Előfizetés

Holland dokumentumfilm mutatja be az érpataki agyrémet

Publikálás dátuma
2015.09.26. 11:18
Forrás: Orosz Mihály Zoltán közszereplő/Facebook
Fontos állomásához érkezett a 2. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál ugyanis ma tűzi programjára az Uránia moziban azt a holland dokumentumfilmet, ami az egyik legabszurdabb hazai történést, az un. Érpataki modellt mutatja be, azt ahogy egy jobbikos támogatottságú polgármester, Orosz Mihály Zoltán kiskirálykodik a településen. Az érintett, a film főszereplője Facebook-oldalán a következő szavakkal "ajánlja" a művet: "A zsidó-holland rendező a filmmel kapcsolatos véleményét elmondta az RTL Klub nevű szennycsatornának is."

A film ismertetőjében olvashatók szerint az érpataki rendszer kitalálója a „szent és egységes diktatúra” nevében a legfőbb értékeknek a rendet, a fegyelmet és a harcos lelket hirdeti.  A lakosokat két csoportra osztja aszerint, hogy az általa kitalált un. érpataki modell szempontjából építő, vagy romboló tevékenységet folytat az adott személy. 

Benny Brunner rendező jó három évtizede készít dokumentumfilmeket, leginkább a tulajdonuktól megfosztott, a képviselet nélkül maradt emberekről.  

Az érpataki polgármester által szennycsatornának minősített RTL Klub tudósítása a filmről itt megnézhető.  Orosz Mihály Zoltán egyébként tüntetést szervez a film bemutatásának idejére az Uránia Nemzeti Filmszínház elé, vélhetőleg ismét díszmagyarban.

Áder János a párizsi klímacsúcson fenyegeti a világot

Publikálás dátuma
2015.09.26. 10:38
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Ha a világ országai az év végi párizsi klímacsúcson nem lesznek eredményesek a klímaváltozás elleni fellépésben, akkor nem lesz teljesíthető egy sem az ENSZ pénteken elfogadott fenntartható fejlesztési céljai közül -  erre a magyar államfő figyelmeztetett a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján, New Yorkban.

Áder János emlékeztetett arra, hogy a Római Klub több mint 40 évvel ezelőtt fogadta el jelentését, amely rávilágított arra, hogy az addig korlátlannak tartott fejlődés nem fenntartható. Szerinte a világ országainak nemhogy 40 éve nincs, de hamarosan 40 napja sem marad a megegyezésre.

Sokan és sokszor idézték azt a kelet-afrikai közmondást, hogy a Földet nem őseinktől örököltük azért, hogy azt tegyük vele, amit akarunk, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön. Csakhogy az eddigi párizsi klímafelajánlásainkat nézve, ha nem térünk észre, gyermekeink örökségét feléljük, megsemmisítjük, elherdáljuk - mondta beszédében a magyar államfő, aki amúgy az állami földek eladása,   vagy a Városliget tervezett beépítése, a magyar gyermekek örökségének elherdálása kapcsán,  itthon nem szólalt meg. ( Ma délután civil szervezetek tiltakoznak a helyszínen, a tervezett gigaberuházás, a Liget-projekt hatalmas múzeum-épületei az elsősorban zöldfelületéről híres Városliget természeti értékeit veszélyeztetik ).

Ha Párizsban nem leszünk eredményesek, és még több széndioxidot bocsátunk ki a légkörbe, és még tovább fűtjük a bolygót és még inkább fokozzuk az elmúlt évek káros hatásait, akkor a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-termelés, a fenntartható vízgazdálkodás csupán vágyálom marad. Áder rámutatott arra is, hogy a megművelhető területtel együtt csökken a megtermelhető élelmiszer mennyisége, ha pedig tovább gyorsul a víz körforgása, a hidrológiai ciklus, akkor egyre gyakoribb és egyre súlyosabb természeti katasztrófákkal kell számolni. Ha tovább folytatódik a tengerek, óceánok savasodása, akkor egymilliárd ember elsődleges élelmiszerforrása kerül veszélybe - vázolta a fenyegető jövőt a külföldön a világ környezetét harciasan védelmező magyar államfő, aki utalva a jelenlegi állapotokra is, hozzátette: a végén háború és a mostaninál lényegesen nagyobb mértékű migráció következik.

Szerb miniszterelnök: nem irányítottunk menekülőket a magyar határ felé

Publikálás dátuma
2015.09.26. 10:27
Fotó: David Ramos/Getty Images Hírek
Alexandar Vucic szerb miniszterelnök a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) adott interjújában közölte: Szerbia nem irányította át a menekülteket Horgosra, a magyar határra.

Semmilyen folyosót nem nyitottunk Magyarország felé. A menekülteket továbbra is úgy fogadjuk, ahogy eddig tettük - jelentette ki a szerb kormányfő. A csoportok megérkeznek Presevóba és Belgrádba, majd ők döntik el, merre akarnak tovább menni - tette hozzá. Vucic mindezzel arra is reagált, hogy a horvát miniszterelnök megvádolta, összejátszik Budapesttel. 

Szerbia az elmúlt öt és fél hónap alatt több menekülőt fogadott, mint Horvátország és Magyarország összesen - jelentette ki Szerbia miniszterelnöke, hangsúlyozva: senki nem kérdezte meg Magyarországon - amikor oda áramlottak a csoportok, és amikor egy menekült sem volt még Horvátországban -, hogy összejátszik-e Belgrád Zágrábbal.  A miniszterelnök leszögezte, hogy senki sem akar rosszat Horvátországnak. 

A horvát hatóságok hétfőn lezárták a bajakovói határátkelőt - a két ország közötti legforgalmasabb átkelőhelyet - a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt, a romlandó árukat szállító kamionok kivételével. A másik hét átkelőt már múlt pénteken lezárták a horvát hatóságok. Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a súlyos gazdasági károkat okozó határzár feloldására, az ultimátum lejárta után pedig válaszul megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók és áruk belépését a területére. Viszontválaszként a horvát hatóságok egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be. A horvát hatóságok csütörtökön megnyitották az alsóbbrendű tovarniki átkelőt, de csak a személyforgalom előtt. A szerb rendszámtáblájú teherautókat itt sem engedték át.