Előfizetés

"Meg kell szakítani a migrációs láncolatot"

Meg kell szakítani a migrációs láncolatot - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A migránsok mozgatása szervezett folyamat, ha nem tudjuk ezt a láncolatot minden érintett részvételével megszakítani, "akkor nagyon nehezen fogunk tudni szembeszállni (...) azzal, amivel szemben állunk; ez az emberek továbbra is jönnek" - jelentette ki, hozzátéve, "lehetőleg Görögországban kell megállítani az egész folyamatot".

A kormányszóvivő szerint a közösségen kívüli államok mellett alapvető problémák vannak az európai uniós hozzáállással is; fel kellett volna készülni erre a helyzetre, ráadásul "egy alapvető félretájékoztatási kampány is zajlik az országgal kapcsolatban", és az ilyen hírekből vonnak le következtetéseket meghatározó személyiségek.

Lehet minket hibáztatni az előállt helyzetért, de az egészen biztos, hogy egy dolog valóságos: Magyarország felkészült, vagy legalábbis igyekezett a legjobban felkészülni arra, hogy szembenézzen ezzel a kihívással, a körülöttünk lévő országok pedig láthatóan nem - fogalmazott Kovács Zoltán.

Rendőröket vezényeltek át Baranyába és Somogyba

Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György közlése szerint erre anélkül került sor, hogy "meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon", az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította. Ugyanakkor jelezte: a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban - jegyezte meg a főtanácsadó.

Paks II. - Kezdődnek a nemzetközi konzultációk

Szakmai párbeszédre, de tiltakozásra is számítanak a Paks II. beruházás környezeti hatásairól kezdődő nemzetközi konzultációkon, a felmerülő kérdéseket azonban megnyugtatóan meg tudják válaszolni - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kormánybiztos közölte, a jövő héten kezdődnek a hazai közmeghallgatáshoz hasonló lakossági fórumok a Paks II. beruházás környezeti hatásairól azokban az európai országokban, amelyek jelezték, hogy szeretnének ebben a folyamatban részt venni. Ahol az ország környezetvédelmi minisztériuma kéri, ott szakértői konzultáció is lesz, hogy a tárcák és az általuk bevont szervek feltehessék szakmai kérdéseiket - tette hozzá.

Aszódi Attila hangsúlyozta, számos más európai országhoz hasonlóan Magyarország épít az atomenergiára, de más energiahordozókra is. Ugyanakkor nemzetközi példákat ismertetve kifejtette, a klímavédelmi célkitűzéseket nem lehet teljesíteni atomenergia nélkül, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez szükség van erre a technológiára.