Új Selyemútra lép Orbán

Publikálás dátuma
2015.10.03. 07:21
PÁPAI GÁBOR RAJZA
A kormányzati kommunikációban egyre ellentmondásosabb hazánk várható 2016. évi gazdasági növekedésének megítélése. Míg Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy az uniós támogatások nélkül nincs se növekedés, se beruházás Magyarországon, addig Orbán Viktor kormányfő tegnap ismét azon ábrándozott, hogy Közép-Európa növekedési központja leszünk.

Szinte nincs esélye annak, hogy az ideihez hasonló mennyiségű pénz jusson jövőre a gazdaságba. A növekedési kilátásokat emellett számos más tényező is beárnyékolja, a Volkswagen botránytól kezdve a Fed kamatdöntésein keresztül a menekülthullámon át a kínai gazdaság lassulásáig - ez a kockázatokat is helyesen felmérő értékelés Lázár Jánostól származik. Részben hasonlóképpen fogalmazott tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, amikor utalt arra, hogy Magyarország megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Volkswagen-csoport nemrég kirobbant botrányát, mert ha a külső autópiaci kereslet csökken, az kedvezőtlenül befolyásolhatja az ország ipari kibocsátását és exportját is. Ennek kapcsán a lapunknak nyilatkozó Katona Tamás közgazdász egyetemi tanár a nemzetgazdasági miniszter egy minapi tájékoztatójára hívta fel a figyelmet. Varga Mihály - a dízelbotrány kapcsán - először mondta ki, hogy a kormány csökkenteni akarja a gazdaság egyoldalú függőségét az autóipar teljesítményének hullámzásától, ezért arra törekszik, hogy más ágazatok is bővüljenek, mint a gyógyszeripar, az orvosi műszerek, gépipari alkatrészek gyártása. Ebből egyértelműen kitetszik, hogy a kormány csökkenteni akarja az autóipar részarányát a hazai ipari termelésben.

Az autóipar helyett más, eddig hanyagolt ágazatokat kezd támogatni a kormány FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOE RAEDLE

Az autóipar helyett más, eddig hanyagolt ágazatokat kezd támogatni a kormány FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOE RAEDLE

Ettől a lehetőségeinket reálisan felmérő miniszteri értékelésektől fényévnyi távolságban van Orbán Viktor jövőképe. Pénteken a Bank of China klíringközpontjának megnyitóján ismét elővette régóta dédelgetett vízióját: Magyarország képes arra, hogy Közép-Európa növekedési központja legyen. Sőt még ennél is továbbment, amikor kijelentette: "létrejöhet egy új Selyemút" Kína és Magyarország, illetve az európai gazdasági növekedés leendő központja, Közép-Európa között. A kormányfő ismét utalt arra a minden alapot nélkülöző korábbi kijelentésére, miszerint a magyarokat sokat gúnyolták ázsiai származásuk miatt, mostanra viszont "micsoda kapós dolog lett ez ebben a modern világban."

Orbán Viktornak a gazdasági természetű kijelentéseire Katona Tamás úgy reagált, hogy a Fidesznél képtelenek a gazdaság teljesítményét tükröző számokat reálisan kezelni. Az igazság ugyanis az, hogy nemhogy a térség növekedési központja vezetői szerepére nem törekedhetünk, hanem az első félévi GDP növekedési számok azt tanúsítják, hogy a visegrádi 4-ek országai között az utolsó helyet foglaljuk el, emellett Románia és Szlovénia teljesítménye is felülmúlja a magyarokét. A kormányzat más tényezői arra számítanak, hogy jövőre szép teljesítménynek tartanák, ha a GDP 2 százalék körül növekedne, holott eddig mindenütt a 3 százalék feletti érték hangzott el.

Magyarország egy államkapitalizmusra épülő mesterségesen pumpált gazdasági növekedést produkált az elmúlt időszakban, a tartós növekedéshez azonban a piacgazdaság feltételeinek megteremtésére lenne szükség. Erről beszélt Pápa Levente, az Együtt alelnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón. A kiszámíthatóságot, a jogbiztonságot és a befektetői bizalmat nevezte a piacgazdaság legfontosabb, Magyarországon szerinte jelenleg hiányzó alapfeltételeinek. Kiemelte, mindezek nélkül nem lehet stabil, hosszú távon fenntartható gazdasági növekedéssel számolni. A tavalyi és idei magasabb gazdasági növekedést olyan egyszeri, mesterséges tényezők javították, mint az uniós támogatások gyorsított lehívása, illetve a jegybank hitelprogramja. Ezen intézkedések kifutásával ismét láthatóvá válik majd, hogy a magyar gazdaság rendkívül sebezhető az autóiparra épülő egyoldalúsága miatt – mondta a politikus.

Szerző

Béremelés lesz az Auchannál

Megállapodást kötött az Auchan Magyarország Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, amelynek értelmében 2015. október 1-jétől a vállalat átfogó bérfejlesztést hajt végre az áruházi munkakörökben. A beruházás célja az Auchan áruházakban dolgozók életkörülményeinek javítása és a munkatársak elégedettségének növelése - írja a ProfitLine. 

Az Auchan Magyarország Kft. 2015. szeptember 18-án kezdett egyeztetést Szociális Partnereivel, így a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével és a Központi Üzemi Tanáccsal az áruházi munkatársak 2016-os béreiről.  Az elfogadott bérfejlesztésnek köszönhetően az áruházak munkatársainak mintegy háromnegyede részesül béremelésben, amely átlagosan 10 százalékkal magasabb bért jelent esetükben már idén októbertől.

forrás: ProfitLine.hu

Szerző

Két kisgyerek volt a temetőrongáló

Egy tízéves fiú és egy kilencéves kislány rongálta meg a múlt héten az egyik lengyelországi katonai temetőt - közölték pénteken a sajtóval a lengyel nyomozószervek, melyek  az orosz-lengyel diplomáciai viszályt kiváltó tettet vizsgálják.

A helyi hatóságok múlt héten  számoltak be arról, hogy ismeretlen elkövetők letépték a sírokról a díszítő vörös csillagokat, majd szétszórták azokat.  Ezen kívül három emléktáblát is tönkretettek az észak-kelet-lengyelországi Milejczyce településen lévő katonai temetőben, ahol mintegy 1600 szovjet katona nyugszik tömegsírokban.   A lengyel külügyminisztérium ezt követően elítélte a tettet, a rendőrség nyomozást indított, az ügy mindazonáltal diplomáciai viszályt váltott ki, mely a nagykövetek kölcsönös bekéretésével  járt.  

 Az illetékes kerületi ügyészség főnöke pénteken, a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva úgy értékelte:  a két gyermek bevallotta tettét.  A vizsgálat során megállapították, hogy a sírokat "játékból, gyerekes huligánságból" rongálták meg, semmi nem vallott arra, hogy "gyűlölet" vezényelte volna őket.  Mivel a 13 kor alatti kiskorúak büntetőjogi értelemben felelősségre nem vonhatók, az ügyészség megfontolja, hogy az ügyet a fiatalkorúak bíróságához továbbítják -e. Nem kizárt az sem, hogy az esetet még a rasszista indíttatású tettekkel foglalkozó ügyésznek átadják, erről a későbbiekben még döntenek.

Szerző