nem kerülte el a cigányozás.

Magyarország–Románia: több, mint egy szimpla futballmeccs… FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Magyarország–Románia: több, mint egy szimpla futballmeccs… FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

A magyaroknak fenntartott szektorban keletkezett károkat is ki kellett fizetnie az MLSZ-nek. Emellett a rendező a finnek elleni következő selejtezőre két szektorba sem engedhették be a szurkolókat, vagyis 2500-zal kevesebb jegyet árusíthattak. A románok is ugyanilyen büntetést kaptak a pénzbírság mellett. De koncentráljunk inkább a pályán várható eseményekre! Ahogy egy nappal korábban a Népszavának nyilatkozó nagyváradi edzőlegenda, a román és a magyar válogatottat is irányító Jenei Imre is fogalmazott, a két ország labdarúgása hasonló cipőben jár.

A klubcsapatok leszerepeltek az európai porondon, a két nemzeti együttesben alig-alig találni topligás futballistát, s ők sem húzóemberek. A románok életét ráadásul több sérülés nehezíti, két remek védő, Florin Gardos (Southampton) és Vlad Chiriches (Napoli) is kidőlt. Anghel Iordanescu – aki a pályán volt a már említett 1981-es budapesti találkozón – tehát nincs könnyű helyzetben, a debütáló Bernd Storck ugyanakkor a hét elején elégedetten jelentette ki, hogy akiket meghívott, egészségesen érkeztek meg Telkibe (kivéve Gera Zoltánt, aki sárga lapok miatt nem szerepelhet a románok ellen, ám Észak-Írországban már talán bevethető lesz). A német szakvezető éppúgy Románia ellen lép színre, ahogy elődje, Dárdai Pál. A tavaly októberi meccsen a magyaroké volt a slusszpoén, miután Dzsudzsák egyenlített a hajrában.

A döntetlen akkor nekünk volt jó – most a románok nem bánnák.

Román rendőrök segítik a magyar rendfenntartókat
Tizenhárom román csendőr, tiszt és altiszt segíti ma a magyar biztonságiakat, jelentette be tegnap a Román Labdarúgó Szövetség (FRF). A román csendőrök a saját szurkolóikra felügyelnek majd, számolt be a Pro Sport. Lesznek közöttük magyarul beszélők is, hiszen elsődleges feladatuk a magyar rendfenntartók és a román szurkolók közötti kommunikáció biztosítása. Működésüket a budapesti román nagykövetség is segíti.
A Budapestre utazó román szurkolók számára a román csendőrség Románia területén kijelölte az útvonalat, a határ átlépése után pedig a magyar hatóság felügyelete alatt folytatják útjukat, írta a román sportnapilap.A román szakszövetség 1100 jegyet kapott, a szurkolók kizárólag online juthattak hozzá, így minden jegy személyre szóló, minden vásárló személyi adatai megvannak, ami egy esetleges rendbontás esetén válhat fontossá.
A névre szóló jegyek nem adhatók át másnak. Azok a román - keménymaghoz tartozó - fanatikusok, akik számára megtiltották a román stadionokba való belépést, a válogatott meccsére sem kaphattak jegyet. A román csendőrség nyilvántartásában 230 ilyen személy szerepel. A Budapestre utazók a jegyükkel együtt kaptak egy-egy útmutatót az utazási feltételekről és a viselkedési elvárásokról.
A román szaksajtó előzetes beharangozóiban általában kiemeli, hogy míg a magyar válogatott számára létfontosságú ez a mérkőzés, amolyan utolsó esély a kvalifikációra, addig a román csapat számára egy esetleges vereség is belefér. Emlékeztettek, hogy Magyarországnak 1981 óta, tíz meccse nem sikerült legyőznie Románia válogatottját.


Focilázban ég Feröer-szigetek

Kitört a futball-láz a Feröer-szigeteken. Az északi törpeállam csapata, ugyanis erőn felül teljesít csoportjában, s egy esetleges Észak-Írország elleni sikerrel négy pontra megközelítené ellenfelét, és lőtávolságon belülre kerülne a csoport harmadik, pótselejtezőt érő hely megszerzésétől. Tudja ezt jól Michael O'Neill, a vendégcsapat szövetségi kapitánya is, aki elmondta: rendkívül nehéz mérkőzésre számít Torshavnban.

„A feröeriek fejlődése látványos, kétszer legyőzték Görögországot, kétszer pedig nagyon kevéssel kaptak ki” – nyilatkozta a tréner. Az aprócska országban is fogadkoznak. Frodi Benjamin, a csapat középpályása kiemelte: más országok elkezdték tisztelni válogatottjukat, majd hozzátett: Észak-Írország sem mehet biztosra ellenük. A nyeretlen Görögországhoz a sorozatban négy vereséget begyűjtő Finnország látogat. Az északi csapat nincs könnyű helyzetben, hiszen sok játékosra nem számíthat Markku Kanerva szövetségi kapitány. A legnagyobb sztárnak számító Roman Eremenkón kívül Nicolas Moisander és Rasmus Schüller sem bevethető. Öröm az ürömben a finneknek, hogy hasonló problémával küzdenek a görögök is. Vaszilisz Toroszidisz mellett Szotirisz Ninisz is kidőlt. A Panathinaikosz középpályásának a combhajlító izma makacskodik.

Az F csoport programja:
MAGYARORSZÁG-Románia (20.45, Tv: M4)
Feröer-szigetek-Észak-Írország (20.45, Tv: Sport2)
Görögország-Finnország (20.45)Kis futballtörténelem

A magyar és a román válogatott közötti mérkőzések több mint nyolc évtizedes múltra tekintenek vissza. Az első nem hivatalos mérkőzést a magyar amatőr válogatott vívta a románok ellen. Az MTK Stadionban 20 ezer néző előtt megrendezett találkozót 4-0-ra nyertük Déri Károly, két, illetve Engelharst és Szaniszló Zoltán egy-egy góljával. A román színekben játszó együttesben három román kapott helyet, a többiek mind magyarok voltak. Az első hivatalos találkozóra 1936. október 4-én került sor Bukarestben. A 40 ezer néző előtt játszott meccset is mi nyertünk, 2-1-re Lázár Gyula és Toldi Géza góljával.

Ezt követően több barátságos mérkőzést rendeztek a két ország válogatottja között. Bár a románok 1939-ben 1-1-es döntetlent értek el ellenünk, általában nagy fölénnyel nyertünk. E diadalok közül is kiemelkedik az 1945-ös 7-2-es, illetve az 1948. június 6-án játszott 9-0-s győzelmünk. Mindkettőn pályára lépett Puskás Ferenc, az utóbbi találkozón két gólt lőtt, igaz, az újpesti Egresi Béla őt is felülmúlta, mesterhármast ért el. Egyébként még ezeken a meccseken is nagy többségben voltak a magyar játékosok a román nemzeti tizenegyben.

Az első tétmeccset már az Aranycsapat vívta a románok ellen 1952. július 15-én, a helsinki olimpián. Igaz, a találkozót nem a finn fővárosban, hanem Turkuban rendezték meg. Sebes Gusztáv együttese Czibor és Kocsis találatával nyert 2-1-re. Nagy izgalmakat hoztak az 1972-es Európa-bajnoki selejtezők. Miután itthon 1-1-et játszottunk, idegenben pedig 2-2-t, semleges pályán, Belgrádban tartották a mindent eldöntő harmadik meccset, amelyet 55 ezer néző előtt nyertünk meg 2-1-re, s jutottunk tovább. 1981. május 13-án is győztünk a románok elleni világbajnoki selejtezőn. Ez volt az utolsó diadalunk Románia ellen.

Kezdődik a Zsolnay Fesztivál Pécsen

A Budapest Voices szabadtéri koncertjével ma megkezdődik a Zsolnay Fesztivál a baranyai megyeszékhelyen. A Zsolnay Kulturális Negyedben immár negyedik alkalommal sorra kerülő háromnapos összművészeti eseménysorozat több mint hatvan programra, köztük zenei, színházi, cirkuszi, tánc, képzőművészeti és irodalmi rendezvényre várja a látogatókat.

A fesztivál a kerámiagyáros Zsolnay család máig példaértékű modelljének szellemiségében zajlik, amely alapnak tekintette a kreativitásban, az innovációban és az együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázását. A közönségnek olyan különleges csemegéket nyújtanak, mint Péterfy Bori, az Elefánt vagy a Passed könnyűzenei koncertje, vagy több világzenei, jazz és komolyzenei produkció. A fesztivál egyik legizgalmasabb programja az EZ3Kiel francia zenekar fellépése lesz, de nagy sikert ígér a japánból érkező Matsumoto Zoku vagy a tizenöt tagú balkán-klezmer-folk zenét játszó kanadai csapat, a Lemon Bucket Orkestra bemutatkozása is.

A tizenkét énekesből és egy ütőhangszeresből álló a cappella együttes, a Budapest Voices mai magyar underground zenekarok slágereit adja elő, rajtuk kívül látható és hallható lesz Magyarország első timba zenekara, a Barrio Latino, valamint a The BlackBirds, amelyet a világ öt legjobb Beatles tribute együttese közé soroltak a 2007-es liverpooli Beatles Fesztiválon. A komolyzene kedvelői sem fognak unatkozni: A kékszakállú herceg vára elnevezésű programon a Balázs Béla librettójára komponált remekmű titkaiba a neves oboaművész, tanár és zeneesztéta, Kircsi László vezeti be a hallgatóságot, a Duo Musiciens Libres hárfa-gitár duó pedig Bartók Bélára emlékezik a szerző darabjainak átirataival.

Színházból sem lesz hiány". A Szóvirágok édes nyelvédesanyánk paradicsomi édenkertjéből című közös produkcióval jelentkezik a Dumaszínház és a Füge, továbbá fellép Tengler Gergely és Tatai Gergő, a III. Országos TeamSlam Bajnokság különdíjas csapata. Az Offline:ontheater: Menni vagy maradni? című levegőszínházi játéka a kivándorlásról, elindulásról, maradásról szól, a Keszekusza történetet pedig az utcaszínházat a levegőakrobatikával vegyítő flamand cirkuszi artisták keltik életre, akik "őrült, feje tetejére állított világukkal, erőteljes és költői dramaturgiával csábítják el a közönséget.

Kezdődik a Zsolnay Fesztivál Pécsen

A Budapest Voices szabadtéri koncertjével ma megkezdődik a Zsolnay Fesztivál a baranyai megyeszékhelyen. A Zsolnay Kulturális Negyedben immár negyedik alkalommal sorra kerülő háromnapos összművészeti eseménysorozat több mint hatvan programra, köztük zenei, színházi, cirkuszi, tánc, képzőművészeti és irodalmi rendezvényre várja a látogatókat.

A fesztivál a kerámiagyáros Zsolnay család máig példaértékű modelljének szellemiségében zajlik, amely alapnak tekintette a kreativitásban, az innovációban és az együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázását. A közönségnek olyan különleges csemegéket nyújtanak, mint Péterfy Bori, az Elefánt vagy a Passed könnyűzenei koncertje, vagy több világzenei, jazz és komolyzenei produkció. A fesztivál egyik legizgalmasabb programja az EZ3Kiel francia zenekar fellépése lesz, de nagy sikert ígér a japánból érkező Matsumoto Zoku vagy a tizenöt tagú balkán-klezmer-folk zenét játszó kanadai csapat, a Lemon Bucket Orkestra bemutatkozása is.

A tizenkét énekesből és egy ütőhangszeresből álló a cappella együttes, a Budapest Voices mai magyar underground zenekarok slágereit adja elő, rajtuk kívül látható és hallható lesz Magyarország első timba zenekara, a Barrio Latino, valamint a The BlackBirds, amelyet a világ öt legjobb Beatles tribute együttese közé soroltak a 2007-es liverpooli Beatles Fesztiválon. A komolyzene kedvelői sem fognak unatkozni: A kékszakállú herceg vára elnevezésű programon a Balázs Béla librettójára komponált remekmű titkaiba a neves oboaművész, tanár és zeneesztéta, Kircsi László vezeti be a hallgatóságot, a Duo Musiciens Libres hárfa-gitár duó pedig Bartók Bélára emlékezik a szerző darabjainak átirataival.

Színházból sem lesz hiány". A Szóvirágok édes nyelvédesanyánk paradicsomi édenkertjéből című közös produkcióval jelentkezik a Dumaszínház és a Füge, továbbá fellép Tengler Gergely és Tatai Gergő, a III. Országos TeamSlam Bajnokság különdíjas csapata. Az Offline:ontheater: Menni vagy maradni? című levegőszínházi játéka a kivándorlásról, elindulásról, maradásról szól, a Keszekusza történetet pedig az utcaszínházat a levegőakrobatikával vegyítő flamand cirkuszi artisták keltik életre, akik "őrült, feje tetejére állított világukkal, erőteljes és költői dramaturgiával csábítják el a közönséget.