Több ezer menekült gyermek beiskolázására készülnek

Az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján a Franciaországba érkező 24 ezer menekült és a júliusban már befogadott 6750 menekült közül a becslések szerint mintegy négy-ötezer lesz beiskolázandó gyerek, akiknek méltó fogadására és integrációjára felkészült a francia közoktatás - írta pénteken a Le Figaro.

A konzervatív francia napilap szerint a menekültek elszállásolása még nem rendezett kérdés, hiszen a francia önkormányzatok felajánlásán múlik, amelynek érdekében szombaton egyeztetést tartanak a polgármesterek a belügyminisztériumban. A migránsok országos elosztása után válik világossá, hogy az oktatási tárcának hol milyen intézkedéseket kell kezdeményeznie a gyerekek integrációjára, akik intenzív francia nyelvoktatásban részesülnek majd, miközben "normális" osztályokban helyezik el őket. 

Franciaországban az 1970-es években vezették be ezt a módszert, amikor néhány év alatt 120 ezer menekült fogadtak be Vietnamból, Kambodzsából, Laoszból, azaz az egykori Indokínából. A mai napig ez számít a legsikeresebb integrációs folyamatnak Franciaországban. A francia közoktatás ugyanakkor ugyanezzel a módszerrel a gazdasági bevándorlással az észak-afrikai országokból, fekete Afrikából, Kelet-Európából és Ázsiából érkezett migránsok gyermekeit is integrálja - hívta fel a figyelmet a lap.

A németországi erőfeszítések enyhítésére Franciaország a héten már átvett ezer szíriai, iraki és eritreai migránst Münchenből. Egy hetvenfős csoportot a Párizshoz közeli Champagne-sur-Seine-ben szállásoltak el átmenetileg. A gyermekeknek itt szintfelmérő tesztet kell kitölteniük, és francia nyelvi ismereteiket is ellenőrzik, mielőtt - egy héten belül - beiskolázzák őket. Az oktatási tárca számára azonban még kérdés, hogy csoportosan vagy szétosztva helyezik-e el őket az osztályokban. Minden azon múlik, hogy milyen lakásokat tudnak majd nekik biztosítani az önkormányzatok felajánlásai alapján, egyelőre ugyanis egy diákszállón, egy szabadidőközpontban és egy kolostorban helyezték el az érkezőket. A befogadást mindenhol a polgármesterek intézik a prefektúra segítségével, ügyelve arra, hogy elkerüljék a migránsok "gettósodását". 

Pascal Brice, a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) igazgatója szerint a menekülthullámmal elsősorban a középosztályhoz tartozó férfiak és családok indultak el Európa felé, akiknek magas a képzettségi szintje és aggódnak a gyermekeik jövőjéért. A hivatal az önkéntes alapon jelentkezők közül választja ki Münchenben, hogy kit vesz át. A jelentkezőket mindenekelőtt az érdekli, hogyan fogják őket fogadni, hol fognak lakni, mi lesz a jogi helyzetük és lesz-e lehetőség iskolába járni, továbbtanulni. 

A szíriai konfliktus közel négy évvel ezelőtti kirobbanása óta több mint 2 millió gyermek menekült el, s oktatásuk kérdése háttérbe szorult - írta a Le Figaro. Az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja már 2013 decemberben meghúzta a vészharangot a szíriai közoktatás összeomlása miatt, miután az iskolák veszélyes hellyé váltak. Libanonban, Irakban, Jordániában, Törökországban és Egyiptomban egymillió iskolás korú gyermek él a táborokban, és közülük a 2013-as adatok szerint 500 ezren nem tudnak tanulni.

Szerző

Szijjártó Prágában győzköd a magyar álláspontról (fotó)

Publikálás dátuma
2015.09.11. 14:53
MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt
A fent látható felvételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Grzegorz Schetyna lengyel, Frank-Walter Steinmeier német és Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter beszélget a visegrádi négyek, valamint Németország és a soros EU-elnök Luxemburg külügyminisztereinek a migrációs válságról rendezett tárgyalásán Prágában. A magyar politikus nyilvánvaló küldetése, hogy a menekültügyben a magyar álláspontról győzze meg partnereit. 

A feladat vélhetőleg nem állítja kemény próbák elé országunk ifjú külügyminiszterét, a szeptember 4-i, kormányfői szintű találkozón ugyanis már kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el. A kormányfők ismét elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit.

Szerző

"Menekültes szelfi Angelával"- Támadják a humánus Merkelt

Publikálás dátuma
2015.09.11. 14:05
Fotó: Getty Images
Németországban a bajor konzervatív CSU két tekintélyes politikusa megtámadta a kancellár humánus döntését menekültügyben, szerintük Angela Merkel példátlan politikai hibát követett el a Magyarországról útnak indultak menekültek ellenőrzés és regisztráció nélküli beengedésével, és úgy vélték, hogy a döntésnek hosszabb távon súlyos következményei lesznek. 

A kancellár a Rheinische Post című lapban megjelent interjúban védelmébe vette a menedékkérők beengedését, ismét hangsúlyozta, hogy a döntést egy rendkívül kiélezett humanitárius helyzetben hozta meg az osztrák kancellárral. "Nagy bajban lévő emberekről volt szó" - tette hozzá Angela Merkel. A döntés azonban nem változtat azon, hogy továbbra is érvényesek az uniós menekültügyi szabályok, és ezeket minden tagországnak be kell tartania. Az is egyértelmű, hogy méltányos tehermegosztásra van szükség Európában - szögezte le a kancellár.

Angela Merkel ismét megerősítette: a német alaptörvény előírásaiból következően a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, de mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, "gyorsan vissza kell térniük hazájukba".

Szerző
Témák
Merkel CSU kritikák