Aláírásgyűjtés - Jogászok sem értik

Iránymutatásokat adott ki a népszavazási kérdések aláírásgyűjtésének és azok ellenőrzéseinek egyes kérdéseiről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke fordult három jogértelmezési kérdéssel. Az NVB múlt heti ülésén egyetértett az iránymutatások kiadásával, és lefolytatta azok általános vitáját, pénteken pedig a részletes vita után döntött az iránymutatások kiadásáról.

Az első jogértelmezési kérdés lényege az volt, hogy ha valaki, aki több kérdésben is gyűjt aláírásokat, egyszerre adja le az íveket, és az ellenőrzés során az NVI összekeveredett íveket talál, akkor az azokon lévő aláírásokat elfogadhatja-e érvényesnek, vagy érvénytelennek kell nyilvánítania a rossz "csomagban" szereplő íveken lévő aláírásokat.

Az NVB iránymutatása szerint az azonos gyűjtő által egyszerre behozott ívek ellenőrzése során a véletlenül összekeveredett íveket az NVI-nek "át kell csoportosítania" a megfelelő kérdéshez és nem tekintik érvénytelennek a máshová keveredett íveket. A különböző gyűjtő által vagy a különböző időpontokban leadott íveknél a keveredés azonban érvénytelenséget idéz elő.
Pálffy Ilona annak - a jogszabályok által egyértelműen nem rendezett - kérdésnek az eldöntésében is iránymutatást kért a testülettől, hogy az NVI-nek az aláírást gyűjtő polgár adatait csak formailag kell ellenőriznie vagy tartalmilag is. A jogszabály szerint ugyanis az aláírásokat gyűjtő személynek az íven fel kell tüntetnie személyes adatait, ugyanakkor a törvény nem tartalmaz egyértelmű rendelkezést arra, hogy a formai ellenőrzésen túl szükséges-e az adatok tartalmi ellenőrzése is.

Az NVB iránymutatása szerint indokolt a gyűjtő kilétének ellenőrzése, így a gyűjtő adatainak tartalmi ellenőrzése is.
Pálffy Ilona harmadik kérdése az volt, hogy az aláírás érvénytelenségét okozza-e, ha a választópolgár a személyi azonosítóval rendelkező választópolgárok aláírására szolgáló íven nem a személyi azonosítóját, hanem más, magyar állampolgárságát igazoló okirata számát tünteti fel.

Egy 2013-as KIM-rendelet ugyanis külön aláírásgyűjtőív-mintapéldányt határozott meg a személyi azonosítóval rendelkező és külön ívet a személyi azonosítóval nem rendelkezők (határon túli magyarok) számára, ők a honosítási okiratuk számát, vagy az állampolgársági bizonyítványuk számát, vagy a magyar hatóság által kibocsátott útlevelük számát tüntethetik fel. A kérdés lényege tehát az volt, hogy ha egy határon túli magyar választópolgár aláírja az anyaországbeliek számára kiadott ívet, az érvényesnek tekinthető-e.

Az NVB pénteken kiadott iránymutatása szerint mivel két formanyomtatvány létezik a két személyi körre, érvénytelennek tekintik, ha a személyi azonosítót kérő íven valaki nem ezt, hanem személyi igazolványának számát, útlevélszámát, honosítási okiratának számát tünteti fel.

Szerző

Ma már ötezren gyalogoltak át Ausztriába

Publikálás dátuma
2015.09.11. 18:49
Magyarországról érkezett migránsok Nickelsdorfnál. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Folyamatosan gyalogolnak át az ausztriai Miklóshalmára (Nickelsdorf) pénteken is a migránsok Hegyeshalomnál - közölte a település polgármestere.

Szőke László (független) elmondta, hogy a Budapestről és Győrből vonattal érkező migránsokat a rendőrök mintegy félezres csoportokban kísérik át gyalog a vasútállomásról a határhoz. Becslése szerint délutánig csaknem ötezer ember hagyta el így Magyarországot. Hozzátette: a csoportokat rendőrök kísérik a kishatárhoz, amelyen továbbra sem lehet autóval közlekedni.

Füves Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére közölte: nincs torlódás az M1-es autópályán a határnál, ugyanakkor a rendőrök továbbra is a 165-ös kilométernél az M15-ös gyorsforgalmi útra terelik a forgalmat, miután Ausztria péntek délelőtt biztonsági okokra hivatkozva lezárta a sztrádát mindkét irányból. Azóta a korlátozást Magyarország felé feloldották. Közben továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok a vámosszabadi befogadóállomásra az MTI információi szerint.

A buszokról leszálló migránsok egy része gyalog vagy taxival indul a győri vasútállomásra, hogy onnan vonattal Hegyeshalomba, majd gyalog mintegy húsz perc alatt Ausztriába jussanak. A győri vasútállomásról egy migránsokkal teli különvonatot indítottak Hegyeshalomba.

Szerző

Búcsú egy hajdani főszerkesztőtől

Kurta hír érkezett a szerkesztőségbe, hogy rövid betegség után, váratlan rosszullétet követve, 84 éves korában elhunyt Fodor László. Hét esztendeig volt a Népszava főszerkesztője, 1982-től 1989-ig, tehát úgy a rendszerváltás hajnaláig. Kevés személyes emlék maradt utána, tanú is csekély számban, aki vele együtt dolgozott, így a portréja töredékekből áll össze.

Annyi ismert a szűkre szabott tényanyagból, hogy mielőtt a korabeli SZOT - természetesen pártutasításra - kinevezte az újság vezetőjévé, az MSZMP agit-prop. osztályának volt egyik vezetője, következésképpen pártmunkás, a kádárista apparátus egyik tagja. Abban az időben tehát, amely már a „fölpuhultabb” szakaszra esett, közvetlenül megelőzve a fordulatot. Akkor már a sajtó is kezdett hangot váltani, amit mellőzni nem lehet egy hajdani vezető sajtómunkás pályájának szemrevételekor.

A korabeli Népszava gárdája, hozzáértő hírlapírók részvételével már pedzette a fordulat közeledtét, így riportjaiban, tudósításaiban, elemzéseiben előrevetítette a várható fejleményeket, különösen külpolitikai kommentárjai jeles szakértők jóvoltából már objektívabb irányzatot igyekeztek követni. Mindez nem következhetett volna be a főszerkesztő nélkül, illetve szándékai ellenére. Fodor Lászlót nyugdíjazásakor a SZOT Koordinációs Tanácsa nevében az a Nagy Sándor búcsúztatta, s méltatta, akit tegnap temettek el.

Fodor László visszavonulása után egy ideig még parlament képviselő maradt, hiszen a sátoraljaújhelyi járásban választották meg. Részese volt a Népszava történetének is, megalapította és vezette a Népszava Barátság Klubját, amelynek több ezer tagja volt. Rendszeresen szervezett közönségtalálkozókat, utazásokat, s nem utolsósorban előfizetőket is toborzott a lapnak. Így emléke nem maradhat észrevétlen a jelenben sem, jóllehet a mai laphoz közvetlen köze nem volt már.

Szerző