Menekültválság - Közös álláspontot szorgalmaz az ENSZ főtitkára

Az együttérzés gyakorlására, a kötelezettségeikkel, valamint az ENSZ-alapokmány betűjével és szellemével összhangban álló közös álláspont elfogadására szólította fel az európai vezetőket hétfőn az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Mun közleményében - amelyet az EU keddi miniszteri szintű tanácskozását és a szerdai csúcstalálkozóját megelőzően tett közzé - "rendkívüli aggodalmának" adott hangot a migránsok és menekültek európai helyzetének romlása miatt. A világszervezet apparátusának első embere sürgette, hogy az európai államok tegyenek eleget nemzetközi kötelezettségeiknek, beleértve a menedékkérelemhez való jog és visszaküldésre vonatkozó tilalom tiszteletben tartását.

Ban Ki Mun rámutatott, hogy növekvő aggodalommal követte az európai határok lezárását, valamint azt, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő befogadó kapacitások és hogy az illegális bevándorlókat és menedékkérőket egyre fokozottabb mértékben kriminalizálják.

Az ENSZ főtitkára szerint minden migránst "méltósággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával kell fogadni". Emlékeztetett rá, hogy szeptember 30-ra, az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából rendkívüli tanácskozást hívott össze, hogy megvitassák azokat a kihívásokat, amelyeket a növekvő migrációs mozgás és a menekültek számának világszerte bekövetkezett növekedése jelent.

Szerző

Kellemes őszi idő

Publikálás dátuma
2015.09.21. 23:02
Fotó: Thinkstock
Kedden a napos időszakokat időnként felhők zavarhatják meg, de ezekből csapadék nem várható. Az északnyugati tájakon megélénkül, Sopron térségében megerősödik a délkeleti szél. Hideg lesz a hajnal, 4 és 10°C közé csökken a hőmérséklet, délután viszont kellemes idő várható, 20 és 25°C közötti maximumokra számíthatunk.

Szerdán nyugaton, északnyugaton egy közelgő hidegfront hatására délután kialakulhat eső, zápor, máshol sok lesz a napsütés. A Dunántúlon feltámad az északi-északnyugati szél. Nyugaton, északnyugaton 17-22, máshol 23-27°C várható. 

Csütörtökön a megnövekvő gomolyfelhőkből számítani kell záporokra, helyenként zivatarokra is. Többfelé feltámad az északi- északnyugati szél. Nyugaton 19-22°C, máshol 23-28°C között alakul a hőmérséklet.

Pénteken és szombaton többször erősen megnövekedhet a felhőzet, és számítani kell záporok, helyenként zivatarok kialakulására is. Többfelé feltámad az északi-északnyugati szél. 18 és 25°C között alakul a legmagasabb hőmérséklet, a keleti tájakon várható a melegebb idő.

Szerző

Kollégiumot nyitnak a menekült fiataloknak Bécsben

Kollégiumot nyitnak a menekült fiataloknak Bécsben, januártól ezer fiatal vehet részt a kurzusokon, amelyek többek között az oktatási rendszerbe való beilleszkedésüket segítik majd.

Az angol és német nyelvi, valamint számítástechnikai kiscsoportos tanfolyamokat 15 és 21 év közötti fiatalok látogathatják, a képzésekre minden hónapban lehet jelentkezni. A belügyminisztérium adatai alapján az utóbbi tíz napban százezren utaztak át Ausztrián, azonban csak ötezren kértek menekültkérelmet. A tárca közlése szerint a hétvégén 21 ezren érkeztek Ausztriába, közülük a legtöbben továbbutaztak Németországba. A kezdeményezés hatmillió euróból valósítható meg, ebből hárommillió eurót az Európai Szociális Alap áll. A képzési központ pontos helyéről még tárgyalnak.

A bécsi rendőrség közlése szerint az elmúlt hétvégén 325 menekültkérelmet adtak be az osztrák fővárosban. Hétfőn délután 250 ember volt a bécsi Westbahnhofon, 400 a Hauptbahnhofon. Hétfőn összesen 14 ezer befogadóhely állt az újonnan érkezők rendelkezésére. A vöröskereszt illetékese szerint a vasárnap éjszakát 8700 menekült töltötte szükségszálláson, 2400-an pedig a gyűjtőpontokon aludtak.

Szombaton 11 ezren érkeztek, 10500-an Magyarország felől, ötszáz pedig a szlovén-osztrák határ felől, Stájerország tartománynál lépték át a határt. Vasárnap tízezer menekült lépte át a határt Nickelsdorfnál (Miklóshalma).

Szerző