"Megrugdostak a magyar rendőrök" - állítja egy menekült

Publikálás dátuma
2015.09.15. 18:58
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Megverték és rugdosták a magyar rendőrök – nyilatkozta a 28 éves szíriai Szaleh Iszmail, aki Holmszból Törökországon, Görögországon át jutott el a németországi Würzburg menekülttáborába.

Iszmail Mona Mahmoodnak, a brit Guardian újságírójának elmondta, hogy Magyarországon az erdőben bújkálva próbálta elkerülni, hogy nyilvántartásba vegyék.

„Németországba vágytam, erről álmodtam, amikor beugrottam a görög partok felé induló csónakba. A német emberek jól fogadtak és hálás vagyok a vendégszeretetükért. Mindent megpróbáltam, hogy elkerüljem a regisztrálást és az ujjlenyomatvételt Magyarországon, napokig az erdőben mentem előre, csak a vonatok zakatolása volt, amihez igazodni tudtam.

Végül azonban elfogott a magyar rendőrség, két napra bezártak. Ütöttek és megrugdostak, amiért elutasítottam, hogy menedékkérőként regisztráljanak. Egyszer csak jött a rendőr, hogy ujjlenyomatot vegyen. Rámparancsolt, hogy vetkőzzem le. Nem tanúsíthattam ellenállást. A rendőr egyenként adta vissza a ruhadarabjaimat, ahogy az ujjaimat sorra vette” – mesélt az itteni bánásmódról a szíriai fiatalember, aki retteg, hogy visszaküldhetik Magyarországra. „Egyetlen követelésünk, hogy úgy bánjanak velünk, mint emberi lényekkel” – mondta Szaleh Iszmail a brit lapnak.

Szerző

Nem sérült a fideszes jó hírneve

Galbács Mihály gyulai fideszes önkormányzati képviselő és tanácsnok a rendszerváltás előtti állampárt, az MSZMP erőszakszervezetének a tagja volt, ezért az idén márciusi gyulai képviselő-testületi ülésen egy vitában tett hasonló kijelentésével Bod Tamás (Együtt-MSZP) képviselő nem sértette meg Galbács jó hírnévhez fűződő jogát – mondta ki hétfőn a Gyulai Törvényszék a fideszes politikus által indított polgári perben.

Az ítélet indoklásában a bíróság idézte Marx államról alkotott nézetét, mely szerint: „Az állam az uralkodó osztály politikai hatalmának legfőbb szerve, amelynek feladata az uralkodó osztály érdekeinek védelme.” A bíróság teljes egészében elutasította Galbács keresetét, indoklásában leszögezte: Bod nem tett olyan kijelentést, amely sértette volna Galbács jó hírnevét, egyben jelezte, hogy a közszereplőknek a demokratikus vita keretei között többet kell eltűrniük, mint a magánembereknek. A tanácsvezető bíró megjegyezte, hogy politikai viták rendezésének nem a bíróság a színtere.

Szerző

Tiltakoznak a magyar-román határon épülő kerítés ellen

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja Békés megyei választókerületi szervezetei tiltakoznak a magyar-román határszakaszon megépítendő kerítés ellen, amelyet kedd délután Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter jelentett be. 

A menekültkérdésben az Orbán Viktor vezette magyar kormány folyton rossz megoldásokat választ. A menekültek elleni gyűlöletkeltés, a határok hermetikus lezárása és az európai uniós együttműködés elutasítása mind idetartozik. Ráadásul a Fidesz vezette magyar kormány ezzel a lépéssel két uniós tagállamot választ el majd kerítésekkel, amire még az EU történetében nem volt példa.

A magyar-szerb határ 175 kilométer hosszú. Az itt sok milliárd forintért megépített kerítés érdemben semmit nem oldott meg. Szeretnénk emlékeztetni, hogy a magyar-román határszakasz 448 kilométer hosszúságú!!! Azaz sokkal hosszabb, még sokkal drágábba kerül a magyar adófizetőknek és éppúgy nem jelent érdemi megoldást. Ráadásul a legrosszabb üzenetet hordozza a magyarországi románság és az anyaországi románság, valamint két uniós tagállam között.

Ezért az Együtt - a Korszakváltók Pártja Békés megyei választókerületi szervezetei tiltakoznak a magyar-román határra építendő, felesleges kerítés megépítése ellen - írta a párt közleményében.

Szerző