Szijjártó új posztot kap?

Publikálás dátuma
2015.10.06. 07:00
Mellettem az utódom? – Szijjártó Péter megtartja a külgazdaságot, de a külügyek irányítását átadná Németh Zsoltnak FOTÓ: MOLNÁR
Korántsem ért véget a kormányátalakítás, sőt, még csak most formálódik az új minisztériumi struktúra - értesült a Népszava. Kormányközeli források arról számoltak be, hogy a fejlesztési tárcát földarabolják, s „szétosztják” a külgazdasági minisztérium és a Miniszterelnökség között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kedd reggeli ötpárti egyeztetés után cáfolta, hogy megválna a diplomácia irányításától.

Minisztercserék, valamint több tárca átalakítása is várható még a következő hetekben - értesült a Népszava több kormányközeli forrásból. Informátoraink szerint Orbán Viktor október 15-én - vélhetően a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által tartott kormányinfó útján - jelenti majd be: úgy változtatna a minisztériumi struktúrán, hogy annak egyetlen tárcavezetői "áldozata" lehetne, hiszen az átalakítással lényegében minden érintett szereplő feljebb lép.

A részletek még kérdésesek, ám forrásaink szerint az ma már szinte eldöntött tény, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter apparátusa bekebelezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nagy részét, egyúttal ugyanakkor a legújabb kormányfői elképzelések nyomán újból önállósulhatna a diplomácia is. Minderre az eddig már többször felmerült híresztelésekkel szemben nem a Szijjártó diplomáciai teljesítményével való elégedetlensége miatt kerülhet sor, hanem állítólag épp a külgazdasági miniszter kérésére.

Forrásaink szerint ugyanis Szijjártó - noha élvezi a nemzetközi politikai csatározásokat - aggodalmakat fogalmazott meg az utóbbi hónapokban megsokasodott ütközetekben való részvétele nyomán kockáztatott "kiváló külgazdasági kapcsolatok", valamint az elmúlt egy évben elért eredmények veszélybe kerülése miatt. Szijjártó állítólag a külföldi partnerekkel tervezett megállapodásokban is "gördülékenyebbnek gondolná", ha a fejlesztési tárca bizonyos jog- és hatáskörei, valamint jelentős infrastrukturális háttere az ő felügyelete alá kerülne.

A jelenlegi fejlesztési miniszter kezét sem engedné el ugyanakkor a miniszterelnök - állítják a források, melyek egybehangzón számoltak be arról is: Orbán a jövőben komoly szerepet szán Seszták Miklósnak. A csöndes, ám offshore és egyéb típusú visszaélések gyanújába keveredett tárcavezető ugyanakkor várhatóan már "nem bársonyszékből" irányíthatja majd az eseményeket. A struktúraváltás egyébként a ma még Lázár János kezében, pontosabban a Miniszterelnökségen összpontosuló uniós pénzosztási mechanizmust is érintheti - ebben a tekintetben pedig vélhetően a kancellária új miniszterhelyettesének, a ma még a fejlesztéspolitikai kommunikációért helyettes államtitkári rangban felelő Csepreghy Nándornak is lesz egy-két szava. A struktúraváltás ugyanakkor az Európai Unióval zajló, komoly vita végére is pontot tehetne, hiszen így ismét külön lehetne választani az uniós források elosztásáért, s a rendszer felügyeletéért felelős szerveket.

Forrásaink szerint Orbán elképzelései mögött most sem a diplomácia e vészterhes időkben történő erősítése áll, ugyanakkor a hírek szerint a korábbi cáfolatok ellenére most mégis önálló külügyminisztérium jöhet létre, melynek élén az eddig "parkolópályán veszteglő" Németh Zsolt pályafutása tetőzhet be. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét már sokadszor emlegetik a magyar diplomácia vezetői posztjának várományosaként, ám Orbán mindeddig mellőzte Némethet, aki Martonyi János volt külügyminisztert az előző ciklusban államtitkárként segítette, ám Navracsics Tibor, majd pedig Szijjártó Péter külügybe érkeztével kiesett a pixisből. Most azonban ismét szerephez juthat, ebben az esetben azonban épp Némethnek kell elvinnie a "balhét" a legújabban menekültügyben konfrontálódó Orbán-kormány képviseletében az Európai Unióval szemben.

Kövér már a választásra készül
A novemberi Fidesz-kongresszusra készülve az a legfontosabb feladatunk, hogy megtervezzük, végiggondoljuk annak lehetőségeit, módozatait és eszközeit, hogyan tudjuk 2018-ra, a következő választási kampányra a Fideszt szervezetileg is legalább olyan erőbe hozni, mint amilyenben 2010-ben volt - mondta a szegedma.hu-nak adott interjúban Kövér László.
Az Országgyűlés fideszes elnöke szerint "el kell ismerni - ezt mindenki látja kívül és belül is -, hogy a kormányzás nagyon sok erőt kiszívott a pártból. Tette ezt egyrészt azokon a személyeken keresztül, akik különböző pozíciókba kerültek, másrészt az által, hogy a cselekvés, a gondolkodás, az erők összpontosításának fókusza az országos és nemzetközi ügyekre került át, nem pedig a pártépítésre."

Formálódnak az új csapatok

Összeállt Rogán Antal leendő Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter stábja. A Magyar Idők online kiadása újdonságként tálalta, amit lapunk már két héttel ezelőtt megírt, hogy a jövőben Tuzson Bence, a Fidesz-frakció mai szóvivője kommunikációs államtitkárként tevékenykedik majd. A parlamenti államtitkár Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség jelenlegi kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkára - Giró-Szász András eddigi helyettese -, a közigazgatási államtitkár pedig Biró Marcell, a Belügyminisztérium miniszteri kabinetfőnöke lesz. Orbán Viktor eddigi kabinetfőnöke, Nagy János államtitkárként a miniszterelnöki programokért felel majd.

Megírtuk azt is, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár október elsején jelentette be lemondását annak ellenére, hogy Rogán és Lázár is marasztalta. Ugyanakkor elképzelhető, hogy Orbán tanácsadójaként folytatja politikai karrierjét - értesült az Origo. Arra, hogy a miniszterelnök további együttműködést ajánlott neki, Giró-Szász maga is utalt lemondásakor, de részleteket nem akart mondani.

Noha Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön azt ígérte, napokon belül lezárulnak az "államtitkárkérdések", lapzártánkig továbbra sem nyert hivatalos megerősítést, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán lesz-e az egészségügyi államtitkár, s több más személyi kérdés is nyitott maradt.

Cáfol a külügy
Szijjártó Pétert a keddi ötpárti egyeztetés utáni tájékoztatón kérdezték arról a lapértesülésről, miszerint megválik a diplomácia irányításától. Azt felelte: év elején jelent meg az első hír a tárca szétválasztásáról, azóta ez nem történt meg. Arra, hogy ezt ő kérte volna, azt válaszolta, emlékezne rá, ha ilyet tett volna, de ilyen beszélgetés a miniszterelnök és közte nem volt. A politikus "kacsának" minősítette a hírt, olyannak, amilyen már egyszer januárban felmerült, és alaptalannak minősült. 

Szerző
Frissítve: 2015.10.06. 14:16

Szijjártó: Orbán ma egyeztet a frakcióvezetőkkel

Rendszeresebbé, közvetlenebbé kell tenni a kapcsolatot a Tesla autógyárral, hogy fel legyünk készülve, ha döntés születik a cég kapacitásbővítéséről - mondta Szijjártó Péter a köztévén. A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden egyeztet a frakcióvezetőkkel a menekültválsággal kapcsolatban.

A tárcavezető kifejtette: a Tesla komoly gazdasági sikereket érhet majd el Európában, és az ilyen nagy autógyáraknál a gyártástelepítés egyik legfontosabb szempontja az, hogy melyik piacot tartják fontosnak. Vagyis, ha a Tesla nagy sikereket ér el Európában, felmerülhet, hogy újabb gyártókapacitást telepítsen a kontinensre - mutatott rá.

A miniszter felidézte: márciusban a washingtoni nagykövet ellátogatott a cég amerikai gyártóbázisára, a hágai nagykövet pedig áprilisban a hollandiai központját tekintette meg, és ezt követően azt szűrték le, hogy szóba jöhet egy új európai gyártóbázis létesítésének a lehetősége, ha a vállalat a piaci részesedését növelni tudja Európában.

Ezért a tárcavezető arra utasította a New York-i külgazdasági attasét, hogy rendszeresebbé, közvetlenebbé tegyék a kapcsolatot a magyar befektetés-ösztönző ügynökség és a Tesla között, hogy ha konkrét döntés születik a cég kapacitásbővítéséről, akkor erre fel legyenek készülve.

A bevándorlási válsággal kapcsolatban, a kötelező kvótákat illetően Szijjártó Péter elmondta: a kormány szerdai ülésén vitatja meg, hogy "a kötelező kvótákról szóló döntéssel szemben milyen fellépésre van lehetőség". Orbán Viktor miniszterelnök kedden egyeztet a frakcióvezetőkkel, és folyamatosan konzultálnak az igazságügyi miniszterrel is a jogi megoldásokról.

A kötelező kvótarendszerről hozott döntés végrehajthatatlan, mivel nem lehet ellenőrizni a határokat, a bevándorlók folyamatosan érkeznek, és egyelőre még nincsenek uniós hot spotok - magyarázta.

A külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy "egyre inkább polgárjogot nyert az a gondolat az ENSZ-ben", hogy globális kihívásról van szó, amelyre globális megoldás kell globális részvétellel. Sportszerűtlen, ha Európának kell viselnie a migrációs nyomás legnagyobb terhét, miközben a helyzet fő okáért, a közel-keleti és észak-afrikai instabilitásért nemcsak Európa a felelős, hanem olyan döntések vezettek hozzá, amelyeknek Európa legfeljebb egy résztvevője volt - vélekedett. Hozzátette: azért kell globális megoldás, mert valamennyi, a világpolitikában meghatározó erő részt vett a jelen helyzetet eredményező döntésekben.

Szijjártó Péter úgy látja, az egész közel-keleti és észak-afrikai helyzetnek nem lehet megoldása mindaddig, amíg a transzatlanti közösség - azon belül pedig elsősorban az Egyesült Államok - és Oroszország nem jut megállapodásra, addig csak a káosz nő, és "újabb nyilatkozatháborúk fogják tetézni a valós háborút". Bár folyamatosak az egyeztetések az országok között, az igazi áttörés még várat magára - mondta.

A tárcavezető Magyarország európai megítéléséről úgy vélekedett, hogy sosem történik majd meg annak nyílt beismerése, hogy Magyarországnak igaza volt, de a nyilatkozatok egyre inkább hasonlóak Orbán Viktor korábbi hatpontos javaslatához.

Szerző

Tűzvész a menekültszálláson, holttestet találtak

Publikálás dátuma
2015.10.06. 01:41
Illusztráció: Thinkstock
Tűz ütött ki egy menedékkérőket befogadó állomáson a németországi Türingia tartományban hétfőn. A lángok eloltása után egy holttestet találtak a hatóságok.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság hétfő késő esti jelentése szerint a rendőrség az ügyben indított eljárás első megállapításai alapján azt feltételezi, hogy egy 29 éves eritreai származású férfi holttestét találták meg. A személyazonosság vizsgálata még nem ért véget.

A férfi halálának és a tűz keletkezésének okáról egyelőre nincsenek információk. A rendőrség keddre ígért tájékoztatást. A tűzoltóságot egy szociális munkás riasztotta a Saalfeld nevű kisvárosban működő befogadóállomáshoz, mert az egyik lakrészből sűrű füst áramlott. Az otthon többi lakóját sikerült időben biztonságba helyezni.

Szerző
Frissítve: 2015.10.06. 02:30