Előfizetés

MSZP: a válság oka a kormány ellenséget láttató politikája

Publikálás dátuma
2015.09.17. 15:32
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Az MSZP szerint a kormány ellenséget láttató politikája vezetett a jelenlegi válsághelyzethez. Botka László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke a párt csütörtöki, szegedi kihelyezett frakcióülése után azt mondta: év elején is naponta másfél-kétezer menedékkérő érkezett a déli határhoz, és akkor még profin kezelték a hatóságok a helyzetet. Ezután kezdett el ellenséget látni és láttatni a menedékkérőkben a kormány, ami a mostani válsághelyzethez vezetett - mondta a politikus, a város polgármestere.

Botka László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke a párt szegedi kihelyezett frakcióülése után csütörtökön azt mondta: év elején is naponta másfél-kétezer menedékkérő érkezett a déli határhoz, és akkor még profin kezelték a hatóságok a helyzetet. Ezután kezdett el ellenséget látni és láttatni a menedékkérőkben a kormány, ami a mostani válsághelyzethez vezetett - mondta a politikus, a város polgármestere.

Kifejtette: a migránsok kilencven százaléka a határ átlépése után még tavasszal is azonnal kapcsolatba lépett a hatóságokkal, kérte a menekültstátust, együttműködött a regisztrációban. "Az új vasfüggöny felépítésének kormányzat által hangoztatott indoka tehát nem valós" - fogalmazott. 

Botka László kijelentette: a magyar emberek pártállástól függetlenül két dolgot nem akarnak, nagyszámú letelepedő bevándorlót és embertelen kormányt. Mint mondta, bevándorlási válság nincs Magyarországon, mert a migránsok nem akarnak itt letelepedni, a szerdai események miatt azonban - amikor egy csoport Horgosnál megpróbált áttörni a határzáron, és kövekkel, üvegekkel dobálta a magyar rendőröket - "a kormány az embertelenség szinonimájává tette Magyarországot".

Botka László szerint tavasszal, vélhetően tanácsadói hatására a menedékkérőkben találta meg az új ellenséget a kormány, onnantól kezdve kezdtek saját magukhoz képest alulteljesíteni a kormányzati szervek. "A konfliktus, és az emberek félelmének a növelése volt a cél" - jelentette ki. Így jutottak el véleménye szerint a szerdai eseményekig, amelyről azt mondta: "előállíthatták ezt a nagyszerű tévéfilmet, amelyet Andy Vajna hátulról, egy sátorból rendezett".     

A szegedi polgármester szerint a nagyszámú bevándorló miatt Szegeden nem alakult ki társadalmi konfliktus, helyi civilek - a hatóságok helyett - vizet és élelmet osztottak a bevándorlóknak, és információval látták el a migránsokat. 

Botka László emlékeztetett: az MSZP már tavasszal látta, hogy probléma lesz a menekülthelyzetből, ezért akkor benyújtotta ötpontos javaslatcsomagját az Országgyűlésnek.     Tóbiás József pártelnök azt hangsúlyozta, hogy csak közös, európai megoldással lehet a helyzetet kezelni, és az ilyen intézkedéseket felelős ellenzékként az MSZP támogatni fogja.

Hangsúlyozta: az erőszak semmilyen formája sem elfogadható, a köveket dobáló menekültek arra késztetik, hogy jobbulást kívánjon a megsérült rendőröknek - fogalmazott, hozzátéve, véleménye szerint a kormány elhibázott döntései miatt kerültek a szolgálatot teljesítő rendőrök a szerdai helyzetbe.

Bármikor lezárhatják az esztergomi és a komáromi hidat

Publikálás dátuma
2015.09.17. 15:25
MTI Fotó
Szlovákia vasszerkezeteket helyezett el mindkét híd szlovákiai hídfőjénél. A szlovák országos rendőr-főkapitányság az intézkedéssel kapcsolatban nem kívánt bővebb tájékoztatást adni - írja a Klubrádió a távirati iroda információi alapján.

A helyi lakosok által az MTI-nek küldött felvételeken mindkét híd szlovák hídfőjénél kamion magasságú, talpas fémszerkezetek láthatók, amelyek elemenként összekapcsolhatók. A távirati iroda úgy tudja, a szerkezeteket nem helyi rendőri erők, hanem a szlovák belügymisztérium egységei telepítették. Helybéliek azt feltételezik, hogy a vasszerkezetekkel lezárhatóak a hidak, ezt azonban szlovák hatóságok nem erősítették meg.

A szlovák országos rendőr-főkapitányság kommunikációért felelős részlegének munkatársa szerdán az MTI pozsonyi tudósítójának erre vonatkozó kérdésére közölte: a hatályos törvények alapján a rendőrség látja el az ország határainak ellenőrzését. Martin Waldl hozzátette, "ezzel a feladattal összefüggésben a rendőrség napi szinten különböző biztonsági intézkedéseket tesz, ezek részleteiről azonban a testület nem kíván bővebb tájékoztatást nyújtani".

A szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője, Ivan Netík hétfőn jelentette be, hogy a migrációs helyzet miatt ideiglenesen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetnek be a magyar és az osztrák határon. Azt mondta, a szlovák belügyminisztérium azután hozta meg döntését, hogy Németország a migrációs válsággal összefüggésben vasárnap délutántól ideiglenesen visszaállította az ellenőrzéseket saját határain. Azt, hogy a szlovák intézkedés meddig lesz hatályos, a szóvivő nem pontosította. 

Hurrá! Már délután utazhatunk CAF-villamossal (fotó!)

Publikálás dátuma
2015.09.17. 15:22
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Menetrend szerint csütörtök délután indulnak a rövidebb CAF villamosok Budapesten, a 3-as villamos vonalán.Tarlós István főpolgármester a villamos ünnepélyes átadásán közölte, hogy az első CAF Urbos3 típusú villamos 13.00 órakor áll forgalomba.

Az új villamosflotta 35 rövidebb és 12 hosszabb járműből áll majd. A rövidebb, 34 méter hosszú villamosok a 3-as vonalra, a budai fonódó villamoshálózatra, azaz az Óbuda és Újbuda között a jövőben közlekedő 19-es és 61-es vonalra kerülnek majd. A rövidebb villamoson 200 ember tud utazni, a járművön 46 ülőhely van. 

A Combino villamosoknál is valamivel hosszabb, 56 méteres szerelvények az 1-es villamos vonalán járnak majd. Ez a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamos a világon. Ez a villamos 345 embert utazhat egyszerre, és 81 ülőhellyel rendelkezik. A főpolgármester közölte, az új villamosok belső kialakításukkal "maximálisan megfelelnek a modern kor valamennyi igényének": alacsonypadlósak és légkondicionáltak.

Fotó: BKK

Fotó: BKK

Az új villamosok forgalomba állításával fokozatosan kivonják a forgalomból a legöregebb, elavult járműveket - tette hozzá.
Közölte azt is, hogy felújított 3-as villamosvonalon 6 perccel csökkent a menetidő. A főpolgármester kitért arra is, hogy a CAF-fal kötött szerződés lehetőséget teremt további 77 villamos beszerzésére. Újabb forrás felhasználásával összesen tehát 124 új villamos helyezhető üzembe 2020-ig Budapesten - mondta.

Tarlós István szólt arról is, hogy a fővárosi közösségi közlekedés az elmúlt években új erőre kapott. Ezek között említette a 4-es metró indulását, a jármű- és hálózatfejlesztéseket, a Futár-programot, valamint az elektronikus jegykiadó automaták bevezetését. Elmondta, a mostani ciklusban kiépül majd a Baross tér és Újpalota közötti, továbbá a Külső Bécsi úti villamosvonal.

A Széll Kálmán tér felújítása kapcsán Tarlós István szólt arról, hogy a rekonstrukció 2016 első felében biztosan befejeződik. A tér új arculatot kap, megújul a vágányszerkezet, közelebb kerülnek egymáshoz a megállók és akadálymentessé válik a terület. Az egységes kortárs építészeti megoldásokkal pedig egy élhetőbb közösség tér jön létre - mondta. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárosi önkormányzat megbízásából 2014 februárjában indított nyílt közbeszerzési eljárást összesen 47 alacsonypadlós villamos gyártására. A 3-as villamosvonalon csütörtöktől a régi villamosok mellett egyelőre két új, rövidebb CAF villamos közlekedik menetrendszerűen.