Előfizetés

Áder: üzlet lehet a klímavédelem

Publikálás dátuma
2015.09.08. 16:09
MTI FOTÓ: Bruzák Noémi
A klímavédelemben üzleti lehetőségek is vannak, ezek kihasználása bővíti a vállalkozások piacait - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök kedden, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásairól rendezett konferenciáján Budapesten.

Áder János rámutatott, a magyar gazdaság példája is mutatja, hogy lehet gazdasági növekedést elérni az energiafelhasználás csökkentésével, az üvegházhatás mérséklésével.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) felmérésére hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás a gazdaságban ágazati átalakulásokat eredményez, lesznek megszűnő, illetve fejlődő új üzletágak.

A konferencián Áder János emlékeztetett arra, hogy Magyarország elsők között csatlakozott Al Gore volt amerikai alelnök klímavédelmi kezdeményezéséhez, amelynek célja 1 milliárd elektronikus aláírás gyűjtése, ezzel a decemberi párizsi klímacsúcs szereplőit ambiciózusabb megállapodásra szeretnék ösztönözni.

A köztársasági elnök előadásában kitért arra, hogy az özönvízszerű esőzés és a hőségriadók tekintetében az idei esztendő a legek éve. Egyebek között példaként említette, hogy az aszály a kukoricatermést is kedvezőtlenül érintette.

A környezettudatosság megmutatkozik a piacok átrendeződésében is, a fosszilis energia beruházások száma kisebb, mint a megújulóké, a megújuló energiában érintett cégek piaci értéke pedig növekszik - hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.
A nemzetközi felmérésekben a klímaváltozás hosszú távú gazdasági következményeire több elképzelés is van - mondta az államfő -, például a föld átlaghőmérsékletének 2 Celsius fokkal történő emelkedése a századvégig 4,2 billió dollár gazdasági veszteséget hozna, Magyarországon 2 Celsius fokú átlaghőmérséklet-emelkedésnél 3 százalékos nemzeti vagyonvesztéssel lehetne számolni.

Parragh László előadásában beszélt arról, hogy a klímaváltozás elkerülhetetlen, amelyhez különböző stratégiákkal lehet alkalmazkodni. A kamara tanulmánya szerint a mezőgazdaságban rövid időn belül nagy változás lehet az éghajlatváltozás miatt, például kukoricát öntözött területen lesz érdemes termeszteni, a borászatban a szőlőtőke pusztulása felgyorsulhat - emelte ki a kamara elnöke. A konferencián Parragh László arról adott tájékoztatást, hogy a kamara erősíti a környezetvédelmi tagozatát, és a cégeket a környezettudatosságra ösztönzik.

Gyurcsány: muszáj barátként megegyezni

Publikálás dátuma
2015.09.08. 15:08
MTI Fotó: Marjai János
Gyurcsány Ferenc szerint a többi uniós tagállammal közösen kell megoldásokat találni a migrációs válság kezelésére. A DK elnöke azután beszélt erről, hogy Varju László és Oláh Lajos országgyűlési képviselőkkel együtt kedden látogatást tett a bicskei befogadóállomáson.

"Csak magyar megoldás nincs" - hangoztatta az ellenzéki politikus, hozzátéve: a jelenlegi miniszterelnök egymagában nem tudja megoldani az ország előtt álló feladatokat. "Egyet javasolhatok csak, muszáj barátként megegyezni azokkal az államokkal, akik nélkül nincs megoldás, vagyis nem érdemes bántani őket" - fogalmazott a volt kormányfő. Úgy vélte, ha Európa nem fogadná be a menekültek többségét, drámai konfliktusokra kellene felkészülnie Magyarországnak. Meg kell tehát állapodni a másik 27 tagállammal és velük közösen kell megoldásokat találni - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy hétfőn pár száz fős tömeget sem tudtak a rendőrök feltartóztatni. Szerinte hermetikus határzár esetén egy héten belül húszezer ember halmozódna fel a határ mentén, akik ha megindulnak, "senki nem fogja tudni megállítani őket". Újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc elmondta: azon kevés ellenzéki politikusok közé tartozik, aki néhány napja megdicsérte Orbán Viktort, mert a kormányfő elsők között mondta ki, hogy nagyobb a baj, mint korábban hitték. Szemmel láthatóan a kormány korán felismerte a migrációs veszélyt, de sok hónap eltelt érdemi lépés nélkül: plakátok nyomtatása helyett a menekültügyi apparátust és a táborok kapacitását kellett volna növelni, valamint intenzíven tárgyalni az Európai Unióval - fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus a kvótarendszerről azt mondta: mivel az összes menekült 1,2 százaléka jutna Magyarországnak, bizonyára nem okozna gondot a befogadásuk. Ugyanakkor ezt ideiglenes megoldásnak nevezte, mivel szerinte a migránsok valószínűleg továbbmennének nyugatra, és "a nálunk fejlettebb államoknak" okoznának problémát.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a valódi politikai menekültekkel szemben befogadóan kell viselkedni, a többieknél mérlegelni kell, vajon kinek tud az ország jobb életet biztosítani. Megjegyezte: kormányfőként megpróbálna megállapodni Európával a valódi menekültek szabad átvonulásáról, közös európai menekültügyi ügyintézést szorgalmazna, növelné a sokszor milliós lélekszámú, Európán kívüli menekülttáborok pénzügyi támogatását, amivel nőne a migránsok helyben maradásának esélye. Ezenkívül a 28 tagország titkosszolgálatát közös koordinációval működtetné, hogy az 1200 embercsempészbandát megfékezzék, valamint közös uniós határőrizetet vezetne be a szárazföldön és a tengereken, mert "az nincs rendben, hogy csak a mi felelősségünk a külső határok védelme".

A Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondásával kapcsolatos kérdésre elmondta: vagy a miniszterelnök volt elégedetlen a munkájával és felszólította a távozásra, vagy olyat kért tőle a következő hónapokra, amit a tárcavezető nem akart teljesíteni. Az előbbi verzió a valószínűbb - tette hozzá.

A volt kormányfő a bicskei befogadóállomással kapcsolatban kifejtette: a táborban lévők türelmesen várják sorsuk alakulását, de kevés közöttük a szír, főként afgán, pakisztáni és afrikai menekültekkel találkoztak. Hozzátette: néhány afrikai szívesen maradna Magyarországon, ha megkapják a státust. Gyurcsány Ferenc közölte: a négy nyitott táborban kevesebb mint 2000 embernek van férőhely, ez kevesebb, mint ahányan egy nap alatt érkeznek az országba. Ezt a helyzetet tehát "megoldani nem tudjuk, csak kezelni" - fogalmazott, hozzátéve: "kár lenne azt az érzést kelteni a magyar választókban, hogy bármilyen kormány ezt a nagy nyomást meg tudja oldani úgy, hogy ne legyen belőle feszültség".

Bevett valamit? - Orbán "szenvedő emberekről" beszélt

Publikálás dátuma
2015.09.08. 14:45
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor miniszterelnök megköszönte a "migránsokat" segítő szervezetek munkáját azon a megbeszélésen, amelyet kedd délelőtt folytatott Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Kozma Imrével, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A kormányfő az Országházban lezajlott tárgyaláson meghallgatta vendégei tájékoztatását az eddig elvégzett munkáról, és arra kérte őket, továbbra is segítsenek a szükséget szenvedő embereken - mondta a sajtófőnök.