Orbánnak jól jött a Rogán-Lázár harc - Botrány készülődik?

Publikálás dátuma
2015.09.23 11:43
FOTÓ: Népszava
Rogán Antal miniszteri kinevezése nem csökkentette, hanem csak növelte a hatásköri ellentéteket a kormányon belül, jelenleg azt sem lehet tudni, hol lesz az új tárca székhelye - írja az Origo. A lap szerint az elmúlt hetekben csupán egy hatalmi harc zajlott a kormánypárton belül, ami Orbán Viktornak is jól jött. Annyi bizonyos, hogy a változások egyik áldozata Giró-Szász András lesz, ő nem kíván együttműködni Rogán Antal stábjával, ezért távozik.  

A Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásával finoman szólva sem lett egyértelmű a hatáskörök elosztása a kormányban. A Rogán Antal vezetésével felálló minisztérium hatáskörei egyelőre nincsenek teljesen tisztázva, így a következő hónapokban biztosan lesznek hatásköri viták a Miniszterelnökséggel. 

Rogán és Lázár is nyert

A döntésnek egyértelmű nyertesei és vesztesei vannak. Rogán az egyik legnagyobb nyertes, hiszen hosszú évek után bekerült a kormányba. Lázár sem panaszkodhat, hiszen neki nem kell sem erkölcsi, sem jogi felelősséget vállalnia a Rogán tevékenységéért. 

A legfőbb feladat: Orbán segítése

"Ha lesznek is a kabinetirodának konkrét feladatai, minden munkatársnak az lesz az elsődleges dolga, hogy a miniszterelnök munkáját segítse". Azt, hogy ezen kívül milyen önálló egységek milyen önálló feladatokat látnak majd el a kabinetirodán belül, a kormány statútumrendelete fogja meghatározni a későbbiekben. Erről tegnap beszélt Rogán, a politikus világossá tette, a kormányzati munka politikai koordinációjához a kommunikáció koordinációja is hozzátartozik.

Mi van a háttérben?

A lap szerint az elmúlt hetek küzdelmei mögött egyértelműen hatalomtechnikai számítások húzódtak meg. Rogán Antal túlságosan kívül érezte magát a kormányzati döntéseken, így a miniszterelnök számára is fontos volt, hogy találjon neki valamilyen területet. A kormányfőt ráadásul az is zavarta, hogy Lázár túlságosan nagy hatalomra tett szert a Miniszterelnökségen. 

Az áldozatok

Ahogy már tegnap a Népszabadság információja alapján beszámoltunk róla, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár biztosan távozik, mivel a kapcsolata Rogánnal nem éppen baráti, a nemsokára leköszönő államtitkár pedig nem hajlandó együtt dolgozni Rogán stábjával. A lap L. Simon távozását is meglebegtette, azt írták, hogy az államtitkár sem lesz miniszterhelyettes, mivel renoméjának sokat ártottak a vállalkozásaival kapcsolatos nyilatkozatok, az államtitkár egy alkalommal például le is tagadta saját borászatát az RTL Klubnak.

Hasadás a kormányon belül?

Az Origo szerint finoman szólva sem aratott osztatlan lelkesedést a kormányzati tagok egy részében, hogy Rogán Antal október 1-jétől miniszter lesz, a hasadás az idősebb és a fiatalabb miniszterek között húzódhat. Rogán jogkörei még nincsenek körülhatárolva, de az biztosnak látszik, hogy a Fidesz eddigi frakcióvezetője politikai stratégiai ügyekben dönt majd, míg Lázár János továbbra is a kormányzás adminisztratív ügyeivel foglalkozik. 

Korábban írtuk: Bejött a jóslat, miniszteri rangot kap Rogán Antal. Tegnap Lázár János már be is nyújtotta a parlamentnek azt a törvénymódosítást, amelyik a miniszterelnökkel kötött hétfői megállapodást szentesíti. A javaslat értelmében megalakul az általános politikai koordinációért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda, amit kormánytagként Rogán irányít, aki "propagandaminiszterként" várhatóan Habony Árpád titkos miniszterelnöki tanácsadó útmutatásait követve dolgozik majd. A javaslat szerint a miniszterelnöki kabinetet a szervezési kabinetfőnök közvetlenül vezeti, az ő tevékenységét pedig a kormányfő irányítja. A hivatalosan várhatóan októberben felálló minisztérium főosztályokra és osztályokra tagozódik.

A törvényjavaslatot már a jövő héten tárgyalhatja az Országgyűlés, hiszen azt legkésőbb szerdán ki kell hirdetni ahhoz, hogy október első napján hatályba léphessen. Lázár egyúttal a 2015-ös költségvetés módosítását is kezdeményezte, a büdzsét a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel egészítené ki. Javaslata szerint a felmerülő költségeket a kormány saját hatáskörben rendezi.

Lásd még: Rogán a propagandaminiszter

Az ellenzéknek nem tetszik a Lázár-Rogán cicaharc

A PM szerint "sokba fáj nekünk a Lázár-Rogán cicaharc". Az MSZP kormányválságról beszél, amit a belső hatalmi harc okoz. Eközben senki nem törődik az egészségüggyel, sem az oktatással, sem a szociális ellátórendszerrel, sem az államigazgatással, sem pedig a közigazgatással. "Nyilván szükség lesz még 10-15 Rogán-ügyi államtitkárra is, és az is egyértelmű, hogy szüksége van ma az országnak további három tucat helyettes-államtitkár is. Ha jövőre mindegyiknek lesz lakása a Pasa parkban, nem fogok csodálkozni, az mindig kijön egy Rogán-ügyi fizetésből".

Juhász Péter, az Együtt alelnöke kommentálta így a történteket a Facebookon. Gréczy Zsolt szerint a napvilágot látott "homályos tartalmú információból" az derül ki, hogy miniszterként Rogán koordinálja majd "a hazugságokat és a gyűlöletkampányt Habony és Finkelstein urakkal együtt". A DK szóvivője arra figyelmeztetett, "propagandaminiszter diktatúrákban és banánköztársaságokban születik". 

Szerző
Frissítve: 2015.09.23 12:10

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő volt a Soros" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?

Orbán: nem vagyunk hajlandók azt csinálni, amit Brüsszel diktál

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
"Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó" - közölte a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
"Meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle "ilyen civil szervezetek" irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában" - mondta Orbán Viktor.   „Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó” – mondta a miniszterelnök. "Brüsszel 2010-ben megszorításokat követelt, amire a magyar kormány válaszképpen hazaküldte az IMF-et és adót csökkentett. Aztán azt akarták – folytatta –, hogy „a bankok a devizahiteleket százszorosan bevasalhassák az embereken”, ám a kormány ehelyett elszámoltatta a bankokat. Brüsszel magas rezsit is akart, Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be" – "indokolta" meg Orbán kijelentését.    „Aztán azt mondták, engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát” – tette hozzá a kormányfő.