tüntetés;Városliget;beépítés;

2015-09-26 20:03:00

Nem kell a kormány kultúrgettója! - A Ligetért tüntettek

 A Civilzugló Egyesület Nem kellenek monstrumok a Ligetbe! címmel rendezett vonulásos demonstrációt. A tiltakozók az Andrássy úton vonultak szombat délután. 

A gyülekező a Városligetben volt, ahol Ráday Mihály városvédő mondott beszédet. A demonstrálók ezután az Andrássy út- Nagymező utca - Alkotmány utca útvonalon a Parlamenthez vonultak, vitték magukkal a 20.000 tiltakozó aláírást is. 

"Ez a 20 ezer ember a Városliget rendbetételét, karbantartását, felújítását kéri, épületeket nem. A projekt megvalósítása őrült ötlet" - ezt Várnai László zuglói képviselő szögezte le, a szervező Civilzugló Egyesület nevében már a Kossuth téren.
Elmondta, hogy az összegyűjtött aláírásokkal alátámasztott petíciót a Parlamentnek, a Miniszterelnökségnek címezték, nekik akarták átadni a Kossuth téren, végül a Városliget Zrt.-hez irányították őket, de csak egy sajtósnak adhatták volna át a dokumentumot. "Ehelyett Baán László kormánybiztosnak, a Miniszterelnökségnek, és az államfőnek fogjuk személyesen átadni a jövő héten" - jelezte.

A Maradjanak a fák a Római-parton! mozgalom nevében felszólaló Kardos Gábor azt emelte ki beszédében, hogy a Városliget ma még mindenkié, egyik utolsó társadalmi terünk. "De a tervezett átalakítások steril és kommersz környezetté teszik azt, amit hosszú évtizedek alatt sikerült belakni, mindenki számára élhetővé, otthonossá alakítani" - fogalmazott.ű"A kormány kultúrgettóval váltaná fel Budapest talán leginkább befogadó helyét, anélkül, hogy bármilyen érdemi egyeztetés vagy szakmai konzultáció lett volna a helyi lakossággal, a városvédőkkel. Ne hagyjuk ezt!" - hangsúlyozta Kardos Gábor, akinek szavai szerint nem "múzeumplázákra" van szükség, hanem szabad terekre. Úgy vélte, egy modern múzeumi negyed számára számos revitalizációra váró épület áll rendelkezésre Budapesten a Városligeten kívül.

Kardos Gábor hangoztatta, hogy sokkal több fára és kevesebb épületre lenne szükség, mert a zöldövezetek arányát tekintve európai összehasonlításban így is sereghajtók vagyunk. "A civil társadalom értékének védelme a békés egymás mellett élést jelenti a természeti környezettel. Ha ezt feladjuk, egy vészesen uniformizált világ jön. Meg kell állítani a civil béke elleni globális háborút" - jelentette ki.