Előfizetés

Nagydíjat nyert a magyar Globál menü c. film

Novák Tamás ismeretterjesztő filmje, a Globál menü nyerte el a szlovákiai Nyitrán 31. alkalommal megrendezett Nemzetközi Agrofilm Filmfesztivál nagydíját.

A rendezvény védnöke az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) volt, amelynek közleménye szerint az Agrofilm fesztivál a mezőgazdasági témákat igyekszik a mozivászon közvetítésével bárki számára érthetővé és szórakoztatóvá tenni.

A fesztiválon a nézők megismerhették a legújabb élelmiszeripari trendeket, valamint olyan globális kérdéseket szembesülhettek, mint a klímaváltozás hatásai, a földfoglalás, a természeti erőforrásaink csökkenése vagy hogy miként lesz lehetséges 2030-ra élelmezni a Föld mintegy 9 milliárd főre duzzadó lakosságát.  Az utóbbi kérdéskört érinti Novák Tamás 2014-ben elkészült 52 perces Globál menü című filmje is, amely többek között az élelmiszeripar mai helyzetéhez vezető folyamatokról és a lehetséges megoldásokról szól.

A film itt megnézhető 

A fesztivál Osiris-díját a német Anja-Brenda Kindler alkotása, A burgonya őrzői című alkotás szerezte meg, amely 50 percben mutatja be, ahogy a perui családok kis birtokaikon gazdálkodva törekszenek 8 ezer éves hagyományaik megőrzésére. A film vizuális értékei mellett globálisan is fontos témaválasztásával érdemelte ki az elismerést.

A fesztivál szervezői idén több mint száz alkotás közül válogatták ki a végül Nyitrán és más helyszíneken levetített 30 filmet, köztük több magyar alkotást is - olvasható a közleményben.

Bálint András "kedvére való," hogy Kováts Adél lett az új igazgató

Publikálás dátuma
2015.10.02. 17:18
Forrás: Facebook/Radnóti Színház
Fiatal művészek és női alkotók produkciói jelennek meg hangsúlyosabban a Radnóti Színház repertoárján, miután jövő év februárjától Kováts Adél, a társulat vezető művésze veszi át a színház igazgatói posztját. Kováts Adél színművészt a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével választotta meg a Radnóti Színház új ügyvezető igazgatójának, miután Bálint András 30 év után nem pályázott újra a vezetői posztra. Az új igazgató megbízása február 1-től öt évre szól.

Bálint András, a színház jelenlegi igazgatója az új vezető megválasztása alkalmából tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy nagyon kedvére való a döntés.

Bálint András, a Radnóti Színház jelenlegi igazgatója és Kováts Adél megválasztott igazgató  MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bálint András, a Radnóti Színház jelenlegi igazgatója és Kováts Adél megválasztott igazgató MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

"Nem kérdéses, hogy ez így van nagyon jól" - jegyezte meg. Mint mondta, színészként továbbra is tagja marad a társulatnak.

Kováts Adél arról beszélt, hogy pályázatát - amelyet már nyilvánosságra hozott - Komáromi Györggyel, a színház gazdasági igazgatójával és Valló Péter főrendezővel írta, terveit ezzel a csapattal szeretné megvalósítani. Arról szólva, hogy miért vállalkozott a vezetői feladatra, elmondta: ugyan boldog, sikeres színésznő, de vonzza a kihívás és hogy komplexebb módon foglalkozhasson a színházzal. Hozzátette: színészként is a társulat tagja marad.

Kiemelte: 22 éve dolgozik a színházban, az ő energiája, szellemi terméke, érzelmi odaadása mind benne van az eddigi sikerekben és fontos számára, hogy ez a minőség, erő, energia ne tűnjön el.  Valló Péter elmondta: a főváros döntése szerint valamiféle kontinuitás fog megvalósulni a Radnóti Színház működésében, a változás mégis azt a feladatot rója a színházban dolgozókra, hogy a színház lépjen egyet előre. Hangsúlyozta: a Radnóti Színháznak van egy jól beágyazott helye a budapesti színházi életben, amelyet butaság lenne elveszíteni, csakúgy mint azt a közönséget, amely régóta ragaszkodik a színházhoz.

Elmondta: gondolkodásuk centrumában az áll, hogy a Radnóti Színházat megújulva, felfrissítve, de abba az irányba vigyék tovább, amely munka 30 éve Bálint Andrással elkezdődött. "A Radnóti Színház a pesti polgárság emblematikus találkozóhelyévé vált és ez jó lenne, ha így maradna" - jegyezte meg, hozzátéve: a színház mindig kicsit változik, de az alapvető irányt nem kell sutba dobni.

Valló Péter az MTI-nek elmondta: egy megalkuvásoktól mentes művészszínházat szeretnének megvalósítani. A színház annyira kicsi, hogy pusztán gazdasági szempontból leadni a színvonalból nem szabad - jegyezte meg. A társulat frissítéséről is szólt és arról, hogy határozottabban szeretnének a marginalizálódott társadalmi helyzetben lévő emberek problémái felé fordulni. Ez a fajta szociális érzékenység az eddigieknél hangsúlyosabban megjelenne a műsorpolitikában. Kováts Adél elmondta: a darabválasztásnál a legfontosabb szempont továbbra is az irodalmi igényesség és a releváns témaválasztás lesz. Kiemelte: a fiatal alkotóknak szeretnének teret adni és a fiatalabb közönségréteget megszólítani. Céljuk tanítani a fiatalokat színházba járni és szeretni a kőszínházat is az alternatív közeg mellett. Elmondta: elsősorban erre a társulatra épít, de változások is lesznek, mivel vannak betöltetlen helyek, a társulatot meg lehet erősíteni. "Hiszek a klasszikus szerepkörökben" - mondta, hozzátéve: fontos, hogy jelen legyenek a különböző generációk a társulatban.

Hangsúlyozta: változtatni szeretne a női alkotók alulreprezentáltságán és fontosnak tartja, hogy a társadalmat erősen foglalkoztató témák feldolgozásakor a női aspektus erősebben megjelenjen. Szólt arról, hogy céljuk új terek megtalálása, amelynek igénye már korábban is felmerült, ennek egyik lehetősége a társulat Andrássy úti próbahelyének kibővítése, valamint új helyszíneket is keresnek a színház közvetlen környezetében, ilyen lehetőséget kínálhat például a Sirály épülete, amelyet befogadóhelyként is működtetnének. Az új játszóhelyek teret adhatnak a kísérletezésnek és az extrém sorsokat, női témákat feldolgozó kamaradaraboknak, monodrámáknak.

A tervezett együttműködésekről szólva az MTI-nek elmondta: a Capa Központtal többek között összművészeti projekteket és tematikus napokat terveznek, a Lengyel Intézettel pedig felolvasószínházi esteket hoznának létre közösen, különös tekintettel a női szerzők darabjaira. Kováts Adél elmondta: az évad második felében - ahogy már meghirdették - Juronics Tamás rendezésében Carlo Gozzi Turandot című darabját mutatják be, az évad utolsó premierjeként pedig Szikszai Rémusz rendezését láthatja a közönség. A következő évadban Alföldi Róbert, Kovács D. Dániel, ifj. Vidnyánszky Attila és Valló Péter fog rendezni a Radnóti Színházban.

Elmondta: a nemzetközi kapcsolatok bővítésében is szeretne előrelépni, a színház például már eddig is folyamatos kapcsolatban állt a Bukaresti Nemzeti Színházzal.

Ötven évig lapult a fiókban egy Beatles-felvétel

Publikálás dátuma
2015.10.02. 15:51
FOTÓ: Getty Images, Central Press
Több mint ötvenéves, eddig fiókban lapuló Beatles-felvételt árvereznek el, a szalagra a liverpooli Cavern Clubban vették fel a Some Other Guy című számot 1962 szeptemberében - tudósított a BBC News.

A később világhírűvé vált négyes négy héttel első kislemeze megjelentése előtt játszotta szalagra számot, melyet az után rögzítettek, hogy a Granada tévécsatorna filmet forgatott az együttesről a Know The North című műsorának. A most előkerült szalag Johnnie Hamp tévés producer tulajdonában van, ő bocsátja jótékony célú árverésre Liverpoolban november 4-én.
A dalt azért rögzítették külön, mert a tévéfelvétel hangminősége rosszul sikerült. A Granada visszaküldött a Cavern Clubba egy hangmérnököt, hogy a számot felvegye és ezzel helyettesítse az eredeti hangot a tévéműsorban.

A műsort azonban sosem sugározták, mert más részeivel kapcsolatban jogi problémák merültek fel. Brian Epsteinnnek, a Beatles menedzserének azonban annyira megtetszett a szalagon hallható dal, hogy promóciós célokra öt kislemezt készíttetett róla.
Négyről nem tudni, merre található, az ötödiket azonban az Beatles 1968-ban alapított lemezcége, az Apple Records vásárolta meg egy 1993-as árverésen 16 ezer fontért (6,8 millió forint). A Johnnie Hamp-féle szalagot az Adam Partrigde aukciósház kínálja eladásra.