Almássy "Zsuzsi" 65 éves

Publikálás dátuma
2015.10.07. 10:55
Forrás: Facebook/Almássy Zsuzsi (részlet)
Csütörtökön ünnepli 65. születésnapját Almássy Zsuzsa Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, világbajnoki harmadik műkorcsolyázó.

Az olimpiai ötödik és hatodik helyezett sportolót gyermekként édesanyja vitte le a jégre, mert asztmás volt, s ezért sokat kellett a friss levegőn tartózkodnia, de próbálkozott a tornával és a balettel is. "Lementünk az OSC-be egy tornaedzésre, de ott azt mondták, túl kövér vagyok ehhez a sportághoz, a balett-teremben pedig egyenesen a fejüket fogták" - emlékezett az MTI-nek Almássy Zsuzsa, aki aztán műkorcsolyázó pályafutása ideje alatt is űzte a tornát és a balettet, mint kiegészítő sportágat. A hétszeres magyar bajnok az eredményei közül első Eb-bronzérmét emelte ki, mert az 1967-es ljubljanai kontinensviadalon csontritkulása ellenére végzett dobogós helyen.

"A kötelező program után mindenki azt mondta, szép, hogy harmadik vagyok, de ezzel a betegséggel a kűrben már nem lehet majd megtartani ezt a helyezést. Én viszont úgy gondoltam, az a sok néző, aki Magyarországon a televíziók előtt ül és nekem szurkol, elég erőt ad majd az eredmény eléréséhez" - mondta Almássy Zsuzsa, s hozzátette, ismerve közvetlen riválisát, elég volt a tervezett 15 ugrásból tizet teljesítenie. "Ő kilencet tudott, így aztán eldöntöttem, hogy valahogy kibírom azt a négy percet és megugrom azt a minimumot, ami a bronzérem megtartásához kell."

Forrás: Facebook/Almássy Zsuzsi

Forrás: Facebook/Almássy Zsuzsi

A műkorcsolyázó 1970-ben Universiadét nyert, Eb-n háromszor volt negyedik és egy alkalommal hatodik, vb-n volt negyedik és ötödik is. Pályafutása során 1956-tól 1972-ig csak a Ferencváros színeiben versenyzett.

A visszavonulása után Budapesten gépészmérnöki oklevelet szerzett.

Almássy Zsuzsa 1980-tól Svájcban él, s edzőként dolgozott, de két éve abbahagyta a trénerkedést, manapság már csak külön felkérésre segít a korcsolyázóknak, ha a szakmai véleményére kíváncsiak. "Többet tudok jönni Magyarországra, sokat is vagyok itt, elfoglalt nyugdíjasként élek" - mondta, s hozzátette, még ma is gyakran húz korcsolyát, két lányával rendszeresen jár jégre. "A malomforgás azért már nem megy, persze elméletben tudom, és végre is tudnám hajtani, de az nekem már nem tanácsos." - jegyezte meg.

Almássy Zsuzsa biztos benne, hogy felbukkan még egy-egy nagyobb magyar tehetség a sportágban, tavaly például Tóth Ivettnek, Sebestyén Júlia tanítványának a produkcióit követte figyelemmel. "Azt gondolom, hogy nem kellene az elején olyan magasra tenni a lécet, ugyanis ha egy korcsolyázó túl merész programot vállal, s elrontja, akkor onnan nagyon nehéz visszatalálni a helyes útra" - mondta, s hozzátette, a mai versenyzők közül is leginkább azokat kedveli, akik szépen tudnak korcsolyázni.

"Nem feltétlenül az ugrások, a fordulatok száma a döntő, én például sokkal inkább kedvelem azokat, akik meg tudják ragadni a nézőket. Régebben sokkal több olyan korcsolyázó akadt, akinek erős karizmája volt, manapság ebből sajnos kevesebbet látok a jégen." - mondta.

Szerző

Zsarolják a kihívót?

Tizenöt éves eltiltástól tarthat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára pályázó dél-koreai Csung Mong Jun, aki a vádak ellenére versenybe szállna a vezető tisztségért a február 26-i tisztújító gyűlésen. A 63 éves üzletembert azzal gyanúsítják, hogy a FIFA etikai kódexének hat pontját megszegte.

Ezek az állítások szerinte abból fakadnak, hogy támogatta Dél-Korea 2022-es világbajnoki rendezésért benyújtott pályázatát, valamint javasolta a sportág fejlesztését célzó Futball Világalap (GFF) létrehozását. „Az etikai bizottság csupán arra hivatkozik, hogy nem teljes mértékben működtem együtt egy vizsgálatban, s megszegtem bizonyos előírásokat a titoktartásra vonatkozóan” – magyarázta a sportdiplomata.

A FIFA etikai bizottságának tavaly novemberi jelentése szerint Dél-Korea 2018-as és 2022-es vb-re benyújtott pályázata összefüggésbe hozható a GFF létrehozására vonatkozó javaslattal. A dokumentumokban állítólag az állt, hogy az ázsiai ország 2011-től 777 millió dollárt fektetne be infrastrukturális fejlesztésekbe és létesítmények felújításába. Csung elmondta, nem származott volna pénze mindebből. „Médiaértesülések szerint Sepp Blatter elnök azt tervezi, hogy marad a poszton, miután az összes ellenfelét visszalépésre kényszerítik” – tette hozzá Csung, aki támogatta az Európai Parlamentnek, a brit kormánynak és a FIFA szponzorainak Blatter lemondását sürgető felszólításait.

Szerző

Horner nem aggódik

Publikálás dátuma
2015.10.07. 07:56
Vannak bajok a Red Bullnál FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LARS BARON
Továbbra is kérdéses, hogy milyen erőforrásokkal rajtol el jövőre a Forma-1-ben a Red Bull és a második számú csapata, a Toro Rosso – ha egyáltalán beneveznek a következő idényre. A jelenlegi motorszállító Renault-val már szakított az osztrák istálló, a Mercedes nem hajlandó ellátni a közvetlen riválisát, a Ferrari nem adna a 2016-os fejlesztésű erőforrásból, a Honda pedig csak a gyári csapatával üzletel. 

A Red Bull-csapatfőnök Christian Horner próbál nyugalmat közvetíteni a sajtó felé. "A mostani helyzetben előnyben vannak velünk szemben azok a csapatok, melyek már tudják, hogy milyen motorral dolgoznak jövőre. Viszont a Red Bull olyan magas minőség mellett működik, hogy meg tud birkózni mindezzel – nyilatkozta a 41 éves szakember a Motorsport oldalán. – Mikor akarom, hogy megoldódjon mindez? Igazából már két hete azt szerettem volna." Horner elmondása szerint a csapat műszaki vezérigazgatója, Adrian Newey kezd nyugtalan lenni, mivel hiába tudja, hogyan fog kinézni az autó eleje és a vége, fogalma sincs arról, hogy mi lesz a kettő között.

A négy konstruktőri világbajnoki címmel rendelkező Red Bull kulcsfontosságú szereplője a Forma-1-nek. A tavalyi szezon után az osztrák alakulat kapta a Forma-1 Menedzsmentjétől a második legnagyobb pénzösszeget (156 millió dollár) a Ferrari mögött, megelőzve a 2014-es bajnok gyári Mercedest. Jelenleg negyedik a vb-n az ausztrál Daniel Ricciardót és az orosz Danyiil Kvjatot felsorakoztató csapat, a hétvégi Orosz Nagydíjon talán közelebb kerülnek a jövő évi erőforrás megszerzéséhez.

Szerző