Szijjártó: félmillió menekült is érkezhet

Publikálás dátuma
2015.09.11. 18:11
MTI Fotó KKM/Burger zsolt
 Akár 400-500 ezer menekült is érkezhet Magyarországra az év végéig, ha Magyarország nem erősíti meg déli határainak védelmét - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek, illetve Németország és Luxemburg külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter szerint eddig mintegy 180 ezer menekült érkezett Magyarországra. "Magyarország teljesíteni fogja kötelezettségvállalásait, és megvédi az Európai Unió külső határait" - szögezte le a magyar diplomácia vezetője. "A schengeni határok védelme a legfontosabb. Enélkül az összes többi intézkedés hatástalan" - húzta alá Szijjártó Péter. Rámutatott, hogy a jövő héttől kezdve új törvények lépnek életbe, amelyek szerint például az illegális határátlépés bűncselekménynek fog minősülni.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter úgy vélte, hogy az Európai Uniónak meg kellene változtatnia a migrációs válság kezelésére irányuló pénzügyi segítség rendszerét Magyarország javára. "Ma már nyilvánvaló, hogy Európa alábecsülte a balkáni utat, amely jelenleg egyértelműen az Európába tartó migrációs hullám legfontosabb útjává vált. Ezért meg kellene változtatni az európai pénzügyi támogatásokat Magyarország javára" - jelentette ki a cseh diplomácia vezetője. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI tudósítójának kérdésére elmondta: Magyarország eddig 6,7 millió euró nagyságú segítséget kapott a menekültválság kezelésére, míg kiadásai 120 millió eurót tettek ki.

Németország, amely a migránsok legfőbb célországa, az idén mintegy 800 ezer bevándorlóra számít - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. "Csak a következő hétvégén mintegy 40 ezer menekült érkezésére számítunk" - jegyezte meg Steinmeier. Ismételten szolidaritásra kérte az Európai Unió többi tagállamát a jelenlegi migrációs hullám kezelése érdekében. "Talán az Európai Unió történelmének legnagyobb kihívásáról van szó" - húzta alá a német diplomácia vezetője.

A hat külügyminiszter egyetértett abban, hogy a jelenlegi menekültválságot összeurópai szinten kell kezelni, s üdvözölték az Európai Bizottság legutóbbi javaslatait a válság megoldására. Ugyanakkor a négy visegrádi ország, illetve Németország és Luxemburg továbbra is eltérően ítélik meg a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket a migrációs válság megoldására az Európai Bizottság javasolt - derült ki a sajtótájékoztatón.

Míg a visegrádi négyek egyhangúlag elutasítják a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótákat, Németország és az EU soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg viszont támogatják azt. "Mi teljes mértékben tudatosítjuk, hogy csak közösen tudunk kiutat találni ebből a helyzetből. Támogatjuk a közös európai megoldásokat, amelyekben a probléma minden aspektusa helyet kap" - fejtette ki Lubomír Zaorálek a visegrádiak nevében. A V4-ek soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.
"Európai problémáról van szó, amely európai megoldást igényel" - jelentette ki Jean Asselborn, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg külügyminisztere.

Szijjártó Péter szerint "először a kihívást kell kezelni, és csak azután a következményeit". "Ami magát az áthelyezési mechanizmust illeti, továbbra is meggyőződésünk, hogy nem jelent semmiféle mentőövet a probléma megoldásában" - szögezte le Zaorálek.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter ezzel kapcsolatban visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a visegrádiak nem lennének szolidárisak a menekültprobléma megoldásában a többi uniós tagállammal. "Hozzáállásunk felelősségről vall" - jelentette ki Lajcák.

Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter szerint ügyelni kell arra, hogy a migrációs kérdésben ne jöjjön létre "kétsebességű Európa", amikor az egyik bekapcsolódik a problémák kezelésébe, míg a másik nem.

A találkozón, amelyet a V4-ek soros elnöki tisztségét betöltő Csehország kezdeményezett, Lubomír Zaorálek cseh, Grzegorz Schetyna lengyel, Szijjártó Péter magyar, Miroslav Lajcák szlovák, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Jean Asselborn, a luxemburgi diplomácia vezetője vett részt. A V4-ek külügyminisztereinek kibővített találkozóját rendkívül nagy sajtóérdeklődés kísérte. A cseh külügy közlése szerint szokatlanul nagyszámú, több mint hetven külföldi újságíró akkreditáltatta magát a tanácskozást záró sajtóértekezletre.

Szerző

9/11 - Megemlékezések New Yorkban és Washingtonban

Publikálás dátuma
2015.09.11. 17:45
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Barack Obama amerikai elnök, a first lady és a Fehér Ház munkatársai egyperces néma tiszteletadással adóztak pénteken Washingtonban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai emlékének.

Az előző évek hagyományainak megfelelően New Yorkban, Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén épült Szeptember 11. Nemzeti Emlékhelyen megszólalt a harang és megkezdték az áldozatok nevének felolvasását. A 14 évvel ezelőtti terrortámadásokban mintegy 3 ezren vesztették életüket.

Szerző

Bajorország is "megtelt"

Telefonon egyeztetett az európai migrációs válsághelyzetről pénteken Horst Seehofer bajor miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

A felek egyetértettek abban, hogy a migránsok egyre növekvő száma ma az Európai Unió egyik legnagyobb kihívása, amellyel csak az összes EU-tagállam és -intézmény szolidaritáson alapuló együttműködése, valamint az érvényben lévő uniós jogszabályok maradéktalan betartása útján lehet megbirkózni. Orbán Viktor szerint Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a schengeni övezet határainak megvédésére, és ez a helyzet azért állt elő, mert Görögország nem tartja és tartatja be területén az Európai Unió jogszabályait.

A megbeszélésen elhangzott: Bajorország terhelhetősége határához érkezett a migráció egyre nagyobb méretei miatt.
A miniszterelnökök szilárd meggyőződése szerint a leghatékonyabb megoldást az jelentené, ha a meglévő európai szabályokat és mechanizmusokat újból teljes mértékben és következetesen alkalmaznák az EU egész területén. A felek egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a schengeni megállapodás fenntartásáért és megőrzéséért, amely az európai polgárok biztonságának és szabad mozgásának alapja.

A schengeni rendszer most komoly próbatétel alatt áll, ugyanakkor ez az európai egység magja - hangoztatta a két miniszterelnök. Most az a legfontosabb, hogy elősegítsünk és támogassunk minden olyan döntést, amely az EU külső határainak védelmét biztosítja - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: szükség esetén az Európai Uniónak fizikai értelemben is át kell vennie a külső határok őrzését Görögországtól.

Elhangzott: a határvédelem terén Magyarországnak is szüksége van az EU-tagállamok és az európai intézmények támogatására és együttműködésére.

Szerző