Előfizetés

Öt évre ítéltek egy embercsempészt

Gyorsított eljárásban öt év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság egy szerb férfit, aki 17 migránst akart Mórahalom térségéből az osztrák-magyar határra szállítani - tájékoztatott a Szegedi Törvényszék szóvivője. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a 36 éves vádlottat és a szabadságvesztés mellett öt évre kiutasította Magyarország területéről. A vádlott hétfőn érkezett Magyarországra, miután megbízóival megállapodott arról, hogy a más embercsempészek által a zöldhatáron átkísért migránsokat fejenként 600 euró ellenében a magyar-osztrák határ közelébe szállítja. Másnap felvett egy tehergépkocsit, azzal Mórahalom és Ásotthalom térségébe hajtott, ahol 17 szír állampolgár szállt be a járműbe. A férfi egy személygépkocsi felvezetésével az M5-ös autópálya irányába indult, de a rendőrök Mórahalom külterületén igazoltatták. A felvezető személygépkocsinak sikerült elmenekülnie a helyszínről.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Állatkínzó kölyökkutya-csempészek felfüggesztett börtönt kaptak

Publikálás dátuma
2015.09.25. 17:51
Illusztráció/Thinkstock
Állatkínzás miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék azt a két olasz állampolgárt, aki 54 kölyökkutyát próbált Olaszországba csempészni, de a nem megfelelő körülmények miatt 17 állat elpusztult - tájékoztatott a törvényszék szóvivője.

Bartalné Mentes Judit felidézte: az Olaszországban kutyatenyésztéssel foglalkozó vádlottak 2012 szeptemberében kölyökkutyákat jöttek vásárolni Magyarországra. Letenye környéki tenyésztőktől összesen ötvennégy, 3-9 hetes kölyköt vettek, s egy autóba zsúfolva akarták őket a hazájukba vinni. 

A gépkocsit az M70-es autóúton megállították a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei, ekkor derült ki, hogy a két férfi nem tudja hitelt érdemlően igazolni a kutyák eredetét, az állatokat pedig nem az előírásoknak megfelelő módon szállította. A rekeszek, kartondobozok tisztasága, mérete nem volt szabályos, megfelelő mennyiségű ivóvizet, élelmet sem biztosítottak a kölykök számára, amelyek körében az elmaradt féregtelenítés miatt súlyos fertőzés is terjedt. A körülmények miatt az állatok közül 17 elpusztult, a többi annak köszönhetően maradt életben, hogy a két férfi lelepleződött, és így még időben orvosi ellátásban részesültek a kutyák.

A vádlottakat januárban bűnösnek mondta ki az első fokon eljáró Nagykanizsai Járásbíróság. Az elsőrendű vádlottat két év, a végrehajtásában négy évre felfüggesztett, míg társát másfél év, de két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A védői fellebbezés nyomán a Zalaegerszegi Törvényszék a bűncselekmény minősítésén változtatva társtettesnek mondta ki a két vádlottat, de büntetésükön enyhített az elsőfokú döntéshez képest. A börtönbüntetés időtartamát mindkét vádlott esetében egy évre csökkentette, s ennek végrehajtását három évre, illetve egy évre függesztette fel.

4,5 év börtönt kapott egy embercsempész Győrben

Folytatólagosan elkövetett minősített embercsempészet miatt négy és fél év börtönbüntetésre ítélt a győri járási bíróság egy 35 éves magyar férfit - közölte a megyei főügyész pénteken.

Takács Péter elmondta, hogy a vádlottat emellett a bíróság öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi augusztus 26-án egy személyautóval négy szír állampolgárt szállított az M1-es autópályán Ausztria felé, de a rendőrök feltartóztatták. Két nappal később 17 szír állampolgárt vitt egy zárt furgonban, szintén az M1-esen Ausztria irányába. 

Utóbbi esetnél nem volt kialakítva az autó rakterének szellőztetése, így a járműben tartózkodó hét férfi, hat nő és négy gyermek számára nem volt elég hely és levegő az életfunkciók biztonságos fenntartásához. A Győri Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a férfit. Az ítélet jogerős.