A virtuális szociális háló

Amellett, hogy vezetőnk a lényegesnél több megkérdőjelezhető hibát követ el (többek között, hogy erősen keveri az MLSZ elnöki munkakörét a minielnökségi teendőkkel), az a legégbekiáltóbb, hogy hagyta az embereket abba a tévhitben, miszerint a jóságos állam bácsi majd megmenti őket saját maguktól. Nem lehet ez annyira nehéz, szocializmus alatt a párt akkora szociális acélsodrony-hálót feszített, hogy csak a félhülye esett mellé. Közhelyes példa: a kétkezi melós családokban is roskadozott a spájz a Vénusz étolajtól, a több csomagnyi kockacukortól meg a többkilónyi liszttől, amit a nagymama egyedül nem is bírt elpiskótázni. Feleslegessé vált gondolkozni és olyan hívságoknak hódolni, mint az elővigyázatosság. Bár, ennek a tespedt kényelemnek ára volt, amit a nemzetköziesedés felszínre is hozott. Ez a jólléti – és tagadhatatlanul egy szocialista állam mintájára hajazó – állam ma már nem tartható fenn. Ez vitán felül áll. Lehet orrvérzésig hitelt felvenni, mert ha durvul a helyzet lesz mentőcsomag, meg mentőcsomag újratöltve, meg kártalanítás. Ha lett volna hitelem, mialatt a svájci frank elszállt, minden alkalommal köptem volna egyet, ha meghallom valahol, hogy „svájci”. Mit képzelnek azok ott? Összelapátolnak egy hegyomlásnyi pénz, oszt élnek, mint Marci Hevesen? Nem gondolnak a jó magyar, noch dazu dolgos emberre? Nem gondolnak a világ közepére, azok ott a periférián? Majd megtudják a léha svájciak, hogy ki a magyarok Istene! No aztán a két-háromszoros nyereség reményében milliókat toltak a fentiekben aposztrofált jó magyarok a Quaestorba, Marcsika Kft-jébe. Ez a megtakarítási forma kártékonyabb, mint a lisztes-cukros csomagok a szoci gardróbban. Oszt, amikor bebukták a befektetésnek (értsd: hazárdjátéknak) titulált összeget azonnali kártalanítást követeltek. Ennyi erővel bárkit lehetne kártalanítani a hetente bukott lottó ötös miatt is. A Quaestor és a Kun-Mediátor esetében a PSZÁF robotpilóta-üzemmódban volt. Nyilván azért sikerült csalniuk.

Szerző

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38