Előfizetés

Tóbiás: van pénz stadionokra, csak a nyugdíjasokra nincs

Publikálás dátuma
2015.10.01. 17:35
Illusztráció: Thinkstock
Magyarországon ma kétféle nyugdíjas van: az egyik időskori szegénységben él, a másik időskori szegénységtől való félelemben él. Az aktív magyaroknak pedig közel 70 százaléka aggódik a nyugdíjas évei miatt - írta Tóbiás József MSZP-elnök az Idősek világnapja alkalmából.

Ők csak az állami televízió híradójában találkoznak javuló megélhetéssel, a nyugdíjasok és a dolgozók megbecsültségével, a működő magyar reformokkal, miközben a valóságban kormányzati pénzszórást és rohamosan romló színvonalú közszolgáltatásokat látnak. Pedig Magyarország nem szegény ország. Van pénz stadionokra és más luxusberuházásokra is, épp csak azokra az emberekre nem fordít elegendő forrást és figyelmet a kormány, akik felépítették a mai Magyarországot.

Ma egyre nagyobb szakadék húzódik szegény és gazdag között nem csak a dolgozó de a nyugdíjas korúak között is, miközben az elmúlt öt évben az egészségügyi és szociális szolgáltatások színvonala veszélyesen lecsökkent. 400 milliárd forintot kivontak a szociális ágazatból és közel 400 milliárdot az egészségügyből, a főként idős és rászoruló emberekről gondoskodó szociális dolgozók fizetése 7 éve nem emelkedett. Az MSZP szerint ez így nem maradhat. Célunk az időskori biztonság általános feltételeinek megteremtése.

Ahogy az aktív korú ápolóknak, pedagógusoknak, közigazgatásban dolgozónak, vagy éppen rendőröknek jár az 50%-os fizetésemelés, úgy az időseket is legalább a létfenntartáshoz elegendő nyugdíj illeti meg. Ezért a parlamentben kezdeményezzük, hogy a minimálnyugdíj összege 50 ezer forintra emelkedjen.

Kiállunk amellett, hogy a nők mellett a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munka után, mert aki tisztességesen ledolgozott negyven évet, annak kortól és nemtől függetlenül jár a nyugdíj. A hosszú távú fenntarthatóság megteremtéséért kezdeményezzük a nyugdíj-kerekasztal újraindítását - írta az MSZP-elnök közleményében.

Felépült a MOL-Pick Szeged játékosa

Felépült Jonas Källman, a MOL-Pick Szeged kézilabdázója, aki minden bizonnyal pályára lép a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen.

A svéd válogatott játékos a Vardar Szkopje elleni, múlt vasárnapi BL-meccsen sérült meg, de nem volt szakadása, csak izomhúzódása. Csütörtökön már arról számolt be, hogy rendbe jött, így játszhat a vasárnapi hazai találkozón.

"Ott leszek, játszom, minden rendben! A Barcelona elleni BL-meccsen mindenkinek 110 százalékot kell nyújtania, akkor esélyesek vagyunk a győzelemre. Jó alap lehet a Kielce elleni játék, illetve a Vardar elleni első félidő. Telt ház lesz, így a szurkolóink félelmetes hangulatot teremtenek, ami erőt ad nekünk" - nyilatkozta Jonas Källman a szegedi klub honlapján.

A Toyota Central Europe és a MOL-Pick Szeged közös sajtótájékoztatóján Juan Carlos Pastor vezetőedző elmondta: mindannyian tisztában vannak vele, hogy a katalánok a Bajnokok Ligája címvédői, de hangsúlyozta, hogy a szegedieknek hazai környezetben mindenképpen pontokat kell gyűjteniük, és ő bízik a sikerben.

A csütörtöki sajtóeseményen a támogató cég az elmúlt négy év együttműködésének folytatásaként autókat adott át egy plusz egy éves használatra a kézilabdacsapat tagjainak a Toyota Kovács Autóház Dorozsmai úti telephelyén. A 2014-ben EHF Kupa-győztes szegediek mérkőzése 17 órakor kezdődik vasárnap a 2015-ös Bajnokok Ligája-aranyérmes Barcelona ellen. Az idei BL-küzdelmeket mindkét csapat egy győzelemmel és egy vereséggel kezdte a B-csoportban.

A PM bizonyít: a kormány tárgyal Szlovákiával

Jávor Benedek európai parlamenti (EP-) képviselő közlése szerint egy birtokába került kormányzati dokumentum bizonyítja, hogy a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat Szlovákiával a bős-nagymarosi helyzet rendezéséről.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, a sajtóhíreket erősíti az igazságügy-miniszter részére a tárgyalások állásáról készült, birtokában lévő feljegyzés. Örömtelinek nevezte azt, hogy rendezni kívánják a helyzetet, de hiányolta a megbeszélésekről való megfelelő tájékoztatást, és felvetette azt is, milyen felhatalmazás alapján tárgyal a magyar fél. Szóvá tette, hogy nem a vízmegosztás áll a tárgyalások középpontjában.

Azt mondta, hogy a birtokában lévő dokumentum szerint még a jövő márciusi szlovákiai választások előtt szeretnének a felek megállapodni. Jávor Benedek szerint a feljegyzés alapján a két ország kölcsönösen lemondana az egymással szembeni jogigényekről, Magyarország továbbá egyoldalúan lemondana a bősi létesítmény tulajdonjogával kapcsolatos igényeiről, illetve a megtermelt villamos energia Magyarországnak járó részéről.

Az EP-képviselő szerint a tárgyalásokon elsősorban a vízmegosztás kérdését kellene rendezni: változtatni kell azon, hogy jelenleg a Duna teljes vízhozamának 16 százaléka jut Magyarországnak, a megfelelő ökológiai állapot biztosításához ezt az arányt 40-50 százalékra kellene emelni.