Előfizetés

Békemegállapodás Dél-Szudánban

Diplomáciai körökben biztató eseménynek tekintik, hogy a dél-szudáni törvényhozás tegnap elfogadta a lázadó csoportokkal kötött békemegállapodást.

A világ legfiatalabb – Szudántól elszakadva, 2011-ben megalakult – állama egyben a földkerekség egyik legszegényebb országa, melynek helyzetét nem csupán a természeti körülmények, a szárazság és az elmaradott gazdaság hátulütői terhelik, hanem az évek óta pusztító polgárháború is.

Salva Kiir Mayardit államfő augusztus végén írt alá tűzszüneti megállapodást a lázadó erők vezetőjével, korábbi helyettesével, Riek Macharral, s a parlament tegnap ellenszavazat nélkül jóváhagyta e dokumentumot. Az igazi kérdés azonban – figyelmeztetnek az afrikai térség szakértői – az, hogy a szembenálló felek betartják-e a fegyvernyugvást. A harcok 2013 decembere óta erősödtek meg, s a rendszeres összecsapások sok ezernyi áldozatot követeltek. A békeegyezmény elfogadását az ENSZ közvetítése és a világszervezet erőteljes nyomása segítette tető alá hozni.

Al-Kaida-IS párharc?

Épp a New York-i ikertornyok elleni, 2001. szeptember 11-i támadások évfordulójának előestéjén hirdetett engesztelhetetlen harcot a terrorszervezet „halálos ellensége” ellen Ajman al-Zavahiri. 

Ám Oszama bin Laden utóda ezúttal nem az Egyesült Államokat vagy valamelyik nyugati hatalmat pécézte ki beszédében, hanem a Szíria és Irak jelentős területeit ellenőrzése alatt tartó Iszlám Államot (IS). Az egyiptomi származású Zavahiri új hangüzenetében kikérte magának, hogy az IS vezetője, az önálló iszlám kalifátus létrehozását célul tűző iraki Abu Bakr al-Bagdadi minden muszlim dzsihadista fejének tekinti magát.

Ez mindenképp érdekes fejlemény – értékelte az iszlám világban nagy visszhangot kapott bejelentést az amerikai Terrorizmusellenes Központ igazgatója, Matthew Olsen, kiemelve, hogy Zavahiri mindeddig tartózkodott határozott és nyílt állásfoglalástól az IS-sel kapcsolatban. – A jelek szerint tehát a két szervezet ellentétei mélyek, sőt áthidalhatatlannak tűnnek – idézte Olsen véleményét az ABC tévé. Tény, hogy korábban több alkalommal történtek kisérletek az al-Kaida és az IS közötti egyeztetésekre, ám a kooperációt kölcsönös bizalmatlanság és merényletek sora nehezítette. A szakértők szemében az is figyelemre méltó, hogy az Afganisztánban és Pakisztánban az Iszlám Államot támogató IS Horaszan létrejötte óta folytat fegyveres harcot a tálibok és a helyi al-Kaida egységek ellen. Maga az ISIS (ahogy korábban nevezték a csoportot) az al-Kaida iraki szárnyából vált ki két évvel ezelőtt.

Első afrikai útjára készül Ferenc pápa

Első alkalommal látogat a fekete kontinensre a katolikus egyházfő. Ferenc pápa a tegnap Vatikánban közzétett tervek alapják november végén keres fel három afrikai államot, Kenyát, Ugandát, valamint a Közép-afrikai Köztársaságot – jelentette az AP hírügynökség. 

A pápa útja szakértők szerint rengeteg biztonsági kockázatot rejt, különösen a kenyai vizit adhat okot az aggodalomra, ott ugyanis az elmúlt hónapokban számos kegyetlen, keresztényellenes támadásra került sor: a radikális al-Shabab muzulmán terrorszervezet egységei bevásárlóközpontokat, templomokat és oktatási intézményeket támadtak meg, s az akciók során kimondottan vadásztak a nem iszlám hívőkre. Legutóbb, a Garissa egyetem ellen végrehajtott rajtaütés során, idén áprilisban a túszok közül a keresztényeket és a nem muszlimokat végezték ki.

A Közép-afrikai Köztársaságban is hosszú évekig tartottak a muzulmán-keresztény összecsapások, 2013-ban iszlám hatalomátvételre is sor került, ám egy évvel később az úgynevezett Seleka lázadó csoport vezetője lemondásra kényszerült, s jelenleg egy ideiglenes kormány vezeti a koldusszegény országot. Tervek szerint Ferenc pápa érkezése előtt egy hónappal, október közepén lenne esedékes a sorsdöntőnek ígérkező választás.

Jövő héten a katolikus egyház feje Kubába és az Egyesült Államokba indul. Ha novemberben túljut afrikai látogatásán, akkor elmondhatja, hogy pápasága első három esztendeje alatt Ausztrália kivételével minden kontinenst felkeresett.