Szenzációs iratok a vészkorszakból

Publikálás dátuma
2015.09.26. 07:13

Bemutatták tegnap Budapest Főváros Levéltárában azt a több ezer oldalnyi, a magyar holokauszt időszakából származó irategyüttest, amely egy fővárosi, Kossuth téri lakásfelújítás során került elő.

A budapesti zsidóságot 1944 júniusában sárga csillaggal megjelölt házakba költöztették. Ennek előkészítéseként Budapest helyettes polgármestere 1944. május 30-án elrendelte valamennyi fővárosi lakás és bérlő összeírását. Az összeíráshoz kiadott és június 1-jén szétosztott adatszolgáltatási íveket a háztulajdonos vagy házfelügyelője 24 órán belül volt köteles kitölteni. A formanyomtatványokon a lakások lakbérét, szobaszámát, utcai vagy udvari fekvését, valamint a háztulajdonos és valamennyi bérlő "zsidó" vagy "nem zsidó" mivoltát kellett feltüntetni.

Mindeddig úgy tudták, hogy a kitöltött adatszolgáltatási ívek nem maradtak fenn. Azt feltételezték, hogy - miként a székesfőváros lakásügyi ügyosztályának teljes II. világháború alatti anyaga - ezek is megsemmisültek az ostrom alatt. A most előkerült 5-7 ezer oldalnyi adatszolgáltatási ív Budapest XI., XII., XIV. és kisebb részben XIII. kerületi ház lakóiról ad információt. Azt, hogy ki, mikor és miért rejtette el az iratokat, egyelőre nem tudják.

Szerző

Lehúzhatja a redőnyt az ORÖ?

Publikálás dátuma
2015.09.26. 07:11
Farkas Flórián, az örök Fotó: Népszava
Még élvezi a kormányfő bizalmát Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnöke, marad fideszes parlamenti képviselő, miniszterelnöki biztos. Pedig a kormány egyetlen rendelettel az összes kiemelt uniós projektet elvette a szervezettől, miközben pénzügyi szabálytalanságok miatt vissza kell fizetnie 272 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumának, emiatt még az idén csődbe mehet.

Még élvezi a kormányfő bizalmát, marad fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnök biztos Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnöke, pedig már az Emberi Erősforrások Minisztériuma (Emmi) is 272 milliós szabálytalanságokat tárt fel a az ORÖ Foglalkoztatási Szövetkezetének tevékenységében, amit most vissza kell fizetnie a tárcának. Hadházy Ákos. LMP-s politikus, aki hónapok óta foglalkozik az ORÖ pénzügyi szabálytalanságaival, visszaéléseivel, lapunknak azt mondta: az Emmi azzal, hogy megszigorítja az uniós pénzek felhasználását, és most visszafizettet 272 milliót, gyakorlatilag beismerte, amit ő először felvetett: a több százmilliós visszaéléseket, a drága székház- és autóbérléseket.

Mint lapunk is közölte: a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány valamennyi kiemelt uniós projektet elvette az ORÖ-túl. A főként romáknak szóló programok a Türr István Kép és Kutató Intézethez kerülnek. A csütörtöki Kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter bölcs dolognak nevezte, hogy az Emmi szigorúbb kontrollt vezet be az uniós támogatási pénzekkel kapcsolatban. Ugyanakkor arra a kérdésre, elveszett-e a bizalom az ORÖ iránt, úgy reagált, a rendőrségnek veszett el a bizalma, rendészeti kérdésről van szó. Hadházy Ákos lapunknak ehhez annyit fűzött hozzá: a miniszterelnökséget vezető miniszter többször is azt mondta, hogy Farkas Flórián addig maradhat pozícióban, amíg nem indul ellene hivatalos eljárás – ez elkövetkezett. Amikor Lázárt korábban a Híd a munka világába programmal kapcsolatos botrányokról kérdezték, úgy nyilatkozott: viselniük kell majd a felelősséget azoknak, akik az ORÖ-t vagy Farkas Flóriánt próbálják lejáratni. A feljelentők - gyakorlatilag az ORÖ Farkas utáni új vezetése - Lázár szerint kárt okoznak a roma közösségnek, tekintve, hogy hasznos társadalmi programokat bombáznak alaptalan feljelentésekkel.

A alaptalan feljelentések nyomán költségvetési csalás miatt nyomoz az adóhatóság, s e mellett kötelezte most az Emmi 272 millió forint uniós pénz visszafizetésére az ORÖ-t. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint ennél jóval több pénzről lehet szó. A párt várja a felelősök megnevezését elsősorban politikai felelősöket, hiszen az ügyészség valószínűleg ebben az ügyben sem fogja csipkedni magát. Hadházy szerint ugyanakkor a tízmilliárdos uniós pályázati pénzek kormányzati "átirányítása a Türr István Képző és Kutató Intézethez "káros és gonosz, mert például a nagy vihart kiváltó Híd a munka világában is részt vett.

A már megszámlálhatatlan és követhetetlen hatósági eljárásokkal és nyomozásokkal övezett Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet egyelőre "kiürült", a sok száz millió forintért vásárolt budapesti és vidéki székházakban érdemi munka ebben az évben minden bizonnyal nem lesz. A szövetkezet - amelynek elnöke még mindig Farkas Flórián -, gyanús pénzköltései, valamint az ORÖ-ben feltárt pénzügyi visszaélések miatt ellenzéki parlamenti képviselők és pártok követelték, hogy az Országgyűlés adja ki Farkas Flórián mentelmi jogát, hogy a hatóságok kihallgathassák a kormánypárti politikust. Döntés még nincs. Közben, ha az ORÖ a szabálytalan autóbérlések és bútorvásárlások miatt visszafizeti az Emminek a 272 milliót, akkor a roma érdekképviseleti szervezet még ebben az évben csődbe mehet.

Lapunk megpróbálta elérni, az ORÖ-t, hogy reagáljanak a kormánydöntésére, de Hegedűs István elnök, egész nap elérhetetlen volt.

Szerző
Témák
ORÖ

Mától vezető nélkül jár a 4-es metró

Publikálás dátuma
2015.09.26. 07:10
Fotó: Népszava
Szombattól a teljes üzemidőben járműkísérő személyzet nélkül közlekednek a 4-es metró automata szerelvényei. 2014 márciusa óta zajlik az utasforgalmi próbaüzem, amelynek keretében folyamatosak a tesztek annak érdekében, hogy a vonal a végleges használatbavételi engedélyt az év végéig megszerezze.

A szerelvények eddig is teljesen automata üzemmódban közlekedtek, de mostanáig voltak járműfelügyelők a vonatokon, hogy probléma esetén beavatkozzanak. A BKV közlése szerint nem történt a próbaüzem során biztonságkritikus hiba. A járműkísérők a továbbiakban az állomások forgalmi ügyeletén teljesítenek szolgálatot. A következő fázisban is lesznek olyan tesztek, amelyeket utasforgalom nélkül kell elvégezni, emiatt szeptember 27-én, október 4-én és 11-én üzemkezdettől 10 óráig az egész vonalon pótlóbuszok közlekednek.

Szerző
Témák
vezető metró