Előfizetés

Mulasztó könyvelők - Megkapják a "törlésről" szóló határozatot

Publikálás dátuma
2015.09.11. 11:52
Illusztráció/Thinkstock
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2800 könyvelőt töröl a nyilvántartásból, és a napokban megkezdi a törlésről szóló határozatok kézbesíttetését - közölte Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

A  tárca folyamatos ellenőrzéseinek, a könyvelői továbbképzési rendszer átalakításának, valamint a két éve bevezetett e-learning oktatási forma terjedésének köszönhetően meredeken zuhan a továbbképzési kötelezettségüket mulasztó számviteli szakemberek száma. Látványosan zsugorodott a mulasztó könyvelők tábora, a 2014-re vonatkozó vizsgálatok alapján indított 2800 törlés jelentősen elmarad a 2013-astól, amikor 7000 könyvelő engedélyét vonták vissza - közölte.

Az adatok javulásában a helyettes államtitkár szerint az is szerepet játszott, hogy a minisztérium lehetővé tette az egyszerűbb és költségkímélőbb e-learning továbbképzési formát, így a naprakész szakmai ismeretekhez szükséges tananyag már bárhol - otthon, irodában - elsajátítható.

A könyvelői szakma felett gyakorolt folyamatos kontroll célja, hogy a könyvelési szolgáltatásokat igénybe vevő hazai vállalkozók egyre növekvő bizalommal fordulhassanak a nyilvántartásban szereplő szakemberekhez, biztosak lehessenek abban, hogy megfelelő és friss szaktudás áll a kiválasztott szolgáltató mögött - hangsúlyozta Pankucsi Zoltán.

Pénzére vár sok Quaestor-károsult

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2015.09.11. 07:28
A Quaestor-károsultak nonstop tüntetése eddig nem hozott eredményt, a kormány nem akar lépni FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A kormányzati állításokkal szemben a legtöbb Quaestor károsult még pénzére vár, pedig a hatályos törvény a kifizetésre augusztus 6-ig adott határidőt, 30 millió forintig. A törvény végrehajtását a becsapott emberek szerint a kormányzat törvénytelenül felfüggesztette. Tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt tüntettek, de a további tiltakozó akciókra készülnek.

Bedőlt a kormány! - kiáltotta több tucat Quaestor károsult tüntető tegnap Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor téri épülete előtt. Igaz, nem a nép, csak a szél döntötte be a papírmasé Orbán Viktort és kormányának néhány tagját.

Egy fiatal hölgy azt mesélte, hogy az édesanyja sajnálta azokat, akik 1 millió forintnál nagyobb összeget buktak a Quaestornál, mert ők 10 százalékkal kevesebbet kapnak vissza, ám mára kiderült, az édesanyja sem kapott vissza eddig egyetlen forintot sem. Többen elmondták, hogy hatmillió forintig kárpótolják őket, de eddig csak a pénzük 30-40 százalékát utalták át. Egy nyíregyházi orvos az élete munkájával megtakarított pénzének 2,44 százalékát kapta vissza.

Himmer Éva, a tiltakozó akció egyik szervezője hangsúlyozta, a Quaestor törvényben megszabott kártalanítási határidő már augusztus 6-án lejárt. Ezért is tiltakoznak a törvény végrehajtásának törvénytelen felfüggesztése ellen. A kormányzat állításával ellentétben a 210 milliárd forintos csalás áldozatainak eddig alig 80 milliárd forint jutott kártalanítás címén. Az állam készfizető kezességvállalásának a törvénybe iktatását is követelték. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek mellett ennek hiányára hivatkozva nem nyújt fedezetet a Quaestor Alapnak, illetve a Befektető Védelmi Alapnak (Beva) a 30 millió forintig történő kártalanításra. A demonstrálók tiltakoztak a Quaestor Hrurira végelszámolása ellen is, hiszen ha ez megtörténik, senkit nem perelhetnek a pénzükért. Himmer Éva szóvá tette, hogy egy veszprémi károsult társuk hirdetést szeretett volna feladni a Veszprémi Naplóban a szeptember 20-án, 15 órakor, a budai Várban, a Sándor palota elé szervezett tüntetésről, ám azt elutasították. Az indoklás szerint politikai és gazdasági szempontból kifogásolható, közerkölcsbe ütközik, valamint jogszabályokat sértett a hirdetés, különös tekintettel a reklámetikai kódex előírásaira, és a kiadó jogos érdekeivel sem egyeztethető össze.

A kiadó ügyvédjének az indoklással kapcsolatban írásban feltett kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. szabályzata alapján egyoldalúan és indokolás nélkül dönthet arról, hogy a társaságunk által kiadott lapokban mely hirdetések jelennek meg, illetve melyek nem. Társaságunk élt ezen jogkörével, ezért nem került sor a hirdetés megjelentetésére - zárult a rövid levél. A hirdetés feladója mégis kapott indoklást.

Himmer Éva a Népszava kérdésére nem zárta ki, hogy később más brókercégek károsultjaival is felvegyék a kapcsolatot az együttműködés érdekében. Több Quaestor- károsult pertársaság is alakult, s az első perek már el is indultak.

Egy pénzügyi szakember elmondta, Quaestor Kurázsi befektetési jegyben tartotta a pénze egy részét, amiben 90 százalékos az állampapírok aránya. Emellett a Quaestor közbeiktatásával devizaügyleteket hajtott végre. A fiatalember hangsúlyozta, őt nem a Quaestor, hanem annak felszámolója károsította meg. Senki nem értesítette ugyanis arról, hogy az ő érdekeire hivatkozva lezárták a devizaügyleteit, és hozzájárulása, megbízása nélkül május 18-án, erős forint mellett eladták az euró és a font/dollár számláin felhalmozott összegeket. Magyarán forint készpénzre váltotta a felszámoló az ügyfél deviza számláit, annak tudta és beleegyezése nélkül. Ezen az akción a pénzügyi szakember több mint 900 ezer forintot bukott, igaz a devizáért járó forintról sincs semmi híre. A Kurázsi értékpapírról sem tud semmit, bár azok a papírok megvannak, de nem adják ki.

A fiatalember levélben fordult a felszámolóhoz és jegybankhoz is, de 117 napja nem kapott választ.

Már tervezik Paks II.-t

A paraméterek egyeztetésével, pontosításával megkezdődött a Paksi Atomerőmű bővítésének tervezési munkája – közölte Gennagyij Jersov, a tervezést végző szentpétervári Atomprojekt tervező vállalat főmérnök-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. 

Az egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokkokat 60 éves élettartamra, 100 százalékos terheléssel tervezik. Az új blokkok élettartama meghosszabbítható lesz, a teljesítményt pedig az előírások betartása mellett 50-100 százalék között lehet majd változtatni. A tervezői munka haladását befolyásolják a különböző tanulmányok, hatósági engedélyek rendelkezésre állása.

Továbbra is vita van az építéspártiak és az azt ellenzők között arról, hogy a régi és új blokkok párhuzamos működése során túlkínálat keletkezik, és a megtermelt áram egy részével nem tud majd mit kezdeni az ország. Az orosz szakember tájékoztatás szerint technikailag ez a probléma kezelhetőnek tűnik, más kérdés, hogy pénzügyi gondokat még okozhat, ha végül mégis lesz túltermelés. Egy júniusi szakértői tanulmány szerint a működés első húsz évében évről-évre átlagosan 100 milliárd forint közpénzzel kellene támogatni az erőműtársaságot, hogy egyáltalán működőképes maradjon.

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy jóváhagyta a paksi erőmű kapacitásfenntartásáról szóló szerződést a műszaki tartalmat illetően - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Az Európai Bizottság szerint Paks II. teljesíti az Euratom-szerződés célkitűzéseit - magyarázta az uniós döntést a tárcavezető.