Megbuktatnák Pontát

Bizalmatlansági indítványt terjesztett a bukaresti parlament elé a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőn Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő ellen, akit korrupció gyanújával állított bíróság elé az ügyészség.

A 180 ellenzéki honatya által aláírt indítvány arra szólítja fel a törvényhozókat: válasszanak Románia és a "kompromittált Victor Ponta miniszterelnök" között. A PNL ugyanis azt állítja, hogy Ponta elvesztette hitelét, és tisztségben maradása mérhetetlen károkat okozna Romániának.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága közben hétfőn egyhangú döntést hozott arról, hogy kiáll Ponta mellett. A kormánykoalíció többi pártja is támogatásáról biztosította a Ponta-kabinetet.

Az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról várhatóan jövő héten szavaz a bukaresti parlament.

Szerző

Vatikán-Cigányválogatott összecsapás Velencén

A székely és a cigányválogatott közös meghívására barátságos mini labdarúgótornára Magyarországra érkezik Vatikán futballválogatottja, a Svájci Gárda csapata. 

A 45 perces mérkőzésekre pénteken 14.30-tól kerül sor Velencén - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a független futballszövetségek szervezete, a CONIFA. 

A minitorna - a közlemény szerint - egy hosszú távú sportbarátság első lépése, a szervezők a jövőben további futballmérkőzéseket és tornákat rendeznek. 

Vatikán válogatottja nem tagja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA), de már több hivatalos mérkőzést játszott a magyar cigányválogatottal és Monaco válogatottjával az elmúlt években. A csapatot a Svájci Gárda tagjai alkotják és saját bajnokságot is szerveznek. A válogatottat korábban Giovanni Trapattoni, minden idők egyik legeredményesebb klubedzője is menedzselte.

A magyar cigányválogatottat Mezei István vezetésével a Farkas János Alapítvány több mint húsz éve szervezi. A csapat az elmúlt két évtizedben számos nemzetközi tornán vett részt Horvátországtól Finnországig, Vatikántól Németországig. 

A székelyföldi válogatott a Székelyföld Labdarúgó Egyesület, 2014-ben megszervezett regionális válogatott. Az együttes tagjai Székelyföld számos városából, településéről kerültek ki, de a válogatott alapját a székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi futsalcsapatok adták. 
    

A pénteki torna programja:
Vatikán-Székelyföld 14.30
Magyar Cigányválogatott - Székelyföld 15.30
Vatikán - Magyar Cigányválogatott 16.30

Szerző

Lázár miatt csúszott Orbán nyitóbeszéde

Publikálás dátuma
2015.09.21. 14:24
Fotó: Tóth Gergő
Orbán Viktor miniszterelnök kezdte az Országgyűlés mai ülésnapját. A kormányfő arról beszélt, miért állunk vitában az Európai Unióval, és mi vár ránk a következő hónapokban. Orbán szerint a menekültek ránk törik az ajtót, ezért az országot és Európát meg kell védeni, erről döntöttek a magyar emberek is. Forrásaink szerint Orbán nyitóbeszéde azért kezdődött legalább 25 perccel később, mert Lázár beszélt a miniszterelnökkel. A találkozó részleteiről egyelőre nem lehet tudni, de minden bizonnyal a miniszter távozása vagy maradása volt a fő téma.

Ránk törik az ajtót a menekültek

Orbán azzal kezdte beszédét, hogy ha nevén kell nevezni a gyereket, nem bevándorlásról, hanem tömeges népvándorlásról kell beszélnünk. A miniszterelnök szerint a menekültek ránk törik az ajtót. A kormányfő szerint Európa képtelen arra, hogy bevándorlók százezreit egy egyszerű regisztrációra rábírja, hozzátéve, hogy Európában menekültnek tekintik azt is, aki valójában illegális gazdasági bevándorló, ezért veszélyben vagyunk. "Így jutottunk oda, hogy veszélybe kerültek a határaink, veszélyben van a törvények tiszteletére épülő életformánk, veszélyben van Magyarország és egész Európa. Akit lerohannak, az nem tud befogadni" - emelte ki a kormányfő.

A jólétért meg kell dolgozni

Európában nem alanyi jog a jólét, azért meg kell dolgozni - hangsúlyozta Orbán, hozzátéve, hogy világossá kell tenni mindenki számára, hogy Európa attól Európa, hogy itt világos szabályai vannak az együttélésnek. A törvények uralma Európában nem elnyomást, hanem védelmet és biztonságot jelent - fogalmazott. Le kell szögezni - folytatta Orbán Viktor -, hogy itt mindenki megdolgozott azért, hogy nyugalomban és biztonságban élhessen; megdolgoztak külön-külön az emberek és együtt a nemzeti közösségek is.

Nem tudunk mindenkinek munkát adni

 MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Orbán szerint a bevándorlók rossz politikai döntések áldozatai, "a világ valójában hátat fordított ezeknek az embereknek". Érthetőnek is tartja, hogy sokan közülük, akik nehéz körülmények között élnek, elindulnak Európába, egy "gazdag, de gyenge világrégióba", ám világosan látszik: Európa nem képes magára venni a világ összes baját, nem képes eltartani az összes gazdasági bevándorlót, ráadásul "az sem biztos, hogy mindannyian dolgozni akarnak". Elgondolkodtatónak nevezte ezzel kapcsolatban, hogy valaki még Németországban is azért tüntet, hogy Svédországba mehessen.

Erkölcsi kötelességünk

Magyarországnak történelmi és erkölcsi kötelessége megvédeni Európát, és amikor Magyarország a határait védi, akkor Európát is óvja - hangoztatta Orbán Viktor. Az illegális bevándorlással összefüggésben a kormányfő úgy fogalmazott: "a világ legtermészetesebb dolga, ha az ember megvédi a családját, mi most éppen ezt tesszük". Kifejtette: Magyarország ezer éve a nagy európai család megbecsült tagja, történelmi és erkölcsi kötelessége megvédeni Európát, ezáltal ugyanis Magyarország önmagát is védi. Amikor Magyarország határait védjük, akkor Európát is óvjuk - tette hozzá.

Rövidlátó az európai politika

A miniszterelnök szavai szerint Magyarországnak kétfrontos küzdelmet kell folytatnia: meg kell védenie az ország és Európa határait, de meg kell küzdenie "a rövidlátó európai politikával is". Orbán kijelentette: Európa nem képes magára venni a világ összes baját, "nem vagyunk képesek eltartani az összes gazdasági bevándorlót". Vitában állunk Brüsszellel, mást azonosítunk problémaként, a megoldás eszközeiként, a probléma következményeiként - folytatta a kormányfő, hozzátéve, újra kell gondolni számos európai intézményrendszert, egy sor európai vívmányt. Mivel Európa nem tudja megvédeni saját külső határait, újabb és újabb belső határok záródnak le - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Ezért állunk vitában Európában

"Európa mintha nem lenne képes érzékelni  veszélyt" - fogalmaz a kormányfő, hozzátéve: Az európai baloldal magatartása érthető, hiszen számukra itt a lehetőség, hogy beteljesítsék történelmi céljukat, a nemzetek felszámolását. "Mi viszont a nemzeti függetlenség, a szuverenitás oldalán állunk". A teljes politikai színtéren találunk olyanokat is, akik arra biztatják a menekülteket, hogy életüket kockáztatva jöjjenek Európába - mondta a miniszterelnök.

A magyar emberek döntöttek

"Amíg Európa nem tudja megvédeni a saját határait, a nemzetállamok arra kényszerülnek, hogy erejükön felül védjék a saját határaikat. A magyar emberek döntöttek, az országot meg kell védeni. Minden eddigi és következő lépés ennek érdekében történik, a határzárépítés, a jogszabályok szigorítása a népvándorlás megfékezésére is ezt a célt szolgálja" - fogalmazott Orbán.

Menekültek milliói jönnek

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Irak, Szíria, Afganisztán, Líbia - ezeket a válságövezeteket sorolja elsőként a kormányfő, aki szerint menekültek milliói élnek segélyből, és kelhetnek útra. Fokozódik a migrációs nyomás, egyre többen indulnak útnak - mondta a kormányfő kifogásolva, hogy Európa "nemhogy tárva, nyitva hagyta az ajtókat és ablakokat, még meghívókat is küldözgetett a bevándorlóknak". Hozzátette, hogy "az észak-afrikai védvonal" is összeomlott, az arab tavasz káoszt eredményezett, mivel a Nyugat által egyedül üdvözítő államformának tartott képviseleti demokrácia intézményei működésképtelenek ott, ahol nincs erre irányuló akarat.

Menekülttáborok kellenek, csak nem itt

A kormányzati intézkedések önmagukban nem fékezhetik meg az egész Európát nyomás alatt tartó emberáradatot, de amíg nem lesz egységes európai cselekvési terv, addig a problémát nem lehet megoldani, csak kezelni. Mind a 28 uniós tagállamnak ki kell vennie a részét a déli határok védelméből. A menekülttáborokat az unión kívül kell létrehozni, segíteni kell azoknak az országoknak, amelyek már eddig is több millió háborús menekültet helyeztek biztonságba - hangsúlyozta Orbán.

Nem jó a kvótarendszer

Orbán szerint a kvótarendszer csak a következményekre vonatkozik, nem az okokra. Előbb meg kell védeni a határokat, utána lehet beszélni a már itt lévő menekültek elosztásáról. A kormányfő arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül támogassák a kormányt az ország védelmében. "Hazánk csak egy van, és azt mindenkinek kötelessége megvédeni" - zárta beszédét a miniszterelnök. 

Vastaps Orbánnak

Orbán Viktor szavait nagy taps fogadta az ülésteremben, amikor köszönetet mondott a magyar határokon szolgáló, fegyelmezett, emberséges teljesítményt nyújtó rendőröknek, katonáknak.

Orbán válaszolt Tóbiásnak

Tóbiás Józsefnek felhívta a figyelmét, hogy a gazdasági menekülteket nem kell befogadnia Európának. A menekültek viszont nem mondhatják meg, hogy melyik országba szeretnének menekültstátuszt kapni. Mindez ugyanúgy működik, mint 1956-ban. "Olyan nincs, hogy elindulok és közlöm, hogy egyik ország sem felel meg nekem. Ennek semmilyen nemzetközi menekültügyi eljáráshoz nincs köze, ezért ezt nem is lehet rajtunk számon kérni" - fogalmazott válaszában Orbán.

Tóbiás: mélyponton a magyar diplomácia

Tóbiás József MSZP-elnök előzőleg közös európai uniós határvédelem szükségességéről beszélt az ülésen. A közös menekültügyi rendszer felállásáig lehetővé kell tenni, hogy a menekültek eljuthassanak oda, ahova akarnak. Konfrontatív politikával nem lehet hosszú távon megoldani a válságot. A rendszerváltás óta nem volt ilyen mélyponton a magyar diplomácia. Arra kérte a kormányfőt, hogy az Országgyűlés pártjainak egységes támogatásával tárgyaljon Brüsszelben. 

Nem lesz szünet a menekültek áradatában

Most egyelőre a védekezésen van a hangsúly, de el fog jönni az a vita is, ami a visszaküldésről szól - reagált Vona Gábor szavaira Orbán Viktor. Ez a görög vita még hátravan. "Sajnos szünetre nem, sőt erősödő migrációra kell számítani télen is: a tavalyi adatok erre utalnak" - mondta a kormányfő.

Be kell tartani Schengent

"Olyan nincs, hogy beáramlunk" - Orbán szerint vagy betartjuk vagy közös akarattal módosítjuk Schengent, de addig is  a megállapodást be kell tartani. Megjegyezte továbbá, hogy Magyarország nem jókedvéből épít műszaki határzárat és alkalmaz saját megoldásokat, "egyszerűen megpróbáljuk betartani szerződéses kötelezettségeinket".

Kell a honvédség is

A szerb határt a rendőrség meg tudja védeni, a horvát és a szlovén határszakasz együttes védelméhez azonban fel kell használni a honvédséget is - mondta Orbán frakcióálláspontokra reagálva, majd kifejtette, hogy a határzár működik a szerb zöldhatáron; míg korábban azzal számoltak, hogy hatodára, hetedére esik vissza az illegális belépők száma, annál sokkal nagyobb mértékű csökkenést mutatnak a számok.

A szerb és a horvát határt együtt a katonaság nélkül nem tudjuk megvédeni - hangoztatta Orbán Viktor, szükségesnek nevezve a közös járőrözést. Azon ellenzéki képviselőknek, akik a parlament rendkívüli ülésén elutasították a honvédség bevonásának tárgyalását, azt üzente: azok, akik megtagadták a felhatalmazást, most pedig a hatékonyságot kérik számon,  "képmutatóak és farizeusok".

Erről dönt a Ház
Az Országgyűlés mai ülésnapján új feladatokat adhat a honvédségnek, amennyiben a képviselők elfogadják a kormánypártok tömeges bevándorlást kezelő javaslatcsomagját. A Fidesz és a KDNP javaslata szerint egy módosítással azt is törvénybe foglalhatják, hogy a rendőrség külföldön is végezhet a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos felderítést.
A parlament dönthet két fideszes képviselő, Rogán Antal és Németh Szilárd mentelmi jogáról is. Mindkét politikust Szilvásy György volt szocialista titokminiszter jelentette fel rágalmazás miatt. Az Országgyűlés több mint két évtizede alkalmazott gyakorlata az, hogy magánvádas ügyekben nem függeszti fel a mentelmi jogot. A szavazások után az azonnali kérdések és interpellációk hangzanak el, utóbbiak ezúttal is két órában.
Az ülésnap végén a képviselők több korábban tárgyalni kezdett javaslat módosító indítványait tárgyalják. Hétfőn így ismét terítékre kerül, kedden reggel pedig már szavaznak is az uniós vezetőknek címzett, migrációs válsággal összefüggő határozati javaslatról, valamint az új közbeszerzési törvényt tartalmazó előterjesztésről.

 

Szerző
Frissítve: 2015.09.21. 17:19