Előfizetés

Menekültek feküdtek a buszok elé Röszkén - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.09.11. 22:49
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A táborba szállítás és az ujjlenyomat leadása ellen tiltakoznak az akcióval - írja a 444.hu.

Sokan a járműveken ülve várják, hogy megoldódjon a helyzet. Három teli busz várakozik, sokan pedig még a szabadban várják, hogy felülhessenek egy üres járműre, ami viszont nem érkezik meg, ha a teli kocsikat nem engedik el.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ismét mások a legelső busz előtt vitatkoznak a rendőrökkel, akik önkéntes tolmács segítségével próbálják meggyőzni őket, hogy engedjék el a buszokat, már csak azért is, mert azokon idősek és gyermekek is vannak.

Párás, ködös reggel után eső is jöhet

Publikálás dátuma
2015.09.11. 22:22
FOTÓ: Getty Images, John Moore
Szombaton virradóra többfelé pára, köd képződhet, ebből gyenge szitálás is lehet. A köd fokozatosan feloszlik, később már több napsütésre számíthatunk, de a Dunától keletre helyenként kisebb eső, egy-egy zápor még kialakulhat. A déliesre forduló áramlásnak köszönhetően melegedés veszi kezdetét, 20-25 fok várható - írja az Időkép.

Vasárnap sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, reggel azonban helyenként ismét köd képződhet. Többfelé megélénkül, északnyugaton megerősödik a délkeleti szél. Délutánra már 23 és 28°C közé melegszik a levegő. 

Hétfőn napos, de szeles idő várható, a déli, délkeleti szelet északnyugaton viharos lökések kísérhetik. 25-30 fok várható. Estétől, éjszakától egy gyenge hidegfront hozhat záporokat, helyenként zivatarokat.

Kedden a gyors felhőátvonulásokból záporok előfordulhatnak, de zivatar sem kizárt. Az időnként megélénkülő szélben 22-29 fok is lehet. Szerdán és csütörtökön is maradnak a nyárias hőmérsékletek, súrolhatjuk a 30 fokot.

Egyre jobban lassulnak a mentők

Publikálás dátuma
2015.09.11. 22:16
FOTÓ: Népszava
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) saját statisztikája szerint az év első felében a mintegy félmillió sürgősségi hívásra országos átlagban az esetek 68-69 százalékában sikerült tartani a 15 perces normaidőt - számolt be a Népszabadság. További 25 százalékban fél órán belül érnek ki az esetekhez, a betegek hét százalékának viszont még ennél is többet kell várnia. Összességében ez komoly lassulás, hiszen a negyed órán belüli célba érés tavaly még 72,5 százalék volt. 

A lassulás okairól a lapnak a mentősök elmondták: nincs elég ember és autó a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez. Hiába vásárolt a kormány százával mentőautókat, azok épphogy fedezik a 13 évesnél öregebb kocsik cseréjét. Egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból, így nem lehet a sürgős esetekhez elegendő rohamkocsit küldeni - közölték. 

A romlás viszont meglepő, hiszen a kormányzat csaknem 15 milliárd forint uniós támogatást költött el arra, hogy a mentők tíz esetből legalább kilencszer negyed órán belül odaérjenek a segítségre szorulókhoz. Modernizálták a mentésirányítást - tabletek vásárlásával -, a tervek szerint pedig a lefedetlen területeken huszonkét új mentőállomást akartak építeni, 60-at pedig felújítani. Ezt azonban a statisztikák javításához kötötték, a 15 perces kiérkezési időt legalább 86,5 százalékra kellett volna emelni. Most úgy tűnik, semelyik projekt nem áll jól. Van olyan kisváros például, ahol az új mentőállomásnak ugyan augusztusra kellett volna megépülnie, de még csak az alapkövet tették le.

Az új mentésirányítási rendszerrel nem ez a helyzet, az ugyanis már elkészült. Igaz, a gyakorlatban még nem százszázalékos, az uniós forrásból vásárolt táblagépek ugyanis még nem kerültek be a mentőautókba. Ezeken a mentéssel kapcsolatos információkat gyűjtenék, és rajtuk keresztül történne a riasztás is. A gépeken ezen felül rendelkezésre állna a beteg összes adata, s hozzáférhető lenne az is, hogy a pácienst honnan melyik kórházba kell vinni. Mint ahogyan látható lenne a leggyorsabb útvonal is.