"Pont Lázár beszél kormányzati költségcsökkentésről"

Publikálás dátuma
2015.09.15. 07:04
Fotó: Népszava
"Nagymértékű" költségcsökkentésbe kezd a kormány, aminek keretein belül jelentősen átalakulhat az állami vezetőknek járó juttatások rendszere - jelentette be korábban Lázár János. Például kevesebben lesznek jogosultak az államtitkári, vagy helyettes államtitkári juttatásokra

Megszűnik a lakásfenntartási térítés, ami egy-egy állami vezető vagy államtitkár esetében akár több százezres tétel is lehet: a napi.hu tavaly februári adatai szerint például Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára 220 ezer forintot számolt el erre havonta. Lázár arról is beszélt, hogy a miniszteri biztosok csak alacsonyabb kategóriájú autókra tarthatnának igényt - miközben csupán négy éve frissítették a járműparkot mintegy hétmilliárdért. A tisztségviselők jellemzően Skoda Superbekkel járnak, ez alól néhány VW Passat és Audi A6-os, illetve Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter Audi A8-asa a kivétel.

Megvizsgálják azt is, hogy az állami cégvezetőkre vonatkozó, kétmilliós bérplafon összefüggésbe hozható-e az adott cég teljesítményével. Ugyanakkor jelenleg sem ritka, hogy állami cégeknél jóval kétmillió forint feletti fizetést kapjanak egyes vezetők: Polt-Palásthy Mariann, Polt Péter legfőbb ügyész felesége nemrég ügyvezető igazgató lett a Magyar Nemzeti Bankban, így havi bruttó ötmillió forintot kap - emellett félmilliós béren kívüli juttatásra is jogosult.

Közben a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent információk alapján a Napi.hu írta meg, hogy a magyar kormány egymilliárd forintot biztosít a Róheim-villa felújítására. A luxusingatlan abból a célból kerül modernizálásra, hogy itt találjon otthonra a Corvin-lánc testülete és irodája. A zuglói ingatlanra három lépésben költik majd el a tetemes összeget a következő két évben: az idén 100, jövőre 700, az azt követő esztendőben 200 millió forint közpénzt költenek az épületre.

Az MSZP szerint hiteltelen, hogy az a kormány ígér költségcsökkentést, amely rekordot dönt pazarlásból. Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes példaként hozta fel, hogy a kabinet 102 helyettes államtitkárral, 54 államtitkárral, 11 miniszterrel és több tucat tanácsadóval működik. A politikus cinikusnak tartja, hogy éppen Lázár beszél kormányzati költségcsökkentésről, miközben néhány éjszaka alatt több millió közpénzt szórt el luxusútjain. "Mikor számolnak el a fideszes vezetők azzal a luxussal, amit legális jövedelmük mértéke egyáltalán nem indokol" - kérdezte.

Szerző

Ausztria meggondolta? Nem kezdte meg a határellenőrzést

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - jelentette be hétfőn az osztrák belügyminiszter. Osztrák híradások szerint azonban az esti órákig a bejelentett ellenőrzés nem kezdődött meg. Johanna Mikl-Leitner Brüsszelben közvetlenül a belügyminiszterek tanácskozása előtt közölte, hogy országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami hamarosan meg is kezdődhet, és erről hivatalosan értesítik az Európai Bizottságot. 

Ugyancsak hétfőn az osztrák kancellár azt jelentette be, hogy Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, feladatuk a menekültek humanitárius segítése lesz. Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójának közlése szerint tevékenységük kedden kezdődik. 

Gerald Klug védelmi miniszter szerint első lépésként a burgenlandi határrészre fognak összpontosítani, mert ez a mostani menekültáradat fő útvonala. Kitért arra is, hogy a menekültek útvonalától függően más régiókban is bevetnék a katonákat.
Klug elmondta: 72 órán belül a 2200 katona áll készen a szolgálatra, ötszáz már kedd kora reggel elkezdheti a munkát. Arra a kérdésre, hogy mind a 2200 katonát bevetik-e, a miniszter úgy nyilatkozott: az erről szóló döntés a belügyminisztérium hatásköre. Elmondta továbbá, hogy a katonák nem fognak járőrözni a zöld határon, és ellenőrizni sem fognak, hiszen a legtöbb menekült a határátkelőkhöz érkezik gyalog.

Csaknem négy kilométeres kocsisor torlódott fel a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, miután hétfő délután bizonytalan ideig ismét lezárták a határátkelőnél lévő A4-es autópályát - közölte az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag). A társaság szóvivője elmondta: az utakon ismét gyalogosan keltek át a menekültek, ezért döntöttek az útzár mellett.

A társaság kora reggel csaknem két órán át biztonsági okokból már lezárta a határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlése szerint a másik irányban sem volt járható a sztráda. Az érintett osztrák útszakaszon négy kilométeres torlódás alakult ki, amely a határzár feloldásával azonnal megszűnt.

Hétfő estig 12 ezer menekült jött Miklóshalmára, az este folyamán még további ötezret várnak.

Szerző

Meghalt Corneliu Vadim Tudor

Meghalt Corneliu Vadim Tudor román politikus, a populistának és idegengyűlölőnek tartott Nagy Románia Párt (PRM) alapító elnöke. A szívelégtelenségben szenvedő politikust 65 éves korában, hétfőn érte a halál.

A volt kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu egyik "udvari költőjeként" ismert Vadim Tudor 1990-ben a Romania Mare (Nagy Románia) hetilap főszerkesztőjeként nacionalista kirohanásokkal és az újjáalakult történelmi pártok ostorozásával tett szert országos hírnévre, majd népszerűségét kamatoztatva megalapította a populista, rendcsináló és nacionalista jelszavakat hangoztató Nagy Románia Pártot.

1992 és 2008 között szenátorként és a PRM elnökeként vett részt a román politikai életben, 2009-től 2014-ig európai parlamenti képviselő volt. Miután 2008-ban már nem jutott be a bukaresti parlamentbe, Vadim Tudor 2009-ben meghívta a PRM EP-listájára Gigi Becalit, a juhpásztorból lett médiamágnást, aki a Steaua futballcsapat szponzoraként elnyert népszerűségével segített megszerezni a PRM-nek a brüsszeli képviselethez szükséges szavazatszámot.

Többször megpályázta a román államelnöki tisztséget: a legnagyobb támogatottságot 2000-ben érte el, amikor a voksok egyharmadát megszerezve Ion Iliescu ellenfeleként bejutott a második fordulóba, személyes népszerűségével pedig a PRM-t a bukaresti parlament második legerősebb pártjává tette.

Vadim Tudor ellenségként viszonyult a magyar kisebbséghez, a magyar politikusokat rendszeresen azzal vádolta, hogy egyetlen céljuk Erdély elszakítása. Az indulatos szónoklatairól ismert politikus főleg a kommunista rezsim kiváltságosainak és a rendszerváltozás veszteseinek támogatását élvezte, és botrányt csapott a román parlamentben, amikor Traian Basescu román államfő bűnös rendszerként elítélte a kommunizmust.

A párt korábbi főtitkára, a magyarellenességéről elhíresült Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester megpróbálta eltávolítani Vadim Tudort az általa alapított párt éléről, de a pártütők kongresszusát a bíróság nem ismerte el. Corneliu Vadim Tudor tavaly is indult az elnökválasztáson, amikor a voksok 3,7 százalékát szerezte meg, majd a második fordulóban Victor Ponta szociáldemokrata államfő-jelöltet támogatta.

A kormányfő Facebook-bejegyzésben fejezte ki együttérzését Vadim Tudor családjának.

Szerző