Előfizetés

„Áldozatokra” vadásztak a futballhuligánok

Publikálás dátuma
2015.09.05. 07:52
Áldatlan állapotok uralkodtak Budapest utcáin FOTÓ: MTI/LAKATOS PÉTER
Csütörtök éjjel és tegnap az Eb-selejtező előtt is jelentős rendzavarások voltak a fővárosban. A futballhuligánok előbb a belvárosban, majd a Keleti pályaudvar környékén randalíroztak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek hajnalban azt közölte, hogy tizenhat személyt garázdaság elkövetése miatt állítottak elő, további egy személyt pedig azért, mert egy intézkedő rendőrt is fellökött.

A hivatalos személy ellen elkövetett erőszak bűntett ügyében készített iratokat a rendőrség az illetékes ügyészség felé továbbítja. A BRFK közleményében jelezte: pénteken 0 óra 10 perc körüli időben Budapesten a VII. kerület Dob utca irányából az V. kerület Erzsébet tér felé tartva egy mintegy 100-120 főből álló csoport tagjai randalírozni kezdtek, hanggránátokkal zajt okoztak. A csoport tagjai közül többen a kiérkező rendőri egységek felé utcai szemetes edényeket, székeket, italos üvegeket dobáltak, több rendőrautóban károkat okoztak.

Az MTI helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy több jármű szélvédőjét betörték, kereküket kiszúrták. A huligánok a közelben lévő szórakozóhelyekről elhozott székekkel tettek kárt a rendőrautókban. Az MTI úgy tudja, hogy nemcsak a belvárosban, hanem a Városligetben is volt összecsapás a magyar és a román tábor között. A szélsőséges ultracsoportok tagjai tegnap délután a Keleti pályaudvarnál petárdákkal támadtak a menekültekre, akik különböző tárgyakkal „viszonozták” az akciót. A nagyobb balhénak a rendőrség vetett véget, elszállította az ultrákat.

Bevásárolt a Főgáz

Meglepetésre nemcsak a lakossági gázfogyasztó ügyfeleket veszi át a GDF SUEZ-től a Főgáz, hanem annak kiszolgáló, számlázó részét is. Igaz ez pénzbe kerül, hogy mennyibe, azt nem hozták nyilvánosságra a nagy üzlet tegnapi bejelentésekor. 

A felek reményei szerint, a hatósági jóváhagyásokat követően, még az ősszel lezárul az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ Zrt.) szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. a GDF International S.A.-val kötött adásvételi ügylet a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról. A tájékoztatás szerint a Főgáz az egyetemes szolgáltató, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. részvényeinek 99,93 százalékát veszi meg. Ezzel minden, a társaság birtokában lévő know-how és vagyontárgy a Főgáz tulajdonába kerül, ideértve az engedélyesi tevékenység ellátásához szükséges teljes körű humánerőforrás, infrastrukturális-, pénzügyi-, számlázási- és informatikai rendszerét.

A Főgáz a tervek szerint részben saját, részben külső forrásokból finanszírozza a vásárlást, amelynek összege a pénzügyi záráskor válik véglegessé. Tavaly mintegy 140 milliárd forintos árbevételt ért el a GDF Suez cég. Az üzlet összefügghet azzal, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal összesen 30 millió forintra büntette a központi gázszolgáltató Főgázt, amiért az nem adott le üzleti tervet az E.On és a GDF Suez lakossági szolgáltatásának átvételével kapcsolatban. Összesen 1,3 millió fogyasztót vesz át az állami gázszolgáltató a két cégtől.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a Főgáz felkészületlen ilyen nagy számú ügyfél átvételére. A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. megvásárlásával viszont gyakorlatilag csak át kell írni a számlákon a fejlécet. Az az előnye is megvan a megállapodásnak, hogy a Főgáznak nem kell az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföld régiókban lévő 750 ezer GDF Suez ügyféllel új szerződést kötni.

A kormány ambíciózus energiapiaci államosítási terveit figyelve a szakember nem zárta ki, hogy a korábbi szolgáltatók gázszállító hálózataira is szemet vetett a kormány, de a vezetékek értékének megállapítása hosszadalmas tárgyalásokat igényel. A rezsicsökkentés és a költségként nem elszámolható évente és méterenként 125 forintos közműadó mindenesetre a jelenlegi tulajdonosokat az eladás irányába tolná. Igaz, Brüsszelben egyebek mellett éppen a le nem írható költségek miatt is folyik kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen.

Lassul a magyar gazdaság

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2015.09.05. 07:22
A gazdaság a kormány állítása ellenére nem áll biztos lábakon, az időjárás-változás is boríthatja a terveket FOTÓ: EUROPRESS/GET
Csalódottak az elemzők, hogy a második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal bővült a gazdaság. A GDP-ből egyébként csak négy százalékkal részesedő mezőgazdasági termelés visszaesése a fő "felelős" a rossz adatért.

A 2014-ben befejeződött uniós gazdasági ciklus lendülete lanyhulni látszik, ez tűnik ki a KSH legfrissebb, második negyedévi részletes adataiból. Amíg az első negyedévben - éves összevetésben - még 3,5 százalékot mértek a statisztikusok, addig a másodikban már csak 2,7 százalékot, vagyis a lassulás üteme szembetűnő, bár szégyenkezésre ez sem ad okot. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azonban felhívta lapunk figyelmét arra, hogy jövőre további lassulás várható, a növekedés üteme alig haladja majd meg a 2 százalékot, bár az uniós pénzek jövő évi elosztása ma még éppúgy nem ismert, mint ahogyan a nemzetközi gazdasági helyzet, mindenek előtt a kínai gazdaság állapotának alakulása is nehezen megjósolható.

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a beruházási aktivitás továbbra is csalódást keltően zsugorodott - vélekedtek Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői. Ennek az oka vélhetően az, hogy befejeződtek az autóipari kapacitásbővítések, illetve az EU-s pénzek akadozva érkeznek Magyarországra, továbbá a jegybank Növekedési Hitelprogramja iránti kereslet egyelőre gyenge maradt. Tehát a növekedés a lakossági fogyasztásból, illetve a külkereskedelmi tevékenységből eredt, nagyjából azonos mértékben. A termelési oldalon az elsődleges motor az ipari termelés maradt, azon belül is az autóipar. Szembetűnő az építőipar lassulása, illetve az is, hogy a szolgáltatások 2014 utolsó negyedéve óta nem tudott érdemben erősödni.

Az Erste Bank szakértői fenntartják az idei évre a 2,8 százalékos növekedési várakozásukat, azonban figyelembe kell venni a jelentősen lefelé mutató kockázatokat. Ilyen kockázat például a beruházások erőtlensége, illetve azoknak a piacoknak a gyengélkedése, amelyeket a magyar exportőrök célozzák. Nem várják, hogy idén változtatna az alapkamaton az MNB, azonban ha a magyar gazdaság lassulása hasonló ütemben folytatódik, akkor nem kizárt, hogy a Monetáris Tanács változtat a kommunikációján és nyíltan fontolóra veszi az újabb kamatvágások lehetőségét. Tehetik ezt annak ellenére, hogy a mostani kamat hosszabb idő át tartó stabilitását ígérték.

Németh Dávid ugyanakkor megemlítette, hogy már az előzetes adatokból is kitűnt: a mezőgazdaság teljesítményének második negyedévi 16,8 százalékos csökkenése, pedig már az első negyedévben is 8,9 százalékos mérséklődést mértek. Ennek okát a szakember elsősorban egyes szántóföldi növények terméseredményeinek visszaesésében látja, bár megjegyezte, hogy ebből a szempontból döntőek a harmadik negyedévi számok lesznek, amikor már minden termést betakarítottak.

A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor közleményében töretlen optimizmussal közölte: a nyári forróság és aszály hatása kimutatható az ágazat második negyedéves GDP adataiban, de az ettől független, alapvető és ma már trendszerűen megfigyelhető pozitív folyamatok a mezőgazdaság egészének strukturális erősödését jelzik.

Az adatok helyes értelmezéséhez hozzátartozik, hogy rendkívül magas a bázis. A mezőgazdaság teljesítménye két egymást követő évben, 2013-ban és 2014-ben is nagymértékben növekedett, ezzel jelentősen növelte a GDP-t. Az ágazat bruttó hozzáadott értékének volumene 2013-ban 15,1 százalékkal, 2014-ben pedig további 12,5 százalékkal emelkedett, ezáltal 0,6, valamint 0,5 százalékponttal emelte a gazdasági növekedés ütemét. Több szakértő már 2014-ben is lehetetlennek tartotta a kiugró adatok túlszárnyalását. Ebben az évben, úgy tetszik, igazuk lehet.