Meghalt Göncz Árpád

Publikálás dátuma
2015.10.06 15:40
Fotó: Népszava
Fotó: /
Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel.Temetéséről később intézkednek.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

MTI:

Az első szabad választások után az új Országgyűlés alakuló ülésén házelnök lett, és ő látta el az ideiglenes köztársasági elnöki teendőket is. A Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége megegyezése alapján választotta a parlament augusztusban öt évre a Magyar Köztársaság elnökévé, majd mandátumának letelte után, 1995. június 19-én újraválasztották. Államfőként törvények százait ellenjegyezte, normakontroll kérésére feljogosító jogkörével kilenc alkalommal élt. Egy alkalommal ő maga kezdeményezett törvényt: indítványozta a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni gyűlöletre uszítás bűncselekménnyé nyilvánítását. Elnöksége idején ő volt Magyarország legnépszerűbb politikusa. Göncz Árpád életében több kitüntetésben részesült, sok rangos egyetem fogadta díszdoktorává, több város díszpolgárává. 2000-ben az amerikai kormány díjat alapított a tiszteletére, melyet évente adnak olyan magyar embernek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a demokrácia és az emberi jogok érvényesítésében.  2012-ben, 90. születésnapja alkalmával gyermekei elhatározták a Göncz Árpád Alapítvány létrehozását az író-műfordító-politikus életének és munkásságának bemutatására, az 1956-os forradalom emlékének, a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolására, valamint művei és róla szóló művek megjelentetésének elősegítésére.

Az Országgyűlésben néma felállással emlékeztek az életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre. Az ülésteremben az elnöklő Hiller István jelentette be a volt államfő halálát. "Már életében legenda volt" - mondta Hiller István Göncz Árpádról.

Néma felállással emlékeztek Göncz Árpádra az Országgyűlésben. MTI Fotó: Soós Lajos

Néma felállással emlékeztek Göncz Árpádra az Országgyűlésben. MTI Fotó: Soós Lajos

Együtt: Göncz Árpád elkötelezett liberális demokrata volt. Megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát, "példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is" - fogalmazott közleményében a párt elnöksége. A volt államfőt méltatva hangsúlyozták: politikusi pályaképe, írói és műfordítói munkássága, az 1956-os forradalomban játszott szerepe, minden megnyilvánulásából áradó jósága és emberszeretete a magyar történelem legnagyobbjai közé emelték őt. "Egy nagyon nehéz időszakban jelentett igazodási pontot mindnyájunk számára, és ezt jelenti halála után is" - fogalmaztak. Az Együtt közleményét azzal zárta: "politikai közösségünk sosem fogja elfelejteni" Göncz Árpádot, "nem múló nagyrabecsüléssel gondolunk rá".

Fodor Gábor: Mély fájdalommal értesültem arról, hogy a mai napon elhunyt Göncz Árpád a III. Magyar Köztársaság első elnöke. Személyében egy igazi államférfit és egy valódi liberális demokratát veszítettünk el. Mindannyiunknak nagyon fogsz hiányozni, Isten veled Árpád! - írta a magyar liberálisok vezetője Facebook-oldalán.

KDNP: a volt államfő személye és élete összefonódott a legújabb kori magyar történelemmel. Mint írták, a Kereszténydemokrata Néppárt megrendüléssel fogadta a hírt az első demokratikusan megválasztott államfő, Göncz Árpád haláláról. A KDNP együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem merül feledés.

Kormány: Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát.   A kormány őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának. A kormány - a családdal egyeztetve - a későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről - írták.

Tóbiás József, az MSZP elnöke:  Szívből gyászolom Göncz Árpádot. A védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi. „A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan." – mondta, és elnöki pályafutása örök mérce lesz minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz. Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával, minden eszméből a legérdemesebbet szintetizáló nagyszerű személyiségével. Számomra mérce, példa és jelkép.Osztozom a gyászban hitvesével, Zsuzsa asszonnyal, aki több mint fél évszázada társa volt, és gyermekeivel. Azon vagyok, hogy mi szocialisták, méltók legyünk a népet szolgálni kívánó, érzékeny és mindig az elesettek érdekeit néző politikájához.

Göncz Árpád 1937-ben, Budapest XII. kerületében, a Hajnóczy József (Bors) utca 3. kapujában - Fortepan/ a kép feltöltője Magyar Bálint

Göncz Árpád 1937-ben, Budapest XII. kerületében, a Hajnóczy József (Bors) utca 3. kapujában - Fortepan/ a kép feltöltője Magyar Bálint

Orbán Viktor miniszterelnök: Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett. A részvétnyilvánításban a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége együttérzését fejezi ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának.

Jobbik: A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben fejezte ki részvétét az elhunyt Göncz Árpád családja felé kedden.

LMP: Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társainak koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be - írta a párt közleményében, amiben részvétüket fejezték ki a családnak és a hozzátartozóknak.  "A rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!" - közölték. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke:  A volt kormányfő kedden Facebook-bejegyzésben emlékezett meg Göncz Árpádról. Úgy fogalmazott: az 1956-os forradalmár "nem egyszerűen alámerülve" várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését. Az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé - írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: megtette, amit meg kellett tenni és amit akkor meg lehetett. Úgy fogalmazott, kitűnő ember ment el közülünk, és nemcsak a hivatalos Magyarország fogja őt gyászolni, hanem sok millió tisztességes demokrata is, itthon és külföldön, "mindazok, akik még mindig hisznek a harmadik köztársaságban".

Bajnai Gordon volt miniszterelnök Göncz Árpádot az elmúlt huszonöt év egyik legértékesebb közéleti alakjának tartja. Államfőként személyisége, viselkedése révén milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát - fogalmazott. Hozzátette, hogy erkölcsi kiállásával egy jobb, tisztességesebb politika reményét mutatta fel. A volt köztársasági elnök szavaival és tetteivel tartalommal töltötte meg és két évtizedre stabilizálta az államfő intézményét. Az általa ösztönösen és tudatosan vállalt szerepfelfogás, az örökül hagyott minta azóta nem talált követőkre, az űr, melyet maga után hagy, betöltetlen marad - írta Bajnai Gordon.

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Liberálisok: Göncz Árpád életútja minden liberális demokrata számára példaértékű, a volt köztársasági elnök halálával egy igazi államférfit és egy valódi liberális demokratát veszítettünk el. Göncz Árpád egész életét az elesettek, a rászorulók és a liberális eszmék védelmére tette fel. Miatta hitt rengeteg ember abban, hogy Magyarország egy napon fejlett, élhető ország lesz, teljesítményéhez soha, semmilyen körülmények között nem férhetett kétség. Államfőként eltöltött tíz éve alatt mindenki Árpi bácsijává vált, Magyarországnak azóta sem volt ilyen népszerű köztársasági elnöke - emelték ki. Mind olyannak akartuk a demokráciát, amilyennek őt láttuk: derűsnek, közvetlennek, szerethetőnek - fogalmaztak. Göncz Árpád életútja minden liberális demokrata számára példaértékű - zárták soraikat.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa is megemlékezett Göncz Árpád volt államfőről. A magyar EU-biztos kedd délután Twitter-oldalán osztotta meg üzenetét: "Isten nyugosztalja Göncz Árpádot!".

Áder János köztársasági elnök: Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben Személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte - írta Áder János. Amikor az első szabadon választott országgyűlés köztársasági elnökké választotta, államfői krédójaként már első beszédében elmondta, hogy nem fél a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében. Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben. Politikai nemzetünk az 1990-ben újjászületett demokratikus Magyarország első köztársasági elnökét tiszteli és gyászolja Göncz Árpád elnök úr személyében - írta nyilatkozatában a köztársasági elnök.

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke: Göncz Árpád a magyar történelem fordulópontjain, embert próbáló időkben szolgálta nemzetét és a szabadság ügyét. Göncz Árpád feladatvállalásában úgy államférfiként, mint emberként példát mutatott. Nemzet és liberalizmus összekapcsolódott benne, plebejus maradt köztársasági elnökként is, halálával a haza egy államférfit veszített - fogalmazott a korábbi házelnök, aki őszinte részvétét fejezte ki a családnak.

Tarlós István főpolgármester közleményben fejezte ki részvétét Göncz Árpád családjának. A főpolgármester "egyúttal fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet játszott államférfi emléke előtt" - olvasható a közleményben.

Szerző
2015.10.06 15:40
Frissítve: 2015.10.06 19:57

Járvány tombol Heves megyében, fertőzött lehet a csapvíz

Publikálás dátuma
2018.09.22 09:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Tömegesen lettek rosszul két hevesi településen, Domoszlón és Kisnánán. Mindenki hányásra, hasmenésre, lázra panaszkodik. Azt gyanítják, az ivóvízzel lehet baj.
Gyerekek, felnőttek, idősek vártak a sorukra egész héten a domoszlói és a kisnánai háziorvosi rendelőben - írja a Bors. Utóbbi településen csupán két nap alatt majdnem háromszázan lettek rosszul.
Nem kizárt, hogy az ivóvízzel van baj: a két településnek közös forráskútja van, és a legtöbb beteg ivott belőle. Az okokat az illetékes kormányhivatal és a gyöngyösi vízmű szakemberei is keresik, az eredményre azonban még várni kell. Ha a vízbázisban történt a szennyeződés, akkor a katasztrófavédelem is vizsgálatot indít.
A kormányhivatal, amely a két faluban összesen 142 betegről tud, egyelőre azt kéri a lakóktól: a csapvizet csak öt perc forralás után, visszahűtve igyák, illetve használják fogmosásra, ételkészítésre, babafürdetésre, mosogatásra. Emellett a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mossanak kezet szappannal, meleg folyóvízben.
2018.09.22 09:52

310 millió forintot küld libanoni keresztényeknek a kormány

Publikálás dátuma
2018.09.22 09:37

Fotó: Shutterstock/
4 milliárdból újítják fel a szolnoki színházat és százmilliókat kapnak Magyarországtól libanoni keresztények - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számából.
A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint közel 4 milliárd forintot ad kormány a szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítására - szúrta ki a 444.hu. Március végén az Emmi kultúráért felelős államtitkársága már közölte: a Balázs Péter vezette intézmány felújításának előkészületei megtörténtek, "a kormány biztosította 250 millió forintból az engedélyezési és kiviteli tervek elkészültek".
A Közlönyből kiderült még, hogy 310 millió forintot kap a libanoni Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház a kormánytól.
2018.09.22 09:37