Frölich: nem számít, hogy a határ melyik oldalán állunk

Publikálás dátuma
2015.09.10. 21:00
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Csak együtt és csak a jó cél érdekében tudunk előre menni, de ha látjuk a jó célt, akkor el is tudjuk érni - mondta Frölich Róbert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) júliusban megválasztott országos főrabbija azon a fogadáson, amelyet az ő tiszteletére és a vasárnap kezdődő zsidó újév alkalmából rendeztek csütörtökön Budapesten.

Frölich Róbert hangsúlyozta, hogy ha van közös jó szándék, ha van előrevivő gondolat - márpedig ezek mindig vannak - "akkor nem számít, hogy a határ melyik oldalán vagy melyik földrészen élünk, nem számít, hogy ki milyen hitet követ, nem számít a nemzetiség vagy a politikai pártállás".

Frölich Róbert szólt arról is, hogy ros hasana ünnepén szokás mézbe mártott almát enni, egészen egyszerűen azért, hogy az év többi napja is édes legyen. "De ha kicsit mélyebbre nézünk, egészen más, messzire mutató értelmet kap ez a szokás". Az alma a közvélekedés szerint a bűnbeesés gyümölcse, hiszen Éva, hallgatva a kígyóra, evett a tudás fájának gyümölcséből és adott Ádámnak is. "Gondolhatnánk, hogy azóta ez a gyümölcs átkot visel". Az új év elején mégis "ezt a gyümölcsöt esszük, jelezve, hogy nem hiszünk abban, hogy a bűn nemzedékről nemzedékre öröklődik". 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ellenkezőleg, azt valljuk, hogy a bűnök, ha megbánják azokat, megbocsáttatnak. A méz - az egyetlen étel, amelyet a zsidó emberek fogyaszthatnak, noha tisztátalan állattól szárazik - azt szimbolizálja, hogy "kinőhet rózsa a mocsárból is", hogy a legrosszabb helyzetben is meg lehet látni a jót - tette hozzá. 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke Frölich Róbertet köszöntő beszédében azt kívánta az új országos főrabbinak, hogy találja meg magában a nyugodt bölcsességnek, a mások iránti toleranciának és a pozíciójával együtt járó lelki és fizikai terhelés elviselésének képességét. 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Heisler András szólt arról is, hogy a Mazsihisz hagyományteremtő jelleggel rendezte meg a fogadást, melynek célja hogy a zsidó újév alkalmából meghívják azokat közéleti szereplőket, politikusokat, a társegyházakat és mindazokat, akikkel az elmúlt esztendőben együtt dolgoztak, akikkel vitatkoztak, akiket esetleg megsértettek vagy akik szándékuk ellenére megsértették őket. A zsidó vallásban ugyanis az újesztendő fogadása egyfajta lelki megtisztulási folyamat is. Ilyenkor a vallásos zsidók bocsánatot kérnek és megbocsájtanak mindazon embertársaiknak.

A fogadáson részt vett mások mellett Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, több nagykövet és a testvéregyházak képviselői.

Szerző
Frissítve: 2015.09.10. 23:05

Talán a "zóna" épül Röszkénél

Publikálás dátuma
2015.09.10. 20:51
FOTÓ: Getty Images, Christopher Furlong
Helyszíni beszámolók szerint megkezdhették a korábban "U"-alakúra tervezett, Szerbia felé nyitott, Magyarország felé zárt menekültzóna kialakítását Röszkénél, ahová a délről érkezőket zárják majd keddtől, amikor életbe lépnek a fideszes parlamenti többség által jóváhagyott törvényi szigorítások. Vagy mégsem. A menekültáradat viszont nem csökken.

A röszkei határátkelő mellett valami épül: vagy elkezdték építeni a "nagy tranzitzónát", vagy sem -, de a nemrég felhúzott kerítést egy szakaszon lebontották, a határ magyar oldalán pedig földmunkát végeznek. A hvg.hu tudósítója konténereket is látott. A korábbi hírek szerint a "zóna" U-alakú lenne, Szerbia felé nyitott, Magyarország felé zárt. A korábbi tervek szerint keddtől, amikor életbe lép a Fidesz által megszavazott szigorított menekültügyi törvény, itt fogadnák a Szerbia felől érkezőket. Akiknek mai, "tábori" viszonyairól nemzetközi vita alakult ki. "Szemenszedett hazugság", hogy Röszkén sínylődnek a menekültek - ezt Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője jelentette ki, amikor csütörtökön sajtótájékoztatót tartott. A szóvivő a New York-i központú Human Rights Watch emberi jogi szervezet kifogásait kommentálta. A HRW azt állította: "elfogadhatatlan, hogy embereket állatokként kezeljenek Európa küszöbén.” A HRW képviselőit, csakúgy, mint az Orvosok Határok Nélkül szervezet munkatársait nem engedték be a röszkei táborba, csak a tábor környékén tapasztaltakról adhattak hírt.

A szervezet jelezte: Magyarország a tökéletes megalázás terepévé vált mindazok számára, akik menedéket keresnek Európában. Kérdés, mit tapasztal majd a hétfőn Röszkére látogató Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője, akit Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kísér majd el Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció politikusának, Miltiadész Kürkosz görög és Elena Valenciano spanyol EP-képviselőnek a társaságában. Láthatják-e, amit Csiszér-Kovács Viktória állít, hogy mind a nemzetközi, mind a hazai jogszabályoknak megfelelő ellátást biztosítanak a bevándorlóknak, 24 órás egészségügyi szolgálattal.

MTI FOTÓ: Ujvári Sándor

MTI FOTÓ: Ujvári Sándor

A tájékoztatón Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője közölte: a magyar-szerb határnál mintegy ezer rendőr teljesít szolgálatot. Januártól szerda éjfélig 175 868 tiltott határátlépés történt, 1014 embercsempésszel szemben jártak el. Szerdán több mint 3 ezer illegális bevándorló érkezett. Ugyancsak szerdán több alkalommal próbáltak meg kitörni az emberek a gyűjtőpontokról, amit a rendőrség vagy megakadályozott, vagy újra előállította a menekülteket. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója arról beszélt, hogy csütörtökig 161 884 menedékjogi kérelmet regisztráltak. A befogadóállomásokon 2030-an tartózkodnak. Közben a határ szerb oldalára, Magyarkanizsára minden nap 4500-5000 migráns érkezik, útjukat az esőzés lassítja. A szerb-macedón határ melletti Presevóba csütörtökre virradóra 2500, délelőtt további több mint ezer migráns érkezett, ők legfeljebb 12 órán belül elérnek a magyar határig, amelyen minél gyorsabban át akarnak jutni.

Vita a kormány és az Iszlám Közösség között
Számon kérte az egyházügyi államtitkár a Magyar Iszlám Közösséget, mert bírálták, hogy a kormány ellenségesen nyilatkozik a muzulmánokról. Soltész Miklós szerint nem kellene háborogniuk, mert az elmúlt években nagy összegű támogatást kaptak az államtól. A Magyar Iszlám Közösség vezetője, Bolek Zoltán az államtitkár szavaira reagálva a Magyar Nemzetnek elmondta: ők nem azt akarják, hogy Magyarország iszlám ország legyen, csak vallásszabadságot szeretnének.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtökön átmenetileg leállította a vasúti közlekedést Ausztria és Magyarország között a vonatok veszélyes túlterheltsége miatt. A határ egyelőre nincs lezárva, de a MÁV szerelvényei csak Hegyeshalomig közlekedtek. Az ÖBB szóvivője szerint a bécsi Westbahnhofon kétezer menekült torlódott fel, a nickelsdorfi határátkelőn is 3700 migráns várt arra, hogy továbbutazhasson. Napközben a Keletiből a határ felé induló vonatokra sok száz menekült próbált feljutni, mintegy 2000 migráns étlen-szomjan várakozott. Hegyeshalomba nem sokkal öt óra előtt gördült be egy a Keleti pályaudvarról érkező különvonat, amelyen becslések szerint több mint ezer migráns utazott. Ők rendőri kísérettel gyalogoltak a határra, Miklóshalmára (Nickelsdorf), ahonnan buszok viszik őket tovább Bécsbe. Csütörtök kora este újabb osztrák konvoj indult el Magyarország felé, a győri pályaudvaron éjszakázó embereket szeretnék Bécsbe szállítani.

A kormány menekültpolitikája ellen szerveződik a vasárnapi ellenzéki tüntetés. Az Együtt délután 4-re vár mindenkit az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, a Szabad sajtó útjára, ahonnan a Szégyelld magad, Orbán! elnevezésű demonstráció részvevői a Kossuth térre vonulnak. Hozz magaddal takarót, pokrócot, hálózsákot, és azonnal visszük Röszkére a menekülteknek, lássa a világ, a magyar emberek nem olyanok, mint a kormányuk, hanem emberséges és szolidáris európaiak! - írja Facebook-oldalán Juhász Péter, a párt alelnöke.

És még...
Újabb, 600 ember befogadására alkalmas átmeneti, nyitott befogadóállomást létesít a Belügyminisztérium, a körmendi rendészeti szakközépiskola területén - erősítette meg a tárca az MTI értesülését csütörtökön.
A bevándorlási válság globális probléma, amelyre globális választ kell adni, minden országnak erőfeszítéseket kell tennie a helyzet kezelése érdekében - mondta Sakir Fakili budapesti török nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a menekültek tekintetében nincs helye vallási vagy etnikai diszkriminációnak.
Három bevándorlót sodort el egy autó Röszkénél, a régi 5-ös úton Szeged felé szerda éjszaka, a 178-as kilométer közelében. A mentők a sérülteket kórházba vitték, egyikük elhunyt, a csoport többi tagja elszaladt a helyszínről.
Nyomozást rendelt el a Szegedi Járási Ügyészség a Röszkén szeptember 8-án történtek miatt. A Jobbik-közeli N1TV alkalmazásában álló László Petra operatőr elgáncsolt egy rendőrök elől futó, kisgyermekét karjában tartó férfit, egy menekült kislányt pedig szemből megrúgott. Az N1TV elbocsátotta az operatőrt, ezzel az ügyet lezártnak tekinti.

Szerző

Az EMIH gyógyszerekkel segít a Nyugatinál

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egymillió forint értékű gyógyszeradománnyal segíti a budapesti Nyugati pályaudvarnál lévő menekülteknek. A gyógyszerszállítmányt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija adta át a helyszínen dolgozó orvosoknak csütörtökön - közölte a hitközség.

A közlemény szerint a segélycsomag tartalmát a menekültek valós igényeit jól ismerő civil szervezetek és a helyszínen dolgozó egészségügyi szakemberek segítségével állították össze. Arról is tájékoztattak, hogy a közeljövőben újabb, szintén egymillió forint értékű gyógyszeradományt visznek majd.

"A többségében háborús övezetből menekülők hosszú útjuk során a legalapvetőbb egészségügyi ellátást is nélkülözni kényszerülnek. Az EMIH szerint ezért is erkölcsi kötelessége ebben a helyzetben mindenkinek, hogy segítséget nyújtson, és a lehetőségeihez mért személyes áldozatvállalásával járuljon hozzá a nehezen orvosolható helyzet enyhítéséhez" - olvasható a közleményben.

Szerző