Schmidt Mária kormánybiztosként folytatja

Publikálás dátuma
2015.09.18. 23:46
Forrás: Facebook/Schmidt Mária
A kormány döntött arról, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kormánybiztosként koordinálja a jövő évi 1956-os megemlékezéseket, az ünnepségsorozat fővédnöke pedig Kövér László házelnök lesz - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken, az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Balog Zoltán közölte: olyan történészről van szó, aki alkalmas erre a feladatra, és üdvözölte, hogy együtt dolgozhat vele. Mint mondta, a döntés előtt egyeztetett a kormányfővel, és az, hogy ő örült ennek a javaslatnak, azt jelzi, hogy a miniszterelnök és a kormány - ahogyan ő maga is - nagyon értékesnek tartja Schmidt Mária munkáját.

Ahogy már beszámoltunk róla, hogy kormánybiztossá nevezhetik ki Schmidt Máriát. Erről a Népszabadság írt először, a lap szerint kormánykörökben megfogalmazódott az elképzelés, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója, 2016 legyen ’56-os emlékév - ezt koordinálná kormánybiztosi rangban a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Nem volna meglepő, ha a Sorsok Háza körüli erős konfliktushelyzet feloldása az lenne, ha erre tekintettel Schmidt lemondana a projekt irányításáról. A főigazgatót formálisan nem Orbán Viktor delegálta a Sorsok Háza élére, hanem a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány, ám mivel Schmidt a kormányfő bizalmi köréhez tartozik, vélhetően Orbán akaratának megfelelően került a vezetői székbe. A lap megkeresésére a főigazgató elmondta, hivatalosan még nem értesítették kormánybiztosi kinevezéséről. A Sorsok Házával kapcsolatban pedig kifejtette: "nem gondolom, hogy a Sorsok Házával vagy bármi mással kapcsolatos kormánypolitikát a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vagy Heisler András igényei szerint kellene alakítani". 

Szerző
Frissítve: 2015.09.18. 23:58

Elmarad egy futóverseny a menekültválság miatt

A válsághelyzet miatt elmarad szombaton a Barcs-Virovitica félmaraton - közölte a Dráva-parti város önkormányzata péntek este.

Közölték, a két szomszédos országot összekötő Dráva hídon is átvezető versenyre közel félszázan neveztek a határ mindkét oldaláról. A hagyományos futóverseny - az elsőt még a rendszerváltozás előtt rendezték meg - legutóbb a délszláv háború miatt maradt el, most 24. alkalommal rendezték volna meg. A mezőny a tervek szerint idén Barcsról indult volna.

Szerző

Zápor, zivatar jön

Publikálás dátuma
2015.09.18. 23:32
FOTÓ: Getty Images, Matt Cardy
Szombaton hullámot vet felettünk a front, eleinte az ország északi tájain, majd a délutáni, esti óráktól délnyugat felől növekszik meg a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar.

A legtöbb napsütés délkeleten várható. A Dunántúlon és északkeleten feltámad a szél. A Dunántúlon 24-26°C körül, keleten 30°C felett alakulnak a maximumok.

Szerző