Migráció - Németh Zsolt megtalálta a megoldást

Publikálás dátuma
2015.09.06. 17:14
Sean Gallup/Getty Images Hírek
A migráció okát kell megszüntetni a jelenlegi válság sikeres kezeléséhez - ezt mondta (esküszünk!) Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, miután Kósa Lajossal Luxembourgban részt vett az uniós tagállamok külügyi és védelmi bizottsági elnökeinek kétnapos találkozóján.

A konferencián részt vett Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is. A tanácskozáson áttekintették a nemzetközi kül- és biztonságpolitikai helyzetet és természetesen kiemelt figyelem jutott a migráció kérdésére, annak kül- és biztonságpolitikai vonatkozásaira - adja hírül az MTI.

Németh Zsolt a találkozón állt elő a megoldással: a migráció okát kell megszüntetni - közölte. Az okok között két jelentős probléma figyelhető meg: a líbiai és a szíriai helyzet - tette hozzá, erre az információra pedig nyilván nagy szüksége volt az uniós grémiumnak. A magyar politikus hangsúlyozta: politikai megoldást kell találni ezekre a konfliktusokra és ebben a meghatározó nemzetközi szereplőknek támogatniuk kell ezen országokat.

A politikus arról is beszélt: az EU-nak fontos feladata, hogy megtalálja az egységes migrációs politikához vezető utat, e politikának emberségesnek és józannak kell lennie, tiszta, kiszámítható és átlátható rendszerre van szükség. Meg kell védeni a schengeni rendszert: a külső határvédelem mellett a személyek szabad mozgása is fontos - mutatott rá.

Németh Zsolt arra is kitért, hogy a migrációs válság nem terelheti el a figyelmet az EU keleti szomszédságában tapasztalható feszültségről, eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség ebben az esetben is megfelelő politikai megoldást találjon, különösen az orosz-ukrán háború ügyében.

Szerző

Helló miszter Bín!

Publikálás dátuma
2015.09.06. 16:19
MTI Fotó: Kallos Bea
 Budapestre érkezett  a BAFTA-díjas (British Academy of Film and Television Arts) brit humorista, komikus, színész, rendező, producer. Rowan Atkinsont, akit leginkább Mr Bean-ként ismer a hazai közönség, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kapta lencsevégre az MTI fotósa. 

Atkinson forgatni érkezett Magyarországra, Maigret felügyelőt alakítja majd a brit ITV (Independent Television) új produkciójában.

Szerző

A Jancsó Miklós Alkotóműhely felhívása

Publikálás dátuma
2015.09.06. 13:34
Fotó: Népszava
A Jancsó Miklós Alkotóműhely nevében Kende János és Tarr Béla felhívást juttatott el lapunkhoz, melyben a magyar mozgóképes társadalom minden tagjához azzal a céllal fordul, hogy közösen készüljön számvetés “országunk, hazánk jelenlegi állapotáról.” Mint írják, a cél, “hogy bemutassuk azokat az égető szociális és emberi problémákat, amelyek mindannyiunkat érintenek. Szeretnénk egyfajta mozgóképes tükröt tartani magunk és társadalmunk elé.”

A felhívás szerint egy összeállítást szeretnének készíteni mindazon anyagokból, amelyeket 2015 történéseiről forgatott, forgat, illetve forgatni fog a szakma. Szándékuk szerint összegyűjtenek mindent, “ami segít megérteni a történések emberi hatásait és következményeit. Szeretnénk megmutatni, hogyan élünk itt ma, Magyarországon. “

A felhívás szerint bárki részt vehet a mozgóképes összeállításban fontos, mindenkit érinthető anyaggal.. Műfaji megkötöttség nincs, az összeállításban természetesen mindenki a saját neve alatt szerepelteti a filmjét. Az anyagokat vimeóra vagy youtube-ra feltöltve, jelszóval védv várják december 31-ig folyamatosan. “Várunk mindenkit, aki sajátjának érzi országunkat, és felelősséget érez mindenért, ami itt történik, mindannyiunkkal, akik itt élünk” fejeződik be a felhívás.

(A kapcsolat a jmalkotomuhely@gmail.com címen vehető fel az alkotóműhellyel.)

Szerző