"Sokba fáj nekünk a Lázár-Rogán cicaharc"

A Jobbik, a DK, az Együtt és a PM  és az MSZP is bírálta, hogy önálló minisztériumként alakul meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A jobbikos Hegedűs Lorántné az MTI-hez eljuttatott közleményében érdekes fejleménynek nevezte, hogy "a kaszinómutyi nyertesével, az offshore-lovag Andy Vajnával köztudottan jó kapcsolatot ápoló" Rogán Antal önálló tárcát kap. Véleménye szerint a lépés "a súlyos feszültségekkel terhelt Fidesz belharcainak frontvonalaira világít rá". A politikus kijelenti, hogy az intézkedés révén Orbán Viktornak így már két második embere is lesz, viszont az olcsóbb és takarékosabb állam terve továbbra is csak egy fideszes hazugság marad.

A Párbeszéd Magyarországért szóvivője közleményében úgy fogalmazott: "sokba fáj nekünk a Lázár-Rogán cicaharc". Tordai Bence azt írta, Orbán Viktor "két civakodó udvaronca" között úgy tett igazságot, hogy mindkettőnek adott egy-egy saját minisztériumot. A PM szerint mindegy, hogy alakítja át a kormányát Orbán Viktor, amíg a kormányzás fő célja a politikai haszonszerzés és a fideszes zsebek kitömése marad - jelenti ki.

Juhász Péter, az Együtt - a Korszakváltók Pártja alelnöke Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy ezentúl "két miniszterelnöki miniszter lesz". Nyilvánvalónak nevezte, hogy szükség lesz még 10-15 új államtitkárra és további három tucat helyettes-államtitkárra is.

A Demokratikus Koalíció szóvivője úgy fogalmazott: hogy Rogán Antal lesz majd a propagandaminiszter. Gréczy Zsolt szavai szerint a napvilágot látott "homályos tartalmú információból" az derül ki, hogy miniszterként Rogán Antal koordinálja majd "a hazugságokat és a gyűlöletkampányt".

Kedden került a parlament elé az a törvényjavaslat, amelyik szerint önálló minisztériumként alakul meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A kabinetiroda elsősorban az általános politikai koordinációt ellátó minisztérium lesz - olvasható a tárcák felsorolásáról szóló törvény módosítására tett javaslatban, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek. A miniszterelnök politikai kabinetfőnöke Rogán Antal, a Fidesz eddigi frakcióvezetője lesz.

 Az MSZP reakcióként azt közölte: Magyarországon kormányválság van, az Orbán-kabinetben heves belső hatalmi harc dúl azért, hogy kiből mi legyen. A szocialisták szerint "mindenkit csak a saját helyezkedése érdekel", közben senki nem törődik sem az egészségüggyel, sem az oktatással, sem a szociális ellátórendszerrel, sem az államigazgatással, sem pedig a közigazgatással. A menekültválság káros és elhibázott kezelése tovább fokozza a kormányzati káoszt - tették hozzá.

Szerző

Programot hirdetett Rogán

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakminisztérium, hanem a kormányfő munkáját segítő kormányzati szerv, "elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz" - nyilatkozta Rogán Antal az MTI-nek.

Kedden került a parlament elé az a törvénymódosítási javaslat, amelynek értelmében önálló minisztériumként alakulhat meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint az általános politikai koordinációt ellátó tárca. A szervezet leendő vezetője a Fidesz leköszönő parlamenti frakcióvezetője, Rogán Antal, aki a kormánypártok múlt heti velencei frakcióülése előtt jelentette be, hogy október 1-jétől a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.

Rogán Antal kedden az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a rendszerváltás óta minden kormányfőnek volt miniszterelnöki kabinetje és kabinetfőnöke. A mostani kormányzati modellben a Miniszterelnökség egy sok feladattal rendelkező, önálló tárcává vált - folytatta -, így Orbán Viktor kormányfő úgy döntött, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint általános politikai koordinációt ellátó szervezet szintén önálló minisztériumként működjön.

A kabinetirodához tartozik majd a miniszterelnök személyes munkaszervezete, fő feladata ugyanis a kormányfő munkájának segítése lesz - közölte a fideszes politikus. Mint fogalmazott: "ha lesznek is a kabinetirodának konkrét feladatai, minden munkatársnak az lesz az elsődleges dolga, hogy a miniszterelnök munkáját segítse". Azt, hogy ezen kívül milyen önálló egységek milyen önálló feladatokat látnak majd el a kabinetirodán belül, a kormány statútumrendelete fogja meghatározni a későbbiekben. Kérdésre annyit mondott, hogy a kormányzati munka politikai koordinációjához szerinte hozzátartozik a kommunikáció koordinációja is.

Rogán Antal jelezte, formális kinevezése a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére azt követően történhet meg, hogy az Országgyűlés az előtte fekvő törvényjavaslat elfogadásával - leghamarabb a jövő héten - dönt a szervezet felállításáról.
Hozzátette, a kabinetiroda szervezeti felépítéséről már vannak elképzelései, de ezeket csak később, hivatalos kinevezése után kívánja ismertetni.

Szerző

Előzetesben a röszkei zavargások egyik gyanúsítottja

A Szegedi Járásbíróság egy hónapra nem jogerősen elrendelte kedden annak a 39 éves szír férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a röszkei közúti határátkelőhelyen kialakult tömegzavargás egyik irányítója volt - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. A férfi nemzetközi rendvédelmi információk szerint egy terrorista fedőszervezet tagja - közölte a rendőrség.

 A törvényszék szóvivője, Juhászné Prágai Erika közölte, a vádhatóság álláspontja szerint a férfi - az ügyben kihallgatott másik gyanúsítottal - múlt szerdán a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő migránsokat. Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szír férfi magyar területre lépett, és folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába. Jóllehet a gyanúsított rendelkezett schengeni vízummal, jogosulatlanul lépett be az ország területére. A férfi éppen Ausztriába indult volna vonattal, amikor a nyomozók elfogták. 

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, az elfogását megelőzően az ország területét elhagyni kívánó gyanúsított esetében alappal lehet tartani attól, hogy a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, illetve a tömegzavargás más résztvevőivel összebeszélne, így a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne, ezért döntöttek a kényszerintézkedés mellett. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden azt közölte a honlapján: nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint a 39 éves szír férfi, Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához - írták.

A szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ szombaton kora délután fogta el, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Ahmed H. múlt szerdán bizonyíthatóan, általa is elismerten jelen volt a magyar-szerb határszakasz Röszke 2 határátkelőhelyen kitört tömegzavargás helyszínén, majd a magyar államhatárt védő kapu bedöntését követően az államhatár védelmét biztosító létesítményen keresztül legalább egyszer jogosulatlanul Magyarország területére lépett - áll a közleményben.

Migránsok egy csoportja múlt szerda délután döntötte be a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

Szerző