Előfizetés

Gálfi: a top 100 a célom

Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:58
Gálfi Dalma és a US Open-trófea FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Gálfi Dalma remek évet produkál. A fiatal teniszező hétvégén első magyarként megnyerte a US Opent a juniorok között, júliusban pedig Stollár Fanny párjaként Wimbledonban ért fel a csúcsra. A sikereknek köszönhetően vezeti a világranglistát a junior versenyzők mezőnyében, ám Dalma előre tekint, s a jövő héten már a felnőttek között méretteti meg magát Ausztráliában. Az újdonsült bajnoknak szerváltuk a kérdéseket, hogy kiderüljön mi a célja a felnőttek között, s persze arra is kíváncsiak, hogyan birkózik meg a hírnévvel.

- Sikert sikerre halmoz ebben az évben. Idén ért be a munka?

- Igen. Két évet dolgoztunk rendkívül keményen, hogy most itt tartsunk.

- Mennyire különös az ön számára ez az óriási médiaérdeklődés?

- Az elején kicsit sokkolt, hogy mindenki kérdésekkel bombáz, de már kezdek hozzászokni. Wimbledon után ezt az érzést már megtapasztaltam. Igaz, ott Fannyval osztoztam a sikerben. Most viszont egyedül kell állnom a sarat.

- A US Open siker után több teniszcsillag is gratulált. Kik méltattak elismerő szavakkal?

- Martina Navratilova gratulált először, és ami különösen boldoggá tett, hogy látszott a tizennyolcszoros egyéni Grand Slam győztesen, valóban örül a sikeremnek. Boris Becker megölelt, s Stefan Edberg is elismerő szavakkal illetett.

- Ha már a teniszklasszisoknál tartunk. Önnek ki a kedvence?

- A nőknél Serena Williams, a férfiaknál pedig Roger Federer. De szerintem nem mondtam újat, a teniszrajongók nyolcvan százaléka nekik szurkol. Egyébként a Federer-Djokovic döntőt a helyszínen néztem végig.

- Folyamatosan úton van. Könnyedén át tud állni?

- Egy átlagemberhez képest igen. Már hozzászokott a szervezetem, hogy folyamatosan járom a világot. Körülbelül egy-két napra van szükségem.

- Hova utazik a legszívesebben?

- Nem azért, mert megnyertem a US Opent, de New Yorkot nagyon szeretem. Állandóan pezseg. Igaz, az emberek furák, de tetszik ez az életvitel. Az amerikai város mellett Melbourne-ben is szívesen tartózkodom.

- Ha nem is Melbourne, de Ausztrália a következő állomás, ráadásul felnőtt verseny. Mire számíthatunk öntől?

- Egy tizenöt- és két huszonötezer dolláros versenyen veszek részt a jövő héten, ami teljesen más lesz, mint a junior viadalok. Mentálisan sokkal jobban fel kell majd készülnöm egy-egy tornára. Ezen kívül, ami még nehézséget jelenthet számomra a felnőtt mezőnyben, hogy a teniszezők sokkal tapasztaltabbak, nincs akkora hullámvölgy. Amit pedig magamtól várok: nem szeretnék nyomás alatt játszani, noha a US Open siker után, mindenki győzelmet vár tőlem. Egyszerűen jól akarom érezni magam.

- A junioroktól végleg elköszön?

- Idén nem hagyom el a junior versenyeket, az Eddie Herr-re és az Orange Bowl-ra visszatérek. A 2016-os esztendő már más kérdés. Ha minden úgy alakul, ahogy elterveztem, akkor nem kell elindulnom egy junior Grand Slam-en sem, de előfordulhat, hogy Wimbledonban újra pályára lépek, mert a füves borítást nagyon szeretem.

- A felnőttek között mi a cél?

- Jelenleg 442. vagyok a világranglistán. A legközelebbi célom, az első 300-ba kerülni. A távolabbi pedig a legjobb 100 között szerepelni.

- Edzője, Temesvári Andrea azt mondta: azt szeretné, ha ön sikeresebb lenne nála. A trénere a hetedik helyig jutott. Sikerülni fog?

- Ne szaladjunk ennyire előre. Először sikerüljön a top 100, de jelenleg még ettől is messze állok. Örülnék, ha két-három év alatt fel tudnám tornászni magam ebbe a pozícióba, ha ez sikerül, akkor apránként lépkednék előre.

Gálfi Dalma sikerei az elmúlt  évben
- Junior US Open bajnok
- Stollár Fanny párjaként junior wimbledoni bajnok
- Junior világranglista vezető
- Országos bajnok a felnőttek között
- Egyéniben három, párosban két ITF-torna győzteseBudapest hivatalosan is a pályázók között

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:56
Két év múlva dől el, melyik város nyeri el a 2024-es ötkarikás játékok rendezési jogát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATTHEW STO
Öt főváros, Budapesten kívül Róma, Párizs, Los Angeles és Hamburg pályázatát hagyta jóvá tegnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2024-es ötkarikás játékokra. A magyar főváros mostani pályázatával hatodszorra jutott el eddig a szakaszig.

"Örömmel mutatom be az öt egyedülálló és rendkívül magas színvonalú pályázót" - közölte tegnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a német Thomas Bach, aki kihirdette azokat a helyszíneket, melyek végig versenyben lesznek a 2024-es ötkarikás játékok rendezési jogának megszerzéséért. Hazánk fővárosán, Budapesten kívül Róma, Párizs, Los Angeles és Hamburg szerepel a jelöltek között. Sokáig esélyesnek számított Toronto is, de a város főpolgármestere kedden délelőtt bejelentette, hogy nem szállnak harcba a XXXII. nyári olimpiáért.

Budapest jelenlegi pályázatával már hatodjára jutott el a jelöltségi szakaszig. Legelőször 1916-ban próbálkoztunk, akkor az első világháború miatt elmaradt a sportesemény, 1920-ban viszont nekünk ítélték a rendezés jogát, de vesztes országként nem vehettünk részt az ötkarikás játékokon, végül Antwerpen lett a házigazda. Ezt követően 1936-ban kandidáltunk, majd az 1944-es pályázatunkat beárnyékolta a második világháború, utoljára pedig 1960-ban tettünk kísérletet. Magyarország az olimpiai éremtáblázat nyolcadik helyén áll, az első tíz közül a miénk az egyetlen nemzet, mely még nem adott otthont a rendezvénynek.

Riválisaink közül Párizsban már két alkalommal (1900, 1924) is volt olimpia, a pályázatuk sarkalatos pontja, hogy centenáriumot ünnepelnének az újabb rendezéssel. Los Angelesben is kétszer (1932, 1984) versenyeztek egymással a világ legjobb sportolói, Róma pedig 1960-ban volt házigazda.

"A fenntarthatóságnak és az utólagos felhasználhatóságnak kell a legfontosabb szempontoknak lennie" - emelte ki Bach, utalva a NOB történelmi reformjára, az Agenda 2020-ra. Eszerint kevesebb beruházásból kell megvalósulnia az olimpiának, jóval alacsonyabb pályázási és rendezési költség mellett. A versenyek lebonyolítására bevonhatóak vidéki városok, sőt, országhatáron túli helyszínek is lehetségesek - erre csak az 1956-os melbourne-i olimpián volt példa, amikor a lovasszámokat Stockholmban rendezték -, valamint elsőbbségben részesülnek a meglévő és ideiglenes létesítmények az új építésűekkel szemben.

Közel 500 milliárd forinttal támogatja a NOB a nyertes várost. A gazdaságos olimpia reformja némi esélyt adhat fővárosunknak. A magyar pályázat egyik kulcsa a környezetvédelem és a fenntarthatóság maximális figyelembevétele, illetve a sportolók középpontba helyezése lesz. Budapest belvárosi olimpiának adna otthont, melynek fő szervező eleme a Duna lenne.

A kiválasztási folyamat három szakaszból áll, a pályázók utolsó prezentációjukat a NOB limai közgyűlésén adhatják elő 2017 szeptemberében, ekkor döntenek a győztes kilétéről. A MOB szerdai közleményében úgy fogalmazott a hivatalos pályázók névsorának közzététele után, hogy "Magyarországhoz, Budapesthez és a magyar olimpiai hagyományokhoz méltóan fogunk küzdeni azért, hogy megrendezhessük az első közép-európai nyári játékokat, és valóra váltsuk a magyar olimpiai mozgalom évszázados álmát".

Új szponzor a Fradi vízilabdacsapatánál

A PQS International Hungary Kft. révén új névadó szponzora lett a férfi vízilabda ob I-ben szereplő Ferencvárosnak, amely így mostantól FTC-PQS Waterpolo néven szerepel majd a bajnokságban. A klub szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hároméves megállapodást kötött a magyar létesítménygazdálkodási piac egyik "meghatározó szereplőjével".

Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója kiemelte, a csapat az előző idényben a bravúrosnak mondható negyedik helyen zárt. A klub ennek a szereplésnek köszönhetően meg tudta erősíteni a keretét - többek között a magyar válogatottal tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth Márton csatlakozott a csapathoz -, így a következő idényben a negyedik hely megtartása, illetve a nemzetközi porondon való helytállás a cél. Utóbbinál az Euro Kupa selejtezőkörökből való továbbjutás az elvárás.

Gerendás György szakmai igazgató hangsúlyozta, az elmúlt idényben a csapat kihozta magából a maximumot, a keret most erősebb, ugyanakkor az első három helyezett is jobb lett, így továbbra is az első négy közé jutás a realitás.