Neves építészt díjazott Angyalföld

Publikálás dátuma
2015.10.03 07:10
Tóth József és a díjazott Bálint Imre FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Bálint Imre Ybl-díjas építész vehette át a 2015. évi XIII. Kerületi Építészeti Díjat Tóth József szocialista polgármestertől pénteken, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM). A díjazott munkásságát Arató György, a kerület korábbi főépítésze méltatta: "a díjazott sok szállal kötődik a kerülethez, klasszikus építőművész. Itt született, itt járt iskolába és itt lakott a Váci úton.

Munkásságát egyszerre jellemzi a racionalitás és az emberközpontúság. Állásfoglalásaira, észrevételeire bátran támaszkodhatott a kerület vezetése, tanulva tőle közben szakmát, etikát". Bálint a Budapesti Építész Kamara elnökeként folyamatosan segítette és segíti a kerület szakmai munkáját, alkotásai – mint például a Thermál Hotel Hélia vagy a kerületi MKB irodaház – meghatározó részei a látképnek.

A kitüntetett szakember megköszönve az elismerést, a kerületet jó példaként állította a többi település elé az építészeti díj létrehozásáért. Emellett fontosnak nevezte a „szakma” társadalmasítását, melyben Angyalföld az élen jár.

A kerületi képviselő-testület a XIII. Kerületi Építészeti Díjjal ismeri el azok érdemeit, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal jelentősen hozzájárultak Angyalföld fejlődéséhez, építészeti arculatának emeléséhez. A kitüntetést első alkalommal dr. Finta József Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze, tavaly Nagy Csaba Ybl-díjas építész vehette át.

Ez alkalommal nyitották meg az „Építészet Hónapja 2015” rendezvényt és az ehhez kapcsolódó kiállítást, mely október 22-ig lesz látható a RaM-ban. Ezt követően október 26-tól november 13-ig a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Városház Galériáján tekinthető meg.

Szerző
2015.10.03 07:10

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39