Előfizetés

Véres aljasságcunami

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.09.29. 07:45
Szinte mindenki kisszerű, pitiáner, de nagyra vágyik FOTÓ: MÉSZÁROS CSABA/KULTURBRIGÁD
Alföldi Róbert Makbett - rendezésében temérdek az erőszak, a vér, az agresszió, az Átrium Film- Színházban, a Kulturbrigáddal közös produkcióban. És persze vannak politikai be- és kiszólások. Az előadásból az derül ki, hogy most is nagyon rossz, de lehet még ennél is sokkal lidércesebb az élet.

Beborítja a narancssárga az egész színpadot. Az Átrium Film- Színházban gyerekrajzszerű jókora várat ábrázol Alföldi Róbert és Tihanyi Ildi díszlete, eszembe juttatja az „enyém a vár, tiéd a lekvár” mondókát, és ezzel összefüggésben akár a homokozóban való helyfoglalós, kiszorítós játékot. A Makbett előadásában gyakran óvodásokra emlékeztetően infantilisek a szereplők, ahogy gyakran azt érezhetjük politikusok esetében is, hogy nyelvöltögetve sértődésdit játszanak, és ujjal mutogatnak, hogy a másik a hibás. Ionesco 1972-ben írt darabjában, bár sok tekintetben megtartja Shakespeare

Macbeth című remekművének történetét és alakjait, csaknem csontig lecsupaszítja a figurákat, végletekig fokozza le őket. Egy-egy magatartás-pozíció jelképeivé. Ha úgy tetszik, karikaturisztikus bábukká, bizonyos tekintetben rímel is a darab Alfred Jarry Übü királyára, melyet eredetileg szabad szájúan pofátlan,vérbő diákcsínyként, bábjáték formájában mutattak be. Alföldi rendezésében is vannak szaggatott, bábszerű mozgások, jól jelezve, hogy itt mindenki csak marionettszerű lény, a nagy mechanizmus része, aki bár maga is mozgat másokat, őt is mozgatják, és ugyanaz a brutális aljasság, amit ő elkövet, vele szemben is alkalmazható. Ez az egész darab egy aljasság cunami, árad a gazság, lávafolyamszerűen ömlik, és eláraszt mindent.

Csak Shakespeare alakjaival ellentétben, itt már nincsenek nagyformátumú hősök, szinte mindenki kisszerű, pitiáner, de nagyra vágyik, és ez az ellentét totálisan röhejessé teszi. Ezért kellene végig nevetnünk az előadást, de úgy, hogy közben összeszorul vagy émelyeg a gyomrunk, netán a hányinger kerülget bennünket, nem a sok színpadi álvértől, hanem a temérdek emberi gusztustalanságtól. A király inge is narancssárga, ez nekem kicsit szájbarágós, és persze, hogy szolgál Orbán paródiával is, Hevér Gábor megszemélyesítésében, aki ezt jól csinálja.

Fölemeli a hangját, használja az erőteljesen megnyomott szótagokat, kiadós hatásszüneteket tart, roppant jelentőségteljesen néz. Embert ábrázol. Nem véletlenül ez az egyik legjobb jelenet, de azért ez is nevezhető túl direkt párhuzamnak. Ízlés kérdése, ahogy ebben az esetben temérdek minden. Az viszont már nem ízlés kérdése, hanem csaknem objektív mérce, hogy sok poén nem jön be, durran a semmibe. Holott ez az a típusú darab, amit végig kellene röhögnünk. És bizony ritkán adódik, hogy egyszerre nevet a nézőtér, inkább csak „foltokban” fordul ez elő, hol itt, hol ott jön be valami hathatósan.

Gergye Krisztián koreográfiájában van indulat, elkeseredés, düh, agresszió, miközben belső, lélekből jövő töltetnek ezt kevéssé érzem. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a színészek nem játszhatnak eleget, inkább csak néhány vonással fel kell vázolniuk egy-egy figurát. Politikai poénból pedig nincs annyi, hogy végig feszültté tegye a figyelmet. Meghallgathatjuk például azért többször is, hogy „a reformok működnek”, olyan szituációkban, amikor erről nyilvánvalóan nincs szó, így ez persze komikus. De elnyúlnak a jelenetek, közel se megy minden flottul, valószínűleg próbálni kellett volna még a produkciót, ami 2 óra 20 perc egyben. Nem gondolom, hogy olyan hőfoka lenne, hogy ne lehetne szünetet tartani.

A címszerepet Shakespeare darabjában is játszotta már Orosz Ákos a Maladype Színházban. Ezúttal is megmutatja a féktelen, gátlástalan hatalomvágyat, azt, amikor már élvezet az öldöklés. Megmutatja, hogy ő még borzasztóbb, mint Duncan, az előző uralkodó, akinek lekaszabolásában közreműködött. Ahogy társaként, Banco szerepében, Bányai Kelemen Barna is érzékelteti, hogy tökéletesen elszaladt vele a ló, nem ismer se istent,se embert, mások végzetévé válik, ugyanakkor ő is törvényszerűen halad a maga végzete felé.

Három helyett két vészbanyaként Kerekes Éva és Parti Nóra nagyszoknyás parasztasszonyokként szolgálnak jóslásokkal és mulatságos beköpésekkel. Parti inkább feladja a labdát, Kerekes a nyomatékosabb. Ő királynét is alakít, fellengzős nagyzolással, hiú kényeskedéssel, örökös követelőzéssel. Az esetek jelentős részében viszi a prímet. Igaz, hogy sok mindent átmentett az Örkény Színház Übü király előadásából, ahol ugyancsak királynő, de sebaj, ez tényleg passzol ide is, telibe találja a darab stílusát. Bercsényi Péter azon kívül, hogy vérszomjas katona, egy a legnagyobb felfordulás közepette cekkerekkel a kezében a színen átmenő háziasszonyt játszik, akiről lerí, ha törik, ha szakad, számára a legfontosabb a bevásárlás. Átmegy a színen egy ószeres is, ő fennhangon, úgymond, félelem elleni almalét árul. Krum Ádám adja.

Némiképp kilóg a groteszk játékstílusból, annyira valóságosan megfáradt, fásult, olyan, mint egy lepukkant koldus, aki rutinosan mantrázza a valamennyire bevált mondatait. Tőle azért kicsit kiráz a hideg. Aztán a végén Fehér Balázs Benő jelenetétől nagyon is. Öltönyös, nyegle, zsebre dugott kezű kis nyikhajként jelenik meg a vár tetőfokán, amikor már mindenki lekaszabolt mindenkit, kő kövön nem maradt. Megvetően lenéz a megszeppenten felfelé bámuló maradék alattvalóra. Egyre fokozza a hangerejét. Kegyetlenül rideggé válik a hanghordozása, lidércesen merevvé az arca. Már üvölt, és egyáltalán nem köntörfalaz, hogy mire is vágyik, országos uralomra, sőt annál is többre.

Elfajzottan, agyát eldobva, de mégsem minden logika nélkül, lúdbőröztető elszántsággal ordít. Eddig is kibírhatatlanul rossz volt, de még ennél is sokkal rosszabb következhet, üzeni vele Alföldi rendezőként. Akár azt is képzelhetjük, hogy a narancssárga barnára vált. És az tényleg maga lenne a pokol, amit ez a fessen lenyalt hajú, jól vasalt, hideg szemű fiatalember megtestesít.

Aggasztó szippantások

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.09.29. 07:12
Budapest XVIII. kerületi laktanya: hasonló eset a Cséry-telepen történtekhez FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Rejtélyes körülmények között dolgoznak egy Budapest XVIII. kerületében található elhagyatott laktanya területén a főváros szennyvizes autói, egy helyi önkormányzati képviselő szerint a kocsik nem szippantanak, hanem hulladékot ürítenek a laktanya aknájába. Az illetékesek szerint minden rendben, az eset azonban kísértetiesen hasonlít a két évvel korábbi, Cséry-telepen történt szennyezéshez, az ügyben még mindig nem történt előrelépés.

Félő, hogy még ma is folytatódnak a fővárosi tulajdonban lévő szippantós kocsikkal elkövetett illegális szennyvízleürítések Budapest XVIII. kerületében - hívta fel a figyelmet Szaniszló Sándor. A szocialista fővárosi képviselő szerint a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) szennyvizes autói egy elhagyatott laktanya aknáiba szállítanak hulladékot, ezt fénykép- és videofelvételekkel is bizonyítani tudja. Hogy pontosan mit szállítanak a kocsik tartályaiban, nem tudni, s ha a területen valóban környezeti szennyezés zajlik, az már csak azért is aggasztó, mert alig száz méterrel arrébb már lakóházak vannak. Arról nem is beszélve, hogy az illegális tevékenység fővárosi eszközökkel zajlik, Budapest pedig havi 14 millió forinttal támogatja az FTSZV-t - mutatott rá Szaniszló.

A videofelvételen nem szennyvíz leürítési, hanem szennyvíz szippantási tevékenység látható - állítja Hajdu László. Az FTSZV ügyvezető igazgatója a fővárosi önkormányzat megkeresésére írt tájékoztatásában beszámolt arról, hogy a szóban forgó területhez régi honvédségi szolgálati lakások tartoznak, ezek szennyvizét szippantják három különböző aknafedőn keresztül és szállítják el. "A három emésztő egy elkerített, portaszolgálattal rendelkező területen található, így munkatársaink ellenőrzött módon tudnak a területre bejutni" - írta Hajdu, hangsúlyozva: az elszállított szennyvíz leeresztése engedéllyel rendelkező leeresztő ponton történik, a kocsik mozgása a vállalat GPS rendszerén keresztül is nyomon követhető. Hajdu szerint "szó sincs illegális szennyvízürítésről, a társaság bemutatott autója és munkavállalói napi feladatukat végzik".

Szaniszló Sándor viszont úgy véli, a felvételek mást bizonyítanak. A fényképeken jól látható, hogy az aknákban három-négy méteres mélységben kezdődik a szennyvíz, a szippantásról készült felvételeken viszont az látszik, hogy a kocsikról 70-80 centiméternyi szívócsövet engednek le. "Ez nem lehet szippantás, csak leeresztés" - mondta Szaniszló. A politikus ügyészségi feljelentést tett, az ügyet a napokban a katasztrófavédelmi felügyelőségnél is bejelenti.

A laktanya területén zajló események kísértetiesen hasonlítanak a mintegy három kilométerre lévő Cséry-telepen történtekhez. Szaniszló emlékeztetett: még 2013-ban derült fény arra, hogy az FTSZV kocsijaiból a telepen ásott sekély árkokba öntöttek kommunális iszapot, fáradt olajat és más vegyi anyagokat is, a földbe csaknem 9 ezer tonna veszélyes anyag kerülhetett. Az FTSZV akkori vezetőjét, Wohner Zsoltot (aki az első Orbán-kormány környezetvédelmi helyettes államtitkáraként is tevékenykedett), miután kiderült, hogy tudott az illegális lerakásról, kirúgták - igaz, nem sokkal később a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél kapott új állást -, a vízügyi igazgatóság pedig elrendelte a terület rekultivációját.

Két éve azonban semmi sem történt azon kívül, hogy az állami költségvetésből elkülönítettek 100 millió forintot a környezeti károk felmérésére - eredmény azonban nem született, sőt úgy tudjuk, hogy még a kárfelméréshez kiírt pályázatot sem hirdették ki. Az ügyben több büntetőfeljelentés is történt, az FTSZV tájékoztatása szerint azonban a rendőrségi nyomozás még mindig folyamatban van. Szaniszló szerint az ügynek van még egy elvarratlan szála is: az FTSZV könyvelése szerint a vállalathoz mintegy 300 millió forint folyt be a veszélyes hulladékok elszállításából, ám mivel a hulladékokat nem engedéllyel rendelkező lerakókba szállították, a munka önköltsége minden valószínűség szerint nem tett ki több száz millió forintot. "Hová lett ez a pénz? Ebben az ügyben miért nem folyik nyomozás?" - tette fel a kérdést Szaniszló.

Fórum az Illatos úti szennyezésről
Veszélyes hordók elszállításra várva FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Veszélyes hordók elszállításra várva FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Lakossági fórumot tartottak hétfő este a Ferencvárosi Művelődési Központban, a fórumon az Illatos úti szennyezésről tájékoztatták a megjelenteket. A fórumot Baranyi Krisztina (Együtt) önkormányzati képviselő szervezte. A politikus úgy véli, a legutóbbi mérések szerint bizonyossá vált, hogy a Budapesti Vegyiművek telepéről kijutott a szennyezés, a veszélyes mérgek mélyen a
lakott területeken is megtalálhatóak. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az önkormányzat által elvégeztetett vizsgálatok eredményei szerint a szennyezés a talajban és a talajvízben is jócskán meghaladja a megengedett határértéket a vegyiművek-telephely közelében lévő lakótelepeken.
Egy korábban kiadott önkormányzati közlemény szerint azonban nincs ok aggodalomra, a vegyiművek területén kívüli szennyezés nem igényel azonnali beavatkozást, a talajban és a talajvízben méregmaradványok csak "nyomnyi mennyiségben" találhatóak. Baranyi Krisztina szerint ez a "nyomnyi mennyiség" a valóságban több tízszeres, estenként százszoros határérték-túllépést jelent, a kárfelmérést pedig amint lehet, meg kellene kezdeni. A kerületi vezetés szerint ők már mindent megtettek, a lakosság és az érintett hatóságok tájékoztatásán kívül más feladatuk nincs, a szennyezésről szóló jelentést az ÁNTSZ-nek is megküldték.
A tegnapi fórum célja az volt, hogy a lakók megfelelő tájékoztatást kaphassanak, a beszélgetésre ezért meghívást kapott Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője, Palotai Zoltán környezetvédelmi szakértő, Csengődy Krisztina toxikológus. Meghívást kapott Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője is - úgy tudjuk, ő nem jelent meg, mondván, nem új fejlemény, hogy lakott területeken jelentős határérték túllépést mértek rég betiltott mérgező vegyi anyagokból, és ez nem is az ő felelőssége. Pénteken újabb lakossági fórum várható, ahol a szennyezésről szóló szakértői anyagot értékelik majd.Aggasztó szippantások

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.09.29. 07:12
Budapest XVIII. kerületi laktanya: hasonló eset a Cséry-telepen történtekhez FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Rejtélyes körülmények között dolgoznak egy Budapest XVIII. kerületében található elhagyatott laktanya területén a főváros szennyvizes autói, egy helyi önkormányzati képviselő szerint a kocsik nem szippantanak, hanem hulladékot ürítenek a laktanya aknájába. Az illetékesek szerint minden rendben, az eset azonban kísértetiesen hasonlít a két évvel korábbi, Cséry-telepen történt szennyezéshez, az ügyben még mindig nem történt előrelépés.

Félő, hogy még ma is folytatódnak a fővárosi tulajdonban lévő szippantós kocsikkal elkövetett illegális szennyvízleürítések Budapest XVIII. kerületében - hívta fel a figyelmet Szaniszló Sándor. A szocialista fővárosi képviselő szerint a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) szennyvizes autói egy elhagyatott laktanya aknáiba szállítanak hulladékot, ezt fénykép- és videofelvételekkel is bizonyítani tudja. Hogy pontosan mit szállítanak a kocsik tartályaiban, nem tudni, s ha a területen valóban környezeti szennyezés zajlik, az már csak azért is aggasztó, mert alig száz méterrel arrébb már lakóházak vannak. Arról nem is beszélve, hogy az illegális tevékenység fővárosi eszközökkel zajlik, Budapest pedig havi 14 millió forinttal támogatja az FTSZV-t - mutatott rá Szaniszló.

A videofelvételen nem szennyvíz leürítési, hanem szennyvíz szippantási tevékenység látható - állítja Hajdu László. Az FTSZV ügyvezető igazgatója a fővárosi önkormányzat megkeresésére írt tájékoztatásában beszámolt arról, hogy a szóban forgó területhez régi honvédségi szolgálati lakások tartoznak, ezek szennyvizét szippantják három különböző aknafedőn keresztül és szállítják el. "A három emésztő egy elkerített, portaszolgálattal rendelkező területen található, így munkatársaink ellenőrzött módon tudnak a területre bejutni" - írta Hajdu, hangsúlyozva: az elszállított szennyvíz leeresztése engedéllyel rendelkező leeresztő ponton történik, a kocsik mozgása a vállalat GPS rendszerén keresztül is nyomon követhető. Hajdu szerint "szó sincs illegális szennyvízürítésről, a társaság bemutatott autója és munkavállalói napi feladatukat végzik".

Szaniszló Sándor viszont úgy véli, a felvételek mást bizonyítanak. A fényképeken jól látható, hogy az aknákban három-négy méteres mélységben kezdődik a szennyvíz, a szippantásról készült felvételeken viszont az látszik, hogy a kocsikról 70-80 centiméternyi szívócsövet engednek le. "Ez nem lehet szippantás, csak leeresztés" - mondta Szaniszló. A politikus ügyészségi feljelentést tett, az ügyet a napokban a katasztrófavédelmi felügyelőségnél is bejelenti.

A laktanya területén zajló események kísértetiesen hasonlítanak a mintegy három kilométerre lévő Cséry-telepen történtekhez. Szaniszló emlékeztetett: még 2013-ban derült fény arra, hogy az FTSZV kocsijaiból a telepen ásott sekély árkokba öntöttek kommunális iszapot, fáradt olajat és más vegyi anyagokat is, a földbe csaknem 9 ezer tonna veszélyes anyag kerülhetett. Az FTSZV akkori vezetőjét, Wohner Zsoltot (aki az első Orbán-kormány környezetvédelmi helyettes államtitkáraként is tevékenykedett), miután kiderült, hogy tudott az illegális lerakásról, kirúgták - igaz, nem sokkal később a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél kapott új állást -, a vízügyi igazgatóság pedig elrendelte a terület rekultivációját.

Két éve azonban semmi sem történt azon kívül, hogy az állami költségvetésből elkülönítettek 100 millió forintot a környezeti károk felmérésére - eredmény azonban nem született, sőt úgy tudjuk, hogy még a kárfelméréshez kiírt pályázatot sem hirdették ki. Az ügyben több büntetőfeljelentés is történt, az FTSZV tájékoztatása szerint azonban a rendőrségi nyomozás még mindig folyamatban van. Szaniszló szerint az ügynek van még egy elvarratlan szála is: az FTSZV könyvelése szerint a vállalathoz mintegy 300 millió forint folyt be a veszélyes hulladékok elszállításából, ám mivel a hulladékokat nem engedéllyel rendelkező lerakókba szállították, a munka önköltsége minden valószínűség szerint nem tett ki több száz millió forintot. "Hová lett ez a pénz? Ebben az ügyben miért nem folyik nyomozás?" - tette fel a kérdést Szaniszló.

Fórum az Illatos úti szennyezésről
Veszélyes hordók elszállításra várva FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Veszélyes hordók elszállításra várva FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Lakossági fórumot tartottak hétfő este a Ferencvárosi Művelődési Központban, a fórumon az Illatos úti szennyezésről tájékoztatták a megjelenteket. A fórumot Baranyi Krisztina (Együtt) önkormányzati képviselő szervezte. A politikus úgy véli, a legutóbbi mérések szerint bizonyossá vált, hogy a Budapesti Vegyiművek telepéről kijutott a szennyezés, a veszélyes mérgek mélyen a
lakott területeken is megtalálhatóak. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az önkormányzat által elvégeztetett vizsgálatok eredményei szerint a szennyezés a talajban és a talajvízben is jócskán meghaladja a megengedett határértéket a vegyiművek-telephely közelében lévő lakótelepeken.
Egy korábban kiadott önkormányzati közlemény szerint azonban nincs ok aggodalomra, a vegyiművek területén kívüli szennyezés nem igényel azonnali beavatkozást, a talajban és a talajvízben méregmaradványok csak "nyomnyi mennyiségben" találhatóak. Baranyi Krisztina szerint ez a "nyomnyi mennyiség" a valóságban több tízszeres, estenként százszoros határérték-túllépést jelent, a kárfelmérést pedig amint lehet, meg kellene kezdeni. A kerületi vezetés szerint ők már mindent megtettek, a lakosság és az érintett hatóságok tájékoztatásán kívül más feladatuk nincs, a szennyezésről szóló jelentést az ÁNTSZ-nek is megküldték.
A tegnapi fórum célja az volt, hogy a lakók megfelelő tájékoztatást kaphassanak, a beszélgetésre ezért meghívást kapott Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője, Palotai Zoltán környezetvédelmi szakértő, Csengődy Krisztina toxikológus. Meghívást kapott Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője is - úgy tudjuk, ő nem jelent meg, mondván, nem új fejlemény, hogy lakott területeken jelentős határérték túllépést mértek rég betiltott mérgező vegyi anyagokból, és ez nem is az ő felelőssége. Pénteken újabb lakossági fórum várható, ahol a szennyezésről szóló szakértői anyagot értékelik majd.