Jogilag rögzítve: válsághelyzet van

Publikálás dátuma
2015.09.06. 10:59
A vámosszabadi befogadó állomásról induló, Nyugat-Európába tartó menekültek Károlyházán várnak a Hegyeshalom irányába haladó vo
A "tömeges bevándorlással" ( bár az inkább átvándorlás)  összefüggő, pénteken elfogadott törvényben jogilag is rögzítették, hogy Magyarországon menekültügyi válsághelyzet van - közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Közlése szerint ez ad lehetőséget arra, hogy gyorsító jogszabályokat fogadjanak el, illetve olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek az alkotmány keretein belül lehetőséget adnak a közigazgatási szervezeteknek a cselekvésre. Az igazságügyi miniszter hivatkozott a mostanában gyakran emlegetett shengeni határőrizetről szóló kódex-re ( a minap ebből idézte Orbán Viktor is "kedvenc passzusát") ami kimondja, hogy az illegális határátlépés nem megengedett, szankcionálni kell.

Elrettentés, szemléletváltás, kemény kéz

Az igazságügyi miniszter elmondta: a menekültügyi válsághelyzet rögzítésével lehetőség van arra, hogy tranzitzónákat jelöljenek ki a határokon. A felállított ellenőrző pontokon lehet majd bejelentkezni, regisztrálni, menekültügyi kérelmet előterjeszteni, a bevándorlási és állampolgársági hivatal munkatársai ott vizsgálják meg a kérelmet, hoznak róla határozatot, amely a bíróságon megtámadható. Trócsányi László hangsúlyozta azt is: az új jogszabályban megemelték az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket, hogy elrettentő ereje legyen.

Fotó: Népszava, Tóth Gergő

Fotó: Népszava, Tóth Gergő

Az "elrettentés" azonban a menekülő emberekre is vonatkozik, a miniszter közlése szerint ugyanis akik a jövőben megtagadják az együttműködést, nem kívánják a szabályokat betartani, például nem regisztráltatják magukat, az új szabályozási környezetben eljárást folytatnak le velük szemben, és kiutasítják őket. A kiutasítás következménye, hogy az illető meghatározott ideig az ország területére nem léphet be. Trócsányi szerint szemléletváltozásra van szükség jogalkalmazói szinten is, hogy bátrabban éljenek a kiutasítás lehetőségével. Rámutatott: az új jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy a rendőrök és a közigazgatás hatékonyabban tudjon fellépni, elsődlegesen a határ mellett.

Milyen stádiumban lehet a menekülthullám?

A miniszter abban bizonytalannak mutatkozott, hogy milyen stádiumban lehet a menekülthullám, amely a tél folyamán a szárazföldre tevődik át. A balkáni térség még inkább súlyosabb helyzetbe került, ezért szükséges, hogy az európai országok nagyobb odafigyeléssel tekintsenek a régióra - jelentette ki . A "köz"média által szinte egyedüli szakértőként megszólaltatott Nógrádi György az M1 műsorában úgy vélte: most még csak a "migránsok" első hulláma jön, a náluk sokkal szegényebbek, sokkal többen csak ezután fognak elindulni. A riogatás nem merült ki ennyiben, a biztonságpolitikai szakértő felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy Németországban is csak a "migránsok" 35 százalékát fogadják be, a többi 65 százalék visszajön. Ebből óriási nehézségek lesznek - dermesztette meg hallgatóságát Nógrádi, aki - szakértői státusát némiképp túllépve - arról is beszélt, hogy  például Belgiumban, vagy Hollandiában  az országokba érkező muszlimok nem tudtak eléggé integrálódni a társadalomba.

Budapest 2015 szeptember Fotó: Matt Cardy/Getty Images

Budapest 2015 szeptember Fotó: Matt Cardy/Getty Images

Merkel és Orbán beszélt egymással 

A menekültkérdésről folytatott telefonbeszélgetést Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök - közölte szombaton este Berlinben Georg Streiter helyettes kormányszóvivő.A cellári hivatal honlapján megjelent közlemény idézte a helyettes szóvivőt, aki hangsúlyozta: a német kancellár és a magyar miniszterelnök egyetértett abban, hogy mind Magyarország, mind Németország betartja európai kötelezettségeit, beleértve a dublini megállapodásból származó kötelezettségeket. Egyetértés volt abban is, hogy a menekültek szombati továbbutazására a magyar határon kialakult szükséghelyzet alapján került sor, és - mint azt már előző nap hangsúlyozták - kivételes esetet jelentett - olvasható a közleményben. A diplomácia mértéktartó nyelvén megfogalmazott közlemény mindössze ennyit árult el a telefonbeszélgetés tartalmáról, noha a "nagy egyetértések mellett" az egészen nyilvánvaló, hogy a menekültkérdésben hangoztatott álláspontok rendkívül messze állnak egymástól. Hogy mást ne is hozzunk fel érzékletes példának, Angela Merkel szombaton a Berliner Morgenpost című lapban megjelent interjúban leszögezte: a politikai menedékjog alapvető emberi jog, és ez a jog nem ismeri a menedékkérők számának korlátozását. Németországnak erős, gazdaságilag egészséges országként megvan az ereje, hogy megtegye mindazt, ami szükséges- tette hozzá a kancellár.

Hajnal óta már több vonat elindult az osztrák határ felé

Vasárnap hajnal óta már több vonat elindult a Hegyeshalomra, a szerelvényeken szinte csak menekültek utaztak. Az első, nem sokkal hajnali 4 után indult vonat már meg is érkezett Hegyeshalomra. A Keleti pályaudvaron több kiírás, térkép, útvonalak, a vonatok indulását jelző időpontok segítik a menekülteket.Az osztrák vasúttársaság azt közölte, hogy szombaton 8500 menekült érkezett Magyarországról a Westbahnhofra. A fővárosi pályaudvaron jelenleg nyugodt a légkör.  

 A vámosszabadi befogadó állomásról induló, Nyugat-Európába tartó menekültek Károlyházán várnak a Hegyeshalom irányába haladó vonatokra 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A vámosszabadi befogadó állomásról induló, Nyugat-Európába tartó menekültek Károlyházán várnak a Hegyeshalom irányába haladó vonatokra 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Szerző
Frissítve: 2015.09.06. 23:19

Kajak-kenu - Egy arany, két ezüst

 Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros 500 méteren a Rio de Janeiróban zajló olimpiai kajak-kenu tesztversenyen.

A magyar válogatott a szombati döntők során két ezüstöt is begyűjtött, Kárász Anna, valamint a Tótka Sándor, Molnár Péter kettős jóvoltából.

A magyar szövetség beszámolója szerint ezúttal esős, borús időben próbálhatta ki a pályát Storcz Botond vezetőedző csapata.
A világbajnok Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó még a péntekinél is lényegesen jobb pályát ment, végig vezetve nyerte meg a döntőt, több mint öt tized másodperccel megelőzve a rivális németeket és az oroszokat. "Jól elrajtoltunk, de az utolsó száz méter már igencsak fájt, mert messze vagyunk attól a csúcsformától, amit két hete produkáltunk a vb-n. De jó volt!" - összegzett Kozák Danuta.

Egyesben, ugyancsak 500-on Kárász Anna közel járt az aranyérem megszerzéséhez, a táv második felében azonban nem tudta megindítani hajóját, így a világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is második lett, most a fehérorosz Volha Hudzenka mögé szorult, mindössze négytized másodperccel.

A férfiak 200 méteres sprintszáma szakadó esőben zajlott. A Tótka Sándor, Molnár Péter világbajnok duó remek versenyzéssel több mint két másodpercet faragott az előfutamban elért idejéből, ezzel ezüstérmet szerzett.

Az első számú célunk ezen a megmérettetésen az volt, hogy teszteljük a pályát és a körülményeket. Ez kiválóan sikerült, az ezüstérem pedig csak hab a tortán, úgyhogy nagyon elégedetten fogunk hazatérni Rióból" - mondta Molnár Péter.
Ezer méteren a kajakos Pauman Dániel hatodikként zárta a finálét, a kenus Vajda Attila pedig ötödik lett. Az ugyancsak kenus Hajdu Jonatán 200-on szintén az ötödik helyen végzett.

Szerző
Témák
kajak-kenu

Egy berepedt szélvédő miatt garázdasággal vádolják a menekülteket

Publikálás dátuma
2015.09.05. 21:24
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A járművet megállítani próbáló menekültek a rendőrség szerint megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén szombaton délután. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

Egy a buszon utazó szemtanú az MTI-nek elmondta, a Szegedről Röszkén át Mórahalomra tartó járművet a Dugonyi úti gyűjtőpontnál próbálta megállítani néhány férfi. Egyikük keresztbe feküdt a busz elé, majd amikor az megállt, odaléptek a járműhöz, egyikük ököllel megütötte a szélvédőt. A szélvédő keresztbe végigrepedt, a járművön látható nyomok szerint az üveg tetejét egy kő is eltalálhatta. A rendőrség helyszíni szemlét tart az út mellé félreállított járműnél. A következő busz áthaladásakor a rendőrök az út és a várakozó menekültek között sorfalat álltak, egyikük könnygázpalackot is tartott a kezében - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szombatra virradóra a döntetlennel végződött magyar-román labdarúgó Európa-bajnoki selejtező után is folytatódtak a rendőrök és a huligánok közti összecsapások. A rendőrök késő este lovasrohammal kezdték el kiszorítani a zavargókat a Groupama Aréna környékéről, ahol a "randalírozók" (vagyis nem csoportos garázdák)  a Könyves Kálmán körúton közlekedési táblákat, szemeteseket, betondarabokat dobálták a rendőrökre. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt mondta: a körútnál áll egy 1-es villamos, amelynek több ablakát kitörték. A hírek egyelőre nem szólnak arról, hogy az ügyekben eljárás indult volna. 

Szerző