Előfizetés

Löw mester már a vb-re tekint

R.T.
Publikálás dátuma
2015.09.09. 07:54
Ujjgyakorlat az Eb-szereplés kiharcolása Löw focistáinak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATTHIAS HANGST BONGARTS
A világbajnok Németország már csak egyetlen apró lépésre került arról, hogy kijusson a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra azt követően, hogy az együttes 3-2-re nyert Skóciában. Joachim Löw azonban fél szemmel már most a 2018-as oroszországi vb-re tekint.

D csoport

Jól tartotta magát Glasgow-ban Skócia labdarúgó-válogatottja a világbajnok Németország elleni Eb-selejtezőn a D csoportban. A hazaiak kétszer is egyenlíteni tudtak: mindkétszer Thomas Müller góljára sikerült válaszolniuk. Gündogan 54. percben szerzett találatát azonban már nem tudták egalizálni (2-3). Az első skót találat egyébként Mats Hummels nevéhez fűződik: a németek több mint három év után vétettek öngólt. Bár matematikailag a csoportját a lengyelek előtt kétpontos előnnyel vezető világbajnok még nem biztosította helyét az Eb döntőjében, ez már a következő fordulóban megtörténhet.

Az idegenbeli diadal ellenére Manuel Neuer, a válogatott hálóőre nem volt igazán elégedett a látottakkal. „Kevés területünk volt elől, a pontrúgásoknál pedig túl sokszor hibáztunk. Ezért is tudtak a skótok kétszer is egyenlíteni. Bosszant a két bekapott gól. Ettől függetlenül jól játszottunk, s lendületben kell maradnunk” – emelte ki a Bayern München hálóőre.

Nem volt elégedetlen az eredménnyel Gordon Strachan skót szövetségi kapitány. „A labdarúgásban időnként nemcsak az eredmény számít. Büszkék lehetünk a teljesítményünkre. Kétszer is sikerült talpra állnunk a világbajnok vezetése után, a velük szembeni győzelemhez azonban a szerencsére is szükség lenne” – hangoztatta a kapitány. A hagyományosan kritikus német sajtó nem volt elragadtatva Joachim Löw nemzeti csapatának teljesítményétől. Elsősorban az ötletet hiányolták megjegyezvén azt, hogy a skótok ultradefenzív taktikát választottak. Joachim Löw német szövetségi kapitány is elismerte, nem volt könnyű dolguk.

„Nehéz találkozó volt számunkra, mert a skótok keveset tettek azért, hogy jó játék alakulhasson ki. A pontrúgásokból próbáltak veszélyes helyzetet kialakítani, ezekből is kaptuk a két gólt” - fejtette ki a világbajnok szakvezető. Löw egyébként már nem is csak a jövő évi Eb-re, hanem a 2018-as világbajnokságra is tervez, amit Mission 2-nek nevezett el. A Mission 1 az Eb lesz, amely csak egy közbülső állomás számára. Igaz, távolról sem jelentéktelen.

A csoport második lengyeleknek nem volt nehéz dolga a kontinens alighanem leggyengébb válogatottja, Gibraltár ellen: 8-1-re nyertek. A gólgyártásból Grosicki és Lewandowski és Milik is és két-két góllal vette ki a részét. A győzelemmel az Adam Nawalka által irányított együttes két ponttal előzi meg az örmények ellen nehéz győzelmet arató íreket.

Eredmények: Írország-Grúzia 1-0 Lengyelország -Gibraltár 8-1 Skócia-Németország 2-3

I csoport

Ezúttal sem volt gólszüret a csonka I csoportban, a két hétfői találkozón összesen egy gól született, s ez is a 92. percben: Miguel Veloso fejesével nyertek a listavezető portugálok Albánia otthonában.

A vendégek számára komoly presztízsértéke is volt a diadalnak, hiszen a Portugáliában megrendezett mérkőzésen az albánok arattak diadalt, hatalmas meglepetésre. Az Elbasanban megrendezett hétfői mérkőzésen Cristiano Ronaldo előtt adódott több lehetőség, de úgy tűnik, a Real Madrid sztárja a válogatottban sem találta meg góllövő cipőjét. Fernando Santos portugál válogatottja a hátralévő mérkőzéseken Dániát fogadja, majd a már kiesett Szerbiához látogat. A szövetségi kapitány a meccs utáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az északiak elleni találkozó amolyan „csoportdöntővé” lép elő.

„Örülök a győzelemnek, fontos lépést tettünk előre, ám még semmi sem dőlt el. Az utolsó pillanatig bíztunk abban, hogy sikerül nyernünk” – fogalmazott a portugál szakvezető.

Dánia három ponttal áll a portugálok mögött, s eggyel előzik meg az albánokat. Morten Olsen csapata hat pontot remélt a pénteki albánok elleni hazai Eb-selejtezőből és a hétfői jerevániból. Ebből lett kettő ráadásul úgy, hogy az együttes még csak gólt sem tudott rúgni. Az örmények ellen a dánok szinte végig támadtak, a 66. percben azonban kis híján a hazaiak szerezték meg a vezetést a csereként beállt Ruszlan Korjan révén. Sőt, az utolsó pillanatban is közel álltak ahhoz, hogy bevegyék az egykori legendás hálóőr, Peter Schmeichel fia, Kasper Schmeichel kapuját. Végül maradt a gól nélküli döntetlen.

A csoportban egyébként Szerbia volt szabadnapos, az együttes barátságos meccsen idegenben 2-1-re kapott ki az Eb házigazdájától, a franciáktól.

Eredmények:  Örményország-Dánia 0-0 Albánia-Portugália 0-1

Dzsudzsák: számolgathatunk

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.09.09. 07:53
Egy ide, egy oda: Guzmics (jobbra) góljára Laff erty válaszolt a 93. percben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHARLES MCQUILLAN
A magyar szurkolók talán még sohasem értettek egyet ennyire a labdarúgókkal, egyöntetűen kijelentve, hatalmas esély úszott el a belfasti Eb-selejtező 93. percében. Az elhullajtott két pont annyit tesz, szinte garantálható az F csoport harmadik helye. Hogy aztán ez mennyit ér majd?

Unalmas első felvonást követően biztató magyar játék, szemfüles vezető találat, majd drámai slusszpoén, s elszalasztott lehetőség. Dióhéjban így foglalható össze a hétfő esti Észak-Írország–Magyarország Európa-bajnoki selejtező. Bernd Storck, a románok ellenihez képest kissé felforgatott együttese igen-igen közel állt a belfasti győzelemhez, ám Kyle Lafferty, a sorozat egyik legjobb góllövője (nyolc meccs, hét találat) a 93. percben elrontotta a mieink örömét.

Órákon át lehetne vitatkozni azon, ki és miben hibázott az egyenlítő gól előtt, hogy ez valóban „magyar átok”, vagy „csak” bosszantó hiba, a lényeg azonban az, hogy nemzeti csapatunk a szeptemberi játéknapok után maradt, ahol volt: a harmadik pozícióban. Noha a mérkőzést sérülés miatt kihagyó Juhász Roland a Digisport Reggeli Start című műsorában úgy fogalmazott, még nem mondott le a második helyről, Magyarország szinte bizonyosan eggyel hátrébb zár.

Eb-selejtező
F csoport, 8. forduló
Észak-Írország–Magyarország 1-1
Románia–Görögország 0-0
Finnország–Feröer-szigetek 1-0

„Megtanultunk védekezni, de ennek a támadásban fizettük meg az árát – mondta a Videoton hátvédje. – Nehéz leírni, milyen állapotban voltam az északír meccs végén. Hiába mondják, hogy magyaros gólt kaptunk, ez egyszerűen fegyelmezetlenség és figyelmetlenség eredménye volt. Tudni lehetett, hogy az északírek erőssége a pontrúgás, mégis az utolsó pillanatokban zavar volt az emberek elosztásánál.”

Nézőpont kérdése, hogy a negatívumokat, vagy a pozitívumokat hangsúlyozzuk a találkozó, illetve a teljes sorozat kapcsán, mindenesetre tény, hogy a magyar válogatott az előtte állók egyikét sem tudta legyőzni, egyszersmind a hatos egyetlen olyan csapata, amely nem verte meg a hónapok óta mélyrepülést bemutató Görögországot (erre a záró fordulóban lesz esélye). Ez utóbbinak még jelentősége lehet, hiszen a szabályok értelmében a csoportutolsók elleni eredményeket nem számítják bele a harmadik helyezettek különversenyében. Mint ismert, a kilenc „bronzérmes” legjobbja ott lesz jövőre a kontinenstornán, míg a többiek pótselejtezőt vívnak a franciaországi szereplésért.

„Magyarországnak megint az maradt, hogy számolgatni, görcsölni kell, és nézni a többi eredményt – szomorkodott Dzsudzsák Balázs az 1-1 után. – Hatalmas lehetőséget szalasztottunk el, és újra feltehetjük a kérdést, hogy már megint miért velünk történt mindez.”

Király Gábor, aki 97. alkalommal védte a nemzeti együttes kapuját, a távirati irodának azt mondta, továbbra is meg lehet szerezni a biztos részvételt jelentő első két hely valamelyikét. A bekapott gólról úgy nyilatkozott, Lafferty éppen előtte állt, ezért alig látta a kapujára érkező lövést és örült, hogy egyáltalán bele tudott kapni a labdába, de irányítani már nem tudta, a csatár pedig lecsapott a kipattanóra, majd a hálóba lőtt. „Felemás érzéseim vannak, mert persze nagyon örülök első válogatottbeli gólomnak, ugyanakkor rettenetes volt, így kiengedni a kezünkből a győzelmet.

Az utolsó percekben feljebb kellett volna tolni a védekezésünket, de ez nem sikerült” – mondta a mezőny legjobb teljesítményét nyújtó Guzmics Richárd, aki úgy érzi, a mostani találattal még nem egyenlítette ki teljesen a számláját a válogatottnál, de reményei szerint ha a jövőben is így játszik, akkor nem a két évvel ezelőtti bukaresti meccsen elkövetett hibájáról fognak rá emlékezni a szurkolók.

Bernd Storck szövetségi kapitány szörnyűnek nevezte, hogy a végén gólt kapott a csapat, de kiemelte, a játékosok büszkék lehetnek magukra, mert minden tőlük telhetőt megtettek a sikerért. A német szakvezető a továbbjutási esélyekről nem kívánt beszélni, csak annyit mondott, hogy október 8-án hazai pályán le kell győzni Feröer-szigeteket, s utána kiderül, milyen eredmények esetén lehet esély az előrelépésre, milyen eredményre van szükség a görögországi utolsó fordulóban.

Ami nekünk a pokol, az az Eb-szereplés kapujában álló északíreknek maga az álom, a brit sajtó az egyenlítő Laffertyt ünnepli. Michael O'Neill szövetségi kapitány a Guardiannak úgy fogalmazott, a Norwich City (klubjában mellőzött) csatára Észak-Írország szerencsét hozó talizmánja. Hozzátehetnénk azt is: a magyarok „hóhéra”, hiszen napra pontosan a belfasti meccs előtt, 2014. szeptember 7-én az Üllői úton babrált ki velünk. Akkor, 1-1-es állásnál a 88. percben szerzett győztes gólt, most pedig a 93-ban egyenlített.

Ha ez a három pont a zsákban lenne…

Ez következik
9. forduló, október 8.
Magyarország–Feröer-szigetek
Észak-Írország–Görögország
Románia–Finnország
10. forduló, október 11.
Görögország–Magyarország
Feröer-szigetek–Románia
Finnország– Észak-Írország

Közelkép - Merlin - túltermelés

Nem olyan nagyon régen ért véget egy kereskedelmi csatornán az a Merlin sorozat, amelyben Artúr király hűséges varázslója középkorú férfiú volt, mígnem az utolsó részben öregen is láthattuk. Most már hetek óta fut a BBC Merlin sorozata nálunk is, amelyben a címadó hős alig van túl a kamaszkorán, de persze azért már tud varázsolni, ha nagyon muszáj. 

Vörös sál csak úgy odavetve a nyakában, mindenestől is mintha egy mai sarki bandából szabadult volna az angol középkorba, hogy megvédje a királyt a gonosz rokon, Morgana gyilkos kísérletei ellen. Ehhez a főgonosz még a szerelmetes királynőt is a maga szolgálatába varázsolta, de Merlin rájött a turpisságra és legutóbb éppen azt az epizódot láttam, amikor a király, a vállára vett, elkábított királynővel, Merlin társaságában, megérkezik abba a völgybe, ahol egy másik, nagyon öreg boszorka szerint, meg lehet szabadítani Morgana befolyásától.

Merlin azonban előbukkant a napokban egy újabb sorozatban is, itt szakállas öregúr, egy ifjú szépség a segédje, de nehezen birkóznak meg Morganával, aki tűzgolyókkal égeti fel a házukat. A most már túrtermeléssel előállított varázsló persze mondabeli alak, mint ahogy a történészek szerint Artúr (vagy Arthus) király sem létezett, de olyasmi szerepe lehet kerekasztalának, a csodálatos Grál serleget is kutató, 12 lovagjával, mint nálunk a hét törzs vérszerződése a honfoglalás előtt. Az angol varázsló-legendárium azonban mintha megtermékenyítette volna a XX. századi irodalmukat.

Lewis Caroll Alice csodaországban című műve talán ebben a sorban az első, aztán jön az egykori brit katonatiszt Tolkin A gyűrűk urával, napjainkig pedig J.K. Rowling tanárkisasszony nyűgözi le a gyerekeket és felnőtteket Harry Potterrel. Az ő könyveiben – s persze ennek nyomán a filmekben – komoly, egyébként az angol tanintézetekre félelmetesen hasonlító helyeken, oktatják már a varázslást. Merlin mesterségének tehát komoly utóélete van.