Egyre-másra rúgják ki az államtitkárokat

Publikálás dátuma
2015.09.25. 20:11
Fotó:Népszava
Kirúgták Répássy Róbertet, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát. Erről tegnap először az Index számolt be, majd kormányzati források több lapnak, közöttük szerkesztőségünknek is megerősítették a hírt.

Távozása meglepetés, neve ugyanis nem merült fel a kormányátalakítással kapcsolatban. A politikust, aki "régi motoros", hiszen 1998 óta fideszes képviselő, 2010 és 2014 között a Navracsics Tibor vezette minisztérium igazságügyért felelős államtitkára volt, 2014-től pedig a Trócsányi László által irányított tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese, az Origo szerint azért menesztették, mert a portálnak még nyáron arról beszélt, elképzelhető mégsem lesz bűncselekmény az illegális határátlépés. Nyitott a kérdés, hogy szükséges-e jelenlegi jogszabályoknál szigorúbban megvédeni az országot - fogalmazott.

Emellett még két államtitkár leváltását jelenthetik be, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál várható személycserékről a Népszabadság szerint Varga Mihály miniszter még kedden egyeztetett Orbán Viktorral. Ennek fényében szinte biztosan megválnak Glattfelder Bélától, aki a gazdaságszabályozásért felel, illetve Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkártól. Czomba felel egyebek mellett a "sikeres" Gyere haza, fiatal! programért. Várhatóan Tállai András államtitkárként felügyeli majd az adóhivatalt, amit rövidesen be is jelentenek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökön jelentette be, hogy távozik Bódi Gábor, az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár, valamint Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke.

A héten az is kiderült, hogy új "propagandaminisztérium" alakul. Rogán Antalék a Miniszterelnökséggel fognak osztozni az irodákon, de az, hogy hány munkatárs, mekkora stáb fog dolgozni, az körülbelül két hét múlva fog kiderülni, mint ahogy az is, mennyi pénzből gazdálkodhatnak. Lázár a Kormányinfón bejelentette, hogy a Miniszterelnökség átköltözik a Karmelita Kolostor épületébe a budai Várba, "ennek az előkészítése gőzerővel zajlik, az idén ki fogjuk választani a kivitelezőt, s jövőre meg fog épülni az új épület, ott mindenkinek meg lesz a megfelelő helye". Rogán minisztériuma komoly költségvetési források felett is rendelkezni fog, hiszen a Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül ugyanis az évi 25 milliárd forintot szétosztó Nemzeti Kommunikációs Hivatal is.

Szerző

Szijjártó kioktatja a világot, most a horvát kormányfő kap leckét

Publikálás dátuma
2015.09.25. 19:29
MTI Fotó: Máthé Zoltán (részlet)
Magyarország ifjú, ámde sokat próbált külügyminisztere közölte: méltatlan egy 21. századi kulturált európai politikushoz, hogy több ezer bevándorlót Magyarországra hozzanak, ahelyett, hogy ellátnák őket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiadott közleményben Szijjártó Péter azt is hozzáteszi: a horvát miniszterelnöknek az elmúlt hetekben mutatott viselkedése minden, csak nem európai.

A folytatásban egyre jobban belelendül:  

Szomszédos országok folyamatos, alattomos támadása és megzsarolása, a bevándorlással kapcsolatos európai szabályok látványos és szándékos felrúgása és bevándorlók ezresével Magyarországra hordása - az ellátásuk helyett - mind-mind méltatlan egy 21. századi kulturált európai politikushoz. 

Határozottan kérjük Horvátország miniszterelnökét, fejezze be ámokfutását és hagyja ki hazánkat a minden bizonnyal nagyon izgalmas horvát választási kampányból- írja Szijjártó a közleményben.

Ami pedig így felbőszítette a magyar minisztert; az Index írt arról, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt nyilatkozta Magyarországról: "falat, egy mocskos falat húztak a határra", ami Európa szégyene, és ahol több ezer menekült várakozott. "Mi nem zárjuk rá az ajtót emberekre"  - szögezte le horvát kormányfő, aki  azt is mondta: Budapest teljesen kiszámíthatatlanul viselkedik. Most éppen pengésdrótot raknak a szlovén határra, pedig ezt Schengenen belül nem indokolja, vagy teszi jogossá semmi.

Közben a horvát belügyminiszter bejelentette a határzár feloldását két fontos átkelőnél. Ranko Ostojic péntek délután bejelentette, hogy a horvát-szerb határon két fontos átkelőnél 17 órakor feloldották a határzárat, amelyet a menekültválsággal összefüggésben rendeltek el. A politikus elmondta, hogy a bajakovói és a tovarniki határátkelőt megnyitották a teljes forgalom - a személy- és a teherforgalom előtt egyaránt -, mindenféle korlátozás nélkül. A horvát-szerb határon fekvő másik hat átkelő továbbra is zárva maradt.

Szerző
Frissítve: 2015.09.25. 19:48

Bontják, ami ugye meg sem épült a szlovén határon

Publikálás dátuma
2015.09.25. 19:10
Ez a felvétel a magyar-horvát határnál készült, a Zákány és Botovo közötti szakaszon készül a határzár MTI Fotó: Varga György
Orbán Viktor szerint kerítést építeni nem egy jó érzés, a miniszterelnök ezt bécsi sajtótájékoztatóján mondta a szlovén határnál - mint hangsúlyozta - nem tervezett határzárral kapcsolatban. Ahhoz képest, hogy "nem jó érzés," azért egész jól belelendült. Ami pedig a szlovén határt illeti, ahogy a kormányfő mondta: Szlovénia és Magyarország közé nem akarunk kerítést építeni. Ami ott zajlik, az terepmunka. Kitakarítjuk a határsávot és alkalmassá tesszük arra, hogy ott mobileszközöket tudjunk elhelyezni. 

Szlovénia ugyebár schengeni tagország, a belső határt pedig nem lehet lezárni.

Nem verték nagydobra, de helyszíni beszámolók szerint a Magyar Honvédség csütörtökön bizony megkezdte a drótakadály építését a szlovén–magyar határon is. A Vas Népe című megyei lap online kiadása arról számolt be, hogy az Őrségben több helyen katonai teherautók jelentek meg, amelyek a szerb határról ismerős NATO-drótot szállítottak. Erről számolt be a muraszombati Sobota Info nevű lap is. A drótakadály mellett az autópályán látható egy olyan mobil kerítés is, amellyel a röszkei határátkelőt zárták le a múlt héten - írja a vs.hu.

Szintén helyszíni beszámolók szerint pénteken a katonák elkezdték szétszedni a drótakadályt. De még mielőtt megsemmisülne a "nem jó érzéssel épülő" határzár, a munkálatok megkezdését megörökítette egy videó, amit a  Sobota Info munkatársai készítettek csütörtökön. 

Szerző