Zsidó újév - Ez az önvizsgálat ideje

Vasárnap este kezdődik a zsidó újév, a ros hásáná. A kétnapos ünneppel kezdetét veszi az 5776. zsinagógai esztendő. Az ünnepről és az ahhoz tartozó szokásokról Frölich Róbert országos főrabbi beszélt az MTI-nek.

Frölich Róbert ismertetése szerint a ros hásáná héber kifejezés jelentése az "év feje", és a kétnapos ünnep - ellentétben a civil újévvel - "nem a pezsgőivás és a szerpentindobálás", hanem az önvizsgálat, a bűnbánat és a bocsánatkérő imák ideje.
Ros hásáná egyrészt a világ születésnapja, hiszen a zsidó hagyomány szerint 5776 évvel ezelőtt e napon teremtette Isten a világot, másrészt az ítélet napja is. Ezen a napon ugyanis nyitva van Isten előtt a három könyv, az élet, a halál, illetve az "eldöntendő kérdések" könyve, és az új esztendő első napján minden ember megítéltetik, és neve belekerül valamelyik könyvbe. Nemcsak a zsidók, hanem mindenki, "aki csak jár-kel ebben a világban, úgy vonul el ilyenkor" Isten előtt, "mint a pásztor előtt a nyáj" - mondta a zsoltárt idézve Frölich Róbert.

A ros hásánákor meghozott ítéletre tíz nappal később, jóm kippúrkor, azaz az engesztelés napján kerül rá a pecsét. A két ünnep között reggel a templomokban bűnbánó imát mondanak, és igyekeznek nem elkövetni ugyanazokat a hibákat, amelyeket az év során. Hátha Isten ad még egy esélyt, és ha ros hásánákor rossz könyvbe lettek is beírva, jóm kippúrig még átimádkozhatják magukat az élet könyvébe - tette hozzá.

Az országos főrabbi szólt arról is, hogy az ünnepen a férfiak hosszú, fehér halotti ruhát, úgynevezett kitlit öltenek. Ennek viselésével tudatosítják magukban, hogy ez akár az utolsó új évük is lehet. Másrészt azonban Istennek is üzennek, akit fehér ruhás és bűntelen angyalok vesznek körül. Mintha azt mondanák neki: "nézz már le ránk, hát nem ugyanúgy nézünk ki mi is, mint az angyalok?"

Az ünnep két napján összesen százszor szólal meg a sófár, az egyetlen klasszikus zsinagógai hangszer. A sófárt már Mózes idejében is használták, és gyakorlatilag ugyanaz volt a funkciója, mint a katonaságnál a kürtnek: a sófár hangjára indultak el, arra táboroztak le a pusztában vándorló zsidók - mondta.

Az ünnepen - amit a Tóra a kürtharsogás napjaként említ - a sófár feladata figyelmeztetni az embereket a bűnbántra. Valójában már egy hónappal ros hásáná előtt, hétfőtől péntekig minden reggel megszólal a zsinagógákban. Egyrészt azért, hogy "felkészítsen, másrészt, hogy ezzel is jelezzük Istennek, aki csak az ünnep napjára rendelte el fújását, hogy mi túlteljesítjük a tervet".

Frölich Róbert úgy fogalmazott: "mindig próbálunk egy kicsit lelkére beszélni Istennek, hogy irgalmazzon nekünk, mint ahogy egy apa megkönyörül a gyermekein". Kitért arra is, hogy a tradíció szerint Ábrahám ezen a napon akarta feláldozni fiát, Izsákot Isten kérésére, végül azonban csak egy kost kellett feláldoznia. Így tehát a kos szarvából készített sófár hangja emlékeztet mind Ábrahám, mind Izsák "föltétlen odaadására" is. Az apáéra, aki föláldozta volna a fiút, akiből az isteni ígéret szerint "annyi utódja lesz, mint égen csillag", és a fiúéra, aki fölfeküdt az oltárra, noha nem volt már kisgyermek, így lett volna lehetősége nemet mondani apjának, mégsem tette - mutatott rá. 

Frölich Róbert elmondta: a templom mellett a zsidó élet másik fontos színtere a családi otthon, ahol már nem a bűnbánat és Isten "megpuhítása" a cél, hiszen családi körben újévkor "kitör belőlünk az optimista". Az ünnep végéig az év során sósan fogyasztott fonott kalácsot, a bárheszt mézbe mártják, hogy édes legyen az év, és édes ételeket esznek, mézbe mártott almát, kompótot, mazsolát. Manapság újra gyakorolt szokásként említette azt, hogy az ünnep első napján kenyeret szórnak valamilyen élő vízbe, hogy ahogy a víz elviszi a morzsát, úgy vigye el bűneiket is - tette hozzá Frölich Róbert.

Szerző

Fegyverben a katonák Röszkén

Publikálás dátuma
2015.09.11. 20:35
FOTÓ: Getty Images
Lázadással állunk szemben, az elmúlt napokban a menekültek "szabályosan fellázadtak a magyar jogrend ellen", ám keddtől a hatóságok nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépőkkel - mondta Orbán Viktor azt követően, hogy Manfred Weberrel, az Európai Parlament (EP) néppárti frakcióvezetőjével tárgyalt a menekültkrízisről. Eközben kiderült, már 3800 katona van a déli határ közelében, a hivatalos magyarázat szerint a kerítés építésében segítenek. Fotók azonban géppisztolyos katonákról is tanúskodtak a röszkei vasúti sínen.

Megemeli a kalapját minden közrendőr előtt Orbán Viktor, hogy erőszak nélkül tudták kezelni a menekült helyzetet. Ez azért is volt nehéz, mert "lázadással állunk szemben", az elmúlt napokban a migránsok "szabályosan fellázadtak a magyar jogrend ellen" - állítja a a kormányfő. Szeptember 15-étől viszont a magyar hatóságok nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépéssel szemben. Akkor hatályba lép ugyanis az a Btk. módosítás, amelynek értelmében bűncselekmény lesz a kerítés tiltott átlépése. A migránsokat azonnal őrizetbe kell majd venni, minderről folyamatosan tájékoztatják az illegálisan hozzánk érkezőket. Miután Szerbia a magyar törvények szerint biztonságos ország, aki menedékkérelmet nyújt be, annak igazolnia kell majd, hogy Szerbiában ugyanezt már megtette, de az ottani hatóságok azt nem fogadták be, nem tárgyalták meg fair módon. Minderről a miniszterelnök tegnap az Országházban beszélt azt követően, hogy Manfred Weberrel, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével tanácskozott.

A röszkei sártengerhez érkeztek a hivatásosok FOTÓ: MTI/MOLNÁR EDVÁRD

A röszkei sártengerhez érkeztek a hivatásosok FOTÓ: MTI/MOLNÁR EDVÁRD

Orbán szerint Görögország nem képes megvédeni a saját határait. Erre viszont nem az a megoldás, hogy onnan tovább jöjjenek a menekültek Európa belsejébe, hanem az, hogy a görög határ megvédésében az EU segédkezzen - hangzott a recept. Ez az első és legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását a kormányfő javasolni fogja európai kollégáinak. A kezdeményezés része annak az ötpontos javaslatának, amellyel a magyar miniszterelnök a jelenlegi európai helyzetet kezelné, és amelyet a későbbiekben ismertet majd. Orbán szerint az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni szabályokat, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja a schengeni előírásokat. A miniszterelnök szerint nem lehet az európai választott nemzeti vezetők kihagyásával kezelni a bevándorlási válságot. Nem vitatja el az Európai Bizottság azon jogát, hogy az EP támogatásával új szabályokat alkosson, de ez szerinte megbontja az eddig Európában létezett konszenzust. "A bizottság elnöke felrúgni készül ezt a konszenzust, aminek messze ható következményei lehetnek az EU belső életére nézve" - fenyegetett.

Manfred Weber támogatja, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak. Aki a schengeni eszmét fenn akarja tartani, annak gondoskodnia kell az EU külső határainak megfelelő őrizetéről - fogalmazott az uniós frakcióvezető, aki szerint a menekültek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy nincs joguk Európában szabadon választani maguknak lakhelyet és együtt kell működniük a hatóságokkal. Ő ugyanakkor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnökének javaslatait kiegyensúlyozottnak nevezte. S nemcsak a Fidesz európai pártcsaládja, szinte valamennyi EP-frakció támogatja Juncker csomagját. Eközben az EP liberális képviselőcsoportja a kedden hatályba lépő magyar törvények miatt aggódik, ezért az EB elnökéhez, illetve Frans Timmermanshoz, a bizottság első alelnökéhez fordult. Guy Verhofstadt frakcióvezető szerint Orbán brutális fellépésre készül a menekülőkkel szemben, aminek az egész EU-t nyugtalanítania kellene, ezért eljött az idő, hogy a brüsszeli testület közbeavatkozzon.

Eközben kiderült, már 3800 katona van a déli határ közelében, akik jelenleg hivatalosan a kerítésépítésben vesznek részt. Bár a kormánynak még nincs parlamenti felhatalmazása a honvédség bevetésére, a katonákat elkezdték felkészíteni az "élőerős" határvédelemre. A Délmagyar.hu-n megjelent fotón ráadásul látszik, hogy a rendőrön kívül géppisztolyos katonák is állnak a sínen Röszkén. Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályvezetője szerint a rendőrség is felkészült, hogy a szeptember 15-én életbe lépő jogszabályváltozásokból adódó feladatait végrehajtsa. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága viszont bejelentette, "szorosan figyelemmel követi" a honvédség tevékenységét Magyarországon, és elvárja, hogy mind a rendőrség, mind a hadsereg tiszteletben tartsa a menedékkérők jogait. Eközben teljes gőzzel építik a kerítést, hétfőn a Szeged-Szabadka vasútvonalat kapuval zárják le a határon, jelenleg ugyanis a vasútvonal mentén jönnek a migránsok Magyarországra.

MSZP: közös európai határvédelmet

Közös európai határvédelmet, európai menekültügyi szabályozást és a migránsok igazságos elosztását követelte tegnap az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József arra figyelmeztetett: arra is figyelmet kell fordítani, hogy békét teremtsenek azokban az országokban, ahonnan az emberek elmenekülnek. A politikus szerint a kormánynak változtatnia kell az elmúlt nyolc hónapban követett politikáján. Utalva a 26 évvel ezelőtti határnyitás évfordulójára, közölte: Magyarország akkor hozzájárult Németország, majd Európa egyesítéséhez, most viszont Orbánék intézkedései nem segítenek a válság megoldásában. Kovács László, az MSZP volt elnöke, akkori külügyi államtitkár azon véleményének adott hangot, hogy Magyarország 26 éve ugyanúgy a világsajtó figyelmének középpontjában volt, mint most, csak más előjellel, akkor pozitívan írtak az országról, míg ma negatívan. A korábbi uniós biztos a kerítésépítésről azt mondta, egészen más lett volna az optikája, ha a kormány azt emelte volna ki, hogy azért van kerítésre szükség, hogy a hivatalos határátkelőkhöz terelje az országba érkezőket.

Vizsgálat a döbbenetes videó nyomán

Tényfeltáró vizsgálatot rendelt el a készenléti rendőrség parancsnoka a csütörtök este a YouTube videómegosztóra kikerült - és 444.hu által fölfedezett - döbbenetes felvétel nyomán. A videót Alexander Spritzendorfer osztrák zöldpárti politikus töltötte fel, akinek felesége, Michaela Spritzendorfer-Ehrenhauser két társával szerdán valahogyan bejutott a táborba, ahová sem a sajtót, sem a civil megfigyelőket nem engedik be. Mint az állatoknak a ketrecbe, úgy dobálták a rendőrök a zacskókba rakott ételt a menekülteknek - derült ki a felvételből. Az ételt este nyolckor osztották, mintegy 300 ember próbálta elkapni a feléjük dobált zsemlét és vizes palackot. Tegnapra egyébként valamicskét javult a helyzet Röszkén annak ellenére, hogy továbbra is özönlöttek a menekültek a sínek mentén Magyarországra. Az érkezőket buszok szállították a gyűjtőponthoz, ahol segítőktől ételt, italt, meleg ruhát kaptak. Voltak, akiket Vámosszabadiba vittek, ahonnan víz, ennivaló és meleg ruha nélkül gyalog indultak Győrbe, hogy vonatra üljenek. Vámosszabadi képviselő-testülete a menekülttábor körül kialakult áldatlan állapotok azonnali megszüntetését kérte a hatóságoktól. "Minimum ötezer ember fordult meg egyetlen nap alatt a befogadó állomás környékén úgy, hogy semmiféle ellátást nem kaptak és az általuk elfoglalt területen, egyetlen mobil WC és szemétgyűjtő nem található" - hívta fel a figyelmet a település önkormányzata.

Szerző

Aktivizálódnak a segélyszervezetek - Fotók

Publikálás dátuma
2015.09.11. 20:11
MTI Fotó: Molnár Edvárd
A hideg és az eső új feladatok elé állítja a migránsokat segítő segélyszervezeteket - hangzott el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt közös sajtótájékoztatóján, pénteken a röszkei határszakasznál.

Kása Gabriella, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének megbízott igazgatója elmondta, igyekeznek megfelelő meleg ruhával, esőkabáttal ellátni az embereket. Nagy probléma az is - tette hozzá -, hogy egyre több a gyerek. Sokan érkeznek két-három napos csecsemővel, aki az úton született meg. Az ő ellátásuk a hideg miatt még nehezebb és fontosabb.
Tájékoztatása szerint mindkét zárt táborban jelen vannak, szombattól pedig a Horvát Vöröskereszt segítségével a határ mellett is felállítanak négy sátrat, amelyben horvát orvosok segítenek majd. Hozzátette: mindkét gyűjtőponton 24 órás szolgálatot működtetnek, munkatársaik hatórás műszakokban váltják egymást.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója (b), Kása Gabriella, a Magyar Vöröskereszt megbízott Csongrád megyei igazgatója (k) és Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója (b), Kása Gabriella, a Magyar Vöröskereszt megbízott Csongrád megyei igazgatója (k) és Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy a határtól 150 méterre állították fel sátraikat: egy szociális és egy egészségügyi, továbbá egy raktárnak használt sátrat. Az egészségügyi sátorban egyszerre két orvos dolgozik. Munkájukat tolmács segíti, és van egy arabul jól beszélő orvos is a karitász csapatában. Ez nagy segítség, hiszen bizalommal vannak iránta a bevándorlók - tette hozzá. A szociális sátorban takarókat, sátrakat, meleg ruhát és élelmiszert, ásványvizet osztanak. Egy éjszaka több száz embert is ellátnak.

MTI FOTÓ: Molnár Edvárd

MTI FOTÓ: Molnár Edvárd

A Katolikus Karitász hétfőn létesített Röszkén bázist, és Écsy Gábor közlése szerint szeptember 15-ig maradnak a helyszínen.
Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Forrás központjának vezetője szintén arról számolt be, hogy a hét elején érkeztek Röszkére. Elmondta, egészségügyi szolgáltatást biztosítanak reggeltől estig. A helyszínen van saját mentőautójuk is, amellyel többször vittek már kórházba terhes nőt vagy sérült menekültet. Ezen kívül - a hideg miatt - "teajáratot" is biztosítanak.
A három szervezetnek együtt átlagosan 45-50 munkatársa dolgozik egy időben Röszkén.

Szerző