Megállapodott Rijad és Teherán

Hazaszállíthatják a mekkai zarándoklaton elhunyt irániak holttestét a perzsa hatóságok, erről állapodott meg csütörtökön a szaúdi és iráni egészségügyi miniszter, jelentette az AFP hírügynökség.

A két ország kapcsolatban marad a tetemek azonosítása és a sérültek átadása idejére. A múlt heti Mekka melletti tragédiában 239 iráni zarándok vesztette életét, 241 személy holléte máig nem ismert. Teherán többek között azzal vádolta meg Rijadot, hogy akadályozza az elhunyt iráni állampolgárok tetemének repatriálását, hogy múlt héten a szaúdi hatóságok nem adtak vízumot a túlélők keresésében segíteni óhajtó irániaknak.

A mekkai tragédia tovább mélyítette a két nagy térségbeli rivális, a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia közötti ellentétet.

Szerző

Putyin feláldozná Aszadot is?

Vlagyimir Putyin orosz államfő az első szíriai orosz légicsapások végrehajtása után értékelte a kialakult helyzetet. A Kremlben tett sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy az első orosz légicsapások korlátozottak voltak és hogy Bassar el-Aszad szír elnök kész a kompromisszumra országa jövőjét illetően, jelentette a Reuters hírügynökség.

Putyin a hosszútávú rendezés kérdését is érintette. Úgy fogalmazott, tartós rendezés Szíriában csak politikai reform és az ország „normális” erői közötti párbeszéd révén valósítható meg.  „Tudom, hogy Aszad elnök megérti ezt és kész áll a folyamat beindításához. Remélem, hogy ebben aktívan és konstruktívan részt vesz és kész a szükséges kompromisszumra is országa és népe érdekében”, mondta az orosz elnök.

Szerző

Visszavették Kunduzt a táliboktól

Sikerült visszaszereznie az észak-afganisztáni Kunduz város fölötti ellenőrzést az afgán kormányerőknek, jelentette az AFDP hírügynökség. Szerdáról-csütörtökre virradó éjszaka még heves harcok folytak a városért a tálib fegyveresek és a hadsereg között, csütörtök reggelre azonban a teljes város a hadsereg ellenőrzése alá került.

Kunduzt hétfőn foglalták el a tálibok. Bár a hivatalos közlemények szerint a város visszavétele megtörtént, helyi lakosok az AFP-nek nyilatkozva azt állították, hogy egyes lakónegyedekben csütörtökön reggel még mindig folytak a harcok, a tálib fegyveresek holttestei az utcákon sorakoznak.

Kunduz elfoglalása a tálibok által riadalmat keltett a lakosság körében, több ezren el is menekültek a városból a fundamentalista rezsim visszatérésétől való félelem miatt. A tálib rendszer 2001-es megdöntése óta Kunduz volt az első város, amelyet el tudtak foglalni az iszlamisták. Annak ellenére, hogy két nap után sikerült visszaszerezni a település fölötti ellenőrzést, az egy éve hivatalba lépett Ashraf Ghani elnök és az afgán kormányerők súlyos vereségét jelenti Kunduz időlege meghódítása a tálibok által.

Szerző