Repülőhollandi Eb - Majthényiék nagy előnnyel vezetnek

A csütörtöki két futam után komoly előnnyel, 13 helyezési ponttal vezet a második egység előtt a Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős az umagi vitorlázó Repülőhollandi Európa-bajnokságon.

A 11-szeres világbajnok páros a keddi 18. hely után a szerdai négy futamból hármat megnyert, s egyszer negyedik lett, majd csütörtökön előbb az első, majd a második pozícióban ért célba. Ezzel az egység 10 helyezési ponttal áll, míg a második holland Enno Kramer, Ard Geelkerken duó 23-mal.

A többi magyar egység közül a Süli András, Papp Dávid kettős a hetedik futamban remekelt és első lett, s ezzel összetettben a hetedik helyre lépett fel.

A Ziegler János, Czeizel Balázs kettős a 13., a Gáborjáni-Szabó Gábor, Argay Béla egység a 14., míg a Kardos Antal, Polgár Csaba páros a 16. a nem olimpiai osztály hetven hajót számláló mezőnyében.

Szerző

22 milliós büntetés - Zárt kapuk a Feröer-szigetek ellen

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtöki döntése szerint a magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania október 8-án a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőt. Az UEFA emellett 70 ezer eurós (21,84 millió forint) büntetést is kiszabott a magyar szövetségre (MLSZ) a szeptember 4-i, Magyarország-Románia Eb-selejtezőn történt szurkolói bekiabálások miatt.

Az MLSZ honlapján jelzi: az UEFA mai döntését szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, túlzónak, az MLSZ törekvéseit semmibe vevő, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja. 

"Az UEFA döntése egy kisebb csoport - az MLSZ által is elítélt - viselkedése miatt a sportszerű többséget sújtja. A szövetség természetesen él a fellebbezés lehetőségével, és bízik abban, hogy érvei a nemzetközi szövetségben meghallgatásra találnak" - áll az MLSZ közleményében.

A magyar szövetség kitér rá, hogy a mostani, stadionbezárással és bírsággal kapcsolatos döntést az UEFA alapvetően a FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg, akik a mérkőzés során három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat. 

Az MLSZ a jelentéshez csatolt beadványában azzal érvelt, hogy az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt szemben a bukaresti találkozó ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai teltházas meccs igazi sportélmény volt. 

"Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot. A mérkőzés általános hangulatát így egyáltalán nem a gyűlöletkeltés vagy a rasszizmus határozta meg, hanem a szenvedélyes szurkolás" - írta az MLSZ, hozzátéve: megítélése szerint éppen ez bizonyította, hogy még egy ilyen feszültségektől terhelt helyzetben is lehet sportszerű körülményeket és kiváló hangulatot teremteni. 

Az MLSZ az UEFA-nak küldött beadványában jelezte: a magyar-román válogatott találkozók történelmi és politikai okokból adódóan mindig rendkívül érzelmes találkozók. Ugyanakkor a mérkőzésre már több mint egy évvel korábban megkezdték a felkészülést, több egyeztetés volt a két szövetség és a rendőri erők között. Az UEFA mérkőzésellenőre és biztonsági ellenőre egyértelműen kifejezte elégedettségét a szervezéssel és a lebonyolítással kapcsolatosan, kiemelve a rendőrség kiváló munkáját stadionon kívül és belül. Mindkét ellenőr kiemelte a magyar szurkolók kitartó és lelkes buzdítását, hozzátéve, hogy az előzetesen várt nehézségek, problémák végül "nem realizálódtak, nem tudtak megvalósulni".

Az UEFA biztonsági ellenőre három vétséget tüntetett fel jelentésében. Az egyik, hogy a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román nemzeti himnusz alatt. Az MLSZ ezt mélységesen elítéli, és nem vitatja, hogy a vétség megtörtént. Ugyanakkor felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a sajnálatos eset az idegenbeli mérkőzésen történtekre adott reakció volt, amelyen 52 ezer román szurkoló fütyülte ki a magyar himnuszt. A magyar szövetség hangsúlyozza: a bukaresti eseményeket az akkori ellenőri jelentés nem tüntette fel, így nem is követte felelősségre vonás. 

A másik jelzett vétség a rasszista magatartás volt. A budapesti találkozóról készült jelentések közül egyedül a FARE-szervezet helyszínen tartózkodó megfigyelőjének az UEFA rendelkezésére bocsátott anyaga tartalmazott rasszista magatartásra utaló eseteket. Az MLSZ kiemeli: kizárólag a FARE-megfigyelő hallotta és rögzítette jelentésében a "cigányok" rigmust, három alkalommal a mérkőzés folyamán. Jelentésében azt írta, hogy a nevezett rigmusokat a magyar csapat szurkolóinak jelentős része, több ezer magyar szurkoló énekelte. 

"Ezen állítás egyáltalán nem igaz" - írta az MLSZ, hozzátéve: apró kisebbség skandált csak, és az UEFA ellenőreinek nem volt tudomásuk a rigmusokról, nem hallották azokat. A magyar szövetség szerint ha a szurkolók meghatározó része skandálta volna a sértő kifejezést, azt az ellenőrök meghallották volna és jelentésükben rögzítették volna.

A harmadik vétség a menekülő utak blokkolása volt, de amikor egy kis csoport a lépcsőkön ülve-állva nézte a mérkőzést, a biztonsági szolgálat rövid időn belül megszüntette a problémát.

Az MLSZ összegzésében hangsúlyozza: álláspontja szerint a kizárólag és egyedül a félrevezető, különösen pontatlan és szubjektív FARE-jelentés alapján hozott, rasszizmuson és diszkriminatív viselkedésen alapuló szankció igazságtalan és helytelen. A szövetség megítélése szerint az ilyen büntetés radikálisan ellentétes hatást váltana ki a rasszizmus elleni harcban, és szembemenne az UEFA által kitűzött célokkal, irányelvekkel.

A MLSZ ismételten kiemeli: mindezek mellett továbbra is folytatja a rasszizmus és a gyűlöletkeltés elleni elkötelezett küzdelmét. A szurkolóknak fel kell ismerniük, hogy az idehaza egyelőre még gyakran előforduló sportszerűtlen, rasszista megnyilvánulások után az UEFA minden esetben könyörtelenül büntet. 

"Ez a mai döntés tanulságos lehet valamennyi klub számára, amely nem tesz meg mindent a sportszerűtlen megnyilvánulások visszaszorításáért, hogy az európai futball - akár klubcsapatról, akár nemzeti válogatottról van szó - valóban a zéró tolerancia elvét követi a rasszizmussal és a gyűlöletkeltéssel szemben" - fogalmaz az MLSZ.

A szövetség honlapján olvasható, hogy szeptember elsejétől már több ezer szurkoló megváltotta jegyét a Feröer-szigetek elleni mérkőzésre.

Szerző

Gálfi: a top 100 a célom

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:58
Gálfi Dalma és a US Open-trófea FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Gálfi Dalma remek évet produkál. A fiatal teniszező hétvégén első magyarként megnyerte a US Opent a juniorok között, júliusban pedig Stollár Fanny párjaként Wimbledonban ért fel a csúcsra. A sikereknek köszönhetően vezeti a világranglistát a junior versenyzők mezőnyében, ám Dalma előre tekint, s a jövő héten már a felnőttek között méretteti meg magát Ausztráliában. Az újdonsült bajnoknak szerváltuk a kérdéseket, hogy kiderüljön mi a célja a felnőttek között, s persze arra is kíváncsiak, hogyan birkózik meg a hírnévvel.

- Sikert sikerre halmoz ebben az évben. Idén ért be a munka?

- Igen. Két évet dolgoztunk rendkívül keményen, hogy most itt tartsunk.

- Mennyire különös az ön számára ez az óriási médiaérdeklődés?

- Az elején kicsit sokkolt, hogy mindenki kérdésekkel bombáz, de már kezdek hozzászokni. Wimbledon után ezt az érzést már megtapasztaltam. Igaz, ott Fannyval osztoztam a sikerben. Most viszont egyedül kell állnom a sarat.

- A US Open siker után több teniszcsillag is gratulált. Kik méltattak elismerő szavakkal?

- Martina Navratilova gratulált először, és ami különösen boldoggá tett, hogy látszott a tizennyolcszoros egyéni Grand Slam győztesen, valóban örül a sikeremnek. Boris Becker megölelt, s Stefan Edberg is elismerő szavakkal illetett.

- Ha már a teniszklasszisoknál tartunk. Önnek ki a kedvence?

- A nőknél Serena Williams, a férfiaknál pedig Roger Federer. De szerintem nem mondtam újat, a teniszrajongók nyolcvan százaléka nekik szurkol. Egyébként a Federer-Djokovic döntőt a helyszínen néztem végig.

- Folyamatosan úton van. Könnyedén át tud állni?

- Egy átlagemberhez képest igen. Már hozzászokott a szervezetem, hogy folyamatosan járom a világot. Körülbelül egy-két napra van szükségem.

- Hova utazik a legszívesebben?

- Nem azért, mert megnyertem a US Opent, de New Yorkot nagyon szeretem. Állandóan pezseg. Igaz, az emberek furák, de tetszik ez az életvitel. Az amerikai város mellett Melbourne-ben is szívesen tartózkodom.

- Ha nem is Melbourne, de Ausztrália a következő állomás, ráadásul felnőtt verseny. Mire számíthatunk öntől?

- Egy tizenöt- és két huszonötezer dolláros versenyen veszek részt a jövő héten, ami teljesen más lesz, mint a junior viadalok. Mentálisan sokkal jobban fel kell majd készülnöm egy-egy tornára. Ezen kívül, ami még nehézséget jelenthet számomra a felnőtt mezőnyben, hogy a teniszezők sokkal tapasztaltabbak, nincs akkora hullámvölgy. Amit pedig magamtól várok: nem szeretnék nyomás alatt játszani, noha a US Open siker után, mindenki győzelmet vár tőlem. Egyszerűen jól akarom érezni magam.

- A junioroktól végleg elköszön?

- Idén nem hagyom el a junior versenyeket, az Eddie Herr-re és az Orange Bowl-ra visszatérek. A 2016-os esztendő már más kérdés. Ha minden úgy alakul, ahogy elterveztem, akkor nem kell elindulnom egy junior Grand Slam-en sem, de előfordulhat, hogy Wimbledonban újra pályára lépek, mert a füves borítást nagyon szeretem.

- A felnőttek között mi a cél?

- Jelenleg 442. vagyok a világranglistán. A legközelebbi célom, az első 300-ba kerülni. A távolabbi pedig a legjobb 100 között szerepelni.

- Edzője, Temesvári Andrea azt mondta: azt szeretné, ha ön sikeresebb lenne nála. A trénere a hetedik helyig jutott. Sikerülni fog?

- Ne szaladjunk ennyire előre. Először sikerüljön a top 100, de jelenleg még ettől is messze állok. Örülnék, ha két-három év alatt fel tudnám tornászni magam ebbe a pozícióba, ha ez sikerül, akkor apránként lépkednék előre.

Gálfi Dalma sikerei az elmúlt  évben
- Junior US Open bajnok
- Stollár Fanny párjaként junior wimbledoni bajnok
- Junior világranglista vezető
- Országos bajnok a felnőttek között
- Egyéniben három, párosban két ITF-torna győzteseSzerző
Frissítve: 2015.09.16. 22:29