Orbán milliárdokat ajánlhat fel Brüsszelben

Publikálás dátuma
2015.09.21. 09:44
Illusztráció: Carsten Koall/Getty Images
Orbán olyan indítvánnyal akar Brüsszelbe utazni a héten, amely támogatókra találhat, elkészült ugyanis a magyar javaslat a szerdai EU-csúcsra, ami nagyon hasonlít a britek és David Cameron álláspontjához - írja a Népszabadság.

Balog Zoltán néhány napja az ATV-n korábban jónak nevezte a brit eljárást, akik a közel-keleti konfliktuszónában a Szíriához közeli, az ENSZ által működtetett menekülttáborból fogadna be több ezer szír rászorulót - idézte fel a lap.

A Népszabadság úgy tudja, Orbán Viktor a kontrollált menekültbefogadási mechanizmust képviseli. A kormányfő azt szeretné, ha nem Európában, hanem még a háborús övezet közvetlen szomszédságában nyújtanák be menedék iránti kérvényüket az emberek. A másik magyar alapelv az, hogy csak kríziszónákból, háborús országokból fogadjon be menekülteket az unió, tehát a konfliktust ott kezeljék, ahol létrejött. Orbán egy EU-s pénzalap létrehozását szorgalmazza, ebbe Magyarország hajlandó lenne felajánlani éves költségvetése egy százalékát, amennyiben a másik 27 tagállam is csatlakozna.

A lap szerint amennyiben a lehetséges felajánlás a kiadások egy százalékát jelenti, úgy 163 milliárd forintról beszélhetünk, a költségvetési főösszeggel számolva már 330 milliárdról. A kvótarendszerrel kapcsolatban Orbán többször is elutasítóan fogalmazott, az utóbbi időben azonban finomodott az álláspontja, ha a menekültkvóta EU-s törvény lesz, azt nekünk is el kell fogadnunk, mondta.

Szerző

1000 ember is érkezhetett hajnalban a magyar határra

Hajnalban újabb csoport migráns érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra - számolt be a köztévé tudósítója.

A migránsokat az éjszaka folyamán négyóránként szállították Horvátországból a határra buszokkal, összesen 800-1000 ember érkezett. A rendőrök a barcsi vasútállomásra kísérik, majd vonatra szállítják őket. Az M1 tudósítója úgy tudja, hogy a 15 kocsiból álló szerelvény nyolc órakor indul Hegyeshalomra.

Szerző

Dönt a Ház: új feladatokat kaphat a honvédség

Publikálás dátuma
2015.09.21. 09:23
Fotó: Molnár Ádám
Az Országgyűlés mai ülésnapján új feladatokat adhat a honvédségnek, amennyiben a képviselők elfogadják a kormánypártok tömeges bevándorlást kezelő javaslatcsomagját.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés 12 órakor napirend előtti felszólalásokkal, majd a kereszténydemokrata Hollik István mandátumigazolásával, valamint Simicskó István honvédelmi miniszteri eskütételével kezdődik. Hollik István azt követően foglalhat helyet a KDNP padsoraiban, hogy a fideszes Papcsák Ferenc a jegybank felügyelőbizottságának elnöki tisztségére váltotta mandátumát. Simicskó Istvánt szeptember 10-i hatállyal nevezték ki a honvédelmi tárca élére, az öt év után lemondással távozó Hende Csaba helyére. 

A képviselők ezt követően a kormánypártok tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításcsomagjához benyújtott módosító javaslatokat tárgyalhatják, majd el is fogadhatják a végleges normaszöveget. A Fidesz és a KDNP javaslata egyebek mellett új feladatokat adna a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére, egy módosítással pedig azt is törvénybe foglalhatják, hogy a rendőrség külföldön is végezhet a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos felderítést.

A parlament dönthet két fideszes képviselő, Rogán Antal és Németh Szilárd mentelmi jogáról is. Mindkét politikust Szilvásy György volt szocialista titokminiszter jelentette fel rágalmazás miatt. Az Országgyűlés több mint két évtizede alkalmazott gyakorlata az, hogy magánvádas ügyekben nem függeszti fel a mentelmi jogot. A szavazások után az azonnali kérdések és interpellációk hangzanak el, utóbbiak ezúttal is két órában.

Az ülésnap végén a képviselők több korábban tárgyalni kezdett javaslat módosító indítványait tárgyalják. Hétfőn így ismét terítékre kerül, kedden reggel pedig már szavaznak is az uniós vezetőknek címzett, migrációs válsággal összefüggő határozati javaslatról, valamint az új közbeszerzési törvényt tartalmazó előterjesztésről.

Szerző
Frissítve: 2015.09.21. 13:28