A 2010-es szörnyű katasztrófára emlékeztek Kolontáron (Fotók)

Publikálás dátuma
2015.10.04. 22:30
Fotó: MTI
Öt évvel ezelőtt október 4-én, hétfőn délben szakadt át a MAL Zrt. ajkai iszaptározójának gátja, maró és mérgező áradattal öntve el az útjában fekvő településeket – Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Egymillió köbméternyi iszap körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét a településeken és a termőföldeken, ezzel felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott. A kártérítési perek a mai napig is tartanak. Összesen tíz ember halt meg, a sérültek száma több mint 150 volt. A katasztrófa öt éves évfordulója alkalmából megemlékezést és fáklyás felvonulást tartottak Kolontáron és Devecseren. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

A timföldgyár akkori vezetői és alkalmazottai közül 15 ember áll bíróság előtt halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, illetve gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás vádjával, de az ügyben öt év alatt az elsőfokú ítéletig sem jutott el a magyar igazságszolgáltatás. A vádhatóság mindegyikükre végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza. A vádlottak között van a MAL Zrt. vezérigazgatója, a műszaki és a kereskedelmi igazgató, az üzemvezető, a környezetvédelmi felelős és a diszpécser.

Mai napig tartanak a perek

A kármentesítésre és a házak újjáépítésére csaknem 40 milliárd forintot költött az állam. A kártérítési perek még a mai napig is tartanak, néhány hete jogerősen is megítélték a kártérítést annak az öttagú családnak, melynek tagjai a katasztrófában sebesültek meg. Összesen 12 millió forintot kaptak, mert sérült a testi épséghez, az emberi méltósághoz és az egészséges környezethez fűződő joguk. A napokban nyerte meg a kártérítési pert az a házaspár is, akiknek egyéves kislányát ragadta el az ár, 32 millió forintot ítélt a bíróság. Szeptember végéig harminchárman kaptak összesen 91,5 millió forintos kártérítést abból a 400 millió forintos keretből, amelyet februárban különített el a kormány erre a célra.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A felelősöket meg kell nevezni

A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján tartott kolontári megemlékezésen a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kijelentette, hogy a felelősöket meg kell nevezni, folytatni az építkezést és minden esztendőben visszajönni, emlékezni. Kovács Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy a katasztrófát követően a kormány nagyon gyorsan cselekedett, 30 milliárd forintot költve a helyreállításra, amelyből megújulhatott a tárgyi és a természeti környezet. 

Tudni akarják, kik a felelősek

Minden igyekezet ellenére az érintettek lelki békéjét a legnehezebb helyreállítani, hiszen tudni akarják, hogy kik a felelősek a történtekért, akik a mai napig sincsenek megnevezve - fogalmazott az államtitkár. Kiemelte, hogy nagyon erős országos és nemzetközi összefogás jött létre a katasztrófát követően, új házak épültek, a mezőgazdasági károkat megtérítette az állam, új utakat, csatornát, sportpályát, orvosi rendelőt kapott a település - sorolta az államtitkár, rámutatva arra is: az emberi életeket, a régi emlékeket, fényképeket azonban már nem lehet visszahozni.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nem áll meg az élet

Az élet nem áll meg, tovább kell építeni a települést, minden évben eljönni emlékezni és mindent megtenni azért, hogy hasonló tragédia soha ne fordulhasson elő sehol az országban - hangsúlyozta Kovács Zoltán. Tili Károly, Kolontár független polgármestere arról beszélt, hogy az évforduló elsősorban a település kilenc halottjára emlékeznek. Felidézte azt is, hogy milyen sok segítséget, együttérzést tapasztaltak a kolontáriak a katasztrófát követően.

Van, aki már beletörődött

Mindenki másképp dolgozza fel a történteket, van, aki ma is a felelősöket keresi, van, aki már beletörődött a sérelmeibe - fogalmazott. Tili Károly azt mondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok számára példa legyen, ahogy a település lakói új életet kezdenek a katasztrófa után. A megemlékezés fáklyás felvonulással folytatódott. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szomszédos Devecserben, a Makovecz parkban a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjét hallgatták meg az emlékezők, majd az ökumenikus istentiszteletet követően fáklyás menet indul az emlékparkba a Rotary-házhoz. Ott Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere kijelentette, hogy az elmúlt időszak tanúsága szerint a település élni akar és élni is fog.

Ferenczi Gábor felidézte, hogy az emlékparkban kapott helyet a vörösiszap-katasztrófa emlékjele, egy kopjafa, az összes utca nevével, melyet az áradat érintett. Az elveszett emlékeket pótolni nem lehet, de a megpróbáltatásból erőt lehet meríteni a település további építéséhez - fogalmazott a polgármester. 

Szerző
Frissítve: 2015.10.05. 01:30

Erdő Péter derűlátó a fiatalokkal szemben

Több biztató jel van, ami azt mutatja, hogy a fiatalok nagy része ma is jó családot szeretne - mondta Erdő Péter bíboros, a vatikáni püspöki szinódus főrelátora vasárnap.

A bíboros szerint a tanácskozás három nagy témája az ősi jezsuita módszert követi, miszerint láss, ítélj, cselekedj. Erdő Péter kifejtette, hogy a részt vevő püspökök az első héten a házasság és a család helyzetéről beszélnek. Az emberiség számára a fejlődés és a jövő nagy ígéretének nevezte, hogy a fiatalok nagy része jó családot szeretne.

A szinódus második hete arról szól, hogy hitünk fényében milyen értékeket, biztatást tudunk adni a családoknak - fogalmazott a bíboros, aki elmondta: az evangélium házassággal, családdal összefüggő értékrendjével fogják szembesíteni a mai valóságot.

A harmadik hét céljaként Erdő Péter a feladatok megjelölését nevezte meg, megjegyezve: ezek elsősorban lelkipásztori teendők. Méltatta, hogy egyre gyakrabban jönnek létre keresztény családokból álló közösségek, akik nemcsak a hit átadásában, hanem a mindennapi nehézségekben is segítik egymást.

Szerző
Témák
Erdő Péter

Magyar katona holttestét azonosították Ukrajnában

Egy, a második világháborúban Ukrajna területén elesett magyar katona holttestét sikerült azonosítani a napokban, a magas rangú kitüntetésben részesült Ágner Gyula földi maradványait hazahozzák, Magyarországon méltó sírhelyen temetik újra - mondta a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztályának osztályvezetője a köztévé vasárnap esti műsorfolyamában.

Maruzs Roland elmondta: Ágner Gyulát - miként korábban az ugyancsak Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett vitéz Barankay Józsefet - "célzottan" keresték. Annyi információjuk volt, hogy a főhadnagy Ukrajna területén esett el 1944. április 27-én, és 18 társával együtt Luczky faluban temették el. A veszteségi dokumentumok megvoltak, azok nyomán kértek engedélyt a feltárásra.

Ágner Gyula esetében az azonosítási jegytokot (dögcédulát) nem sikerült megtalálni. Unokahúga adott DNS mintát, és az igazságügyi szakértők által elvégzett vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy valóban a második világháborús katona maradványait találták meg. Ágner Gyula földi maradványait hazahozzák és újratemetik. Ezen felül korábbi sírhelyénél az ő és többi társa előtt tisztelegve emlékművet állítanak majd - közölte az alezredes.

Maruzs Roland elmondta: az első és a második világháború valamennyi kiemelkedő tisztjét szeretnék megtalálni, de rajtuk kívül a többi hős katonáról sem feledkeznek meg. Mint felidézte: ennek érdekében végzett munkájuk során az elmúlt években 6500 hős katonának emeltek síremléket. Elindították a www.hadisir.hu honlapot is, amelyen már mintegy 175 ezer hősi halált halt katona adatai találhatók meg - tette hozzá.

Szerző