Ezrek emlékeztek Göncz Árpádra

Publikálás dátuma
2015.10.07 21:19
Beszédek nem voltak, hiszen Göncz Árpád életműve magáért beszél FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Több ezren mentek el szerda este a Kossuth térre, hogy egy szál virággal, csendben emlékezzenek a kedden 94. évében elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre. A külföldi sajtó a magyarországi demokratikus átalakulás egyik vezéralakjától búcsúzott.

Több ezren vettek részt szerda este a Göncz Árpád tiszteletére rendezett megemlékezésen a parlament előtti Kossuth téren, a volt köztársasági elnök tiszteletére alakult Facebook-csoport és a közösségi oldal Százezren az internetadó ellen nevű csoportjának a felhívására. A rendezvény nyitányaként a résztvevők elénekelték Verdi Nabucco című operájából a Szabadságkórus dalt – ugyanezzel a művel köszöntötte a tömeg Göncz Árpádot a 90. születésnapján otthona erkélye alatt. A tiszteletadáson a fiatalabb és az idősebb korosztály is képviseltette magát, mivel egybehangzó véleményük szerint Göncz Árpád volt eddig az egyetlen olyan köztársasági elnök, aki valóban törődött az emberekkel.

Sokan virággal a kezükben érkeztek, amelyet sorban az Országház lépcsőjére raktak. A lépcsőhöz kihelyeztek egy emlékkönyvet is, amelybe bárki beírhatta a gondolatait, ezt később a családnak adják át. Az Origo tudósítója találkozott a feketeruhás ápolókkal is, akik azt mondták, most nem tüntetni, hanem emlékezni jöttek: „Magyarországnak soha nem volt és nem is lesz ennyire jó elnöke. Racionális volt, nem tett különbséget ember és ember, magyar és magyar között” - mondta egyikük. Az egyórás rendezvényen beszédek nem voltak, a szervezők szerint Göncz Árpád életműve magáért beszél – aktivisták Göncz-idézetekkel ellátott táblákat tartottak a magasba -, és a rendezők a pártokat is arra kérték, hagyján otthon a zászlóikat. A rendezvényen több pártvezető is lerótta tiszteletét, a kérést mindenki betartotta, a megemlékezés nyugodtan és méltóságteljesen lezajlott.

Göncz Árpád "demokrata volt, aki segített Magyarországot kivezetni a diktatúrából. Az Árpádhoz hasonló emberek ritkák egy ország, sőt akár egy kontinens történelmében is. Olyan ember volt, aki erkölcsi meggyőződése erősségéből élt, és a mai napig inspiráció forrása” – írta Jean-Claude Juncker közleményében. Az Európai Bizottság elnöke megjegyezte, hogy “számos alkalommal volt szerencséje találkozni” Göncz Árpáddal és barátjának nevezhette a volt magyar államfőt, aki “nemcsak Magyarországon, hanem Európában is a politikai térkép szilárd és tiszteletet érdemlő szereplője volt”. Göncz Árpád “igazi európai volt, aki tudta, hogy országa helye Európában, a demokrácia tiszteletében és a jogállamiságban van” – fogalmazott Juncker.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Amíg az uniós politikus meghatóan búcsúzott a Magyar Köztársaság első elnökétől, addig itthon az újabb milliárdokból fenntartott közmédia ezt nem érezte feladatának. Az M1 többek között "elfelejtette" megemlíteni, hogy Göncz az SZDSZ tagja volt, vagy hogy harcolt a nácik ellen. “Göncz Árpádról az MDF mint a kormánypárt, és az SZDSZ mint az akkori legnagyobb ellenzéki párt állapodtak meg” - volt hallható a bejátszásban, amelyben az SZDSZ szó itt hangzott el utoljára. Az összeállítás szerint Gönczre ‘56-os és kisgazda múltja, valamint Antall Józsefhez fűződő jó kapcsolata miatt esett a választás. Az SZDSZ-MDF paktumról nem esett szó, mint ahogyan arról sem, hogy Göncz az SZDSZ színeiben jutott be a parlamentbe, még akkor sem, amikor elmondják, hogy 1990-ben, az első szabad választáson szerzett mandátumot. Arról, hogy elkötelezett demokrata, baloldali-liberális gondolkodó és aktivista volt, szintén "hallgattak". Újraválasztásánál nem említették meg az őt jelölő és támogató pártokat, az MSZP-t és az SZDSZ-t, de megemlítették, hogy a Fidesz kit támogatott vele szemben. A volt elnök jobboldallal való konfrontációi úgy látszik nem kerülhettek be a műsorba. A taxisblokád kapcsán is csak annyi szó esett Gönczről, hogy megvédte a taxisokat. A megemlékezés végén pedig egy olyan Göncz élőszavas bejátszással búcsúztak, amiben a köztársasági elnök elismeri, többször hibázott. Így értékeli a riportban saját pályáját Göncz Árpád az M1 tolmácsolásában. Azt azért elmondják, hogy végig ő volt a legnépszerűbb politikus. Göncz Árpádra kedd este nem a "közszolgálati" tévé, hanem az RTL Klub emlékezett külön műsorral.

"Uncle Arpi" - tiszteleg a világsajtó is
* Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjének a kezdeményezésére az Európai Parlament plenáris ülésén is megemlékeztek Göncz Árpádról.
* A New York Times méltatásában megemlíti, hogy az államfőt a közéletben "Uncle Arpiként", Árpi bácsiként is ismerték. A cikk szerint Gönczöt higgadtságáért és atyai fellépéséért is szerették és tisztelték.
* A Washginton Post méltatásában azt az idézetet közlik a szocializmusban műfordítóként dolgozó Göncztől, hogy "diktatúra idején csak az írok és a művészek képesek megértetni a dolgok emberi dimenzióját".
* A volt köztársasági elnökről megemlékezett a BBC, a Reuters, a Telegraph, a Euronews és a Guardian is.

 Így is lehet...

* A Demokratikus Koalíció kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésben, hogy Budapesten nevezzenek el reprezentatív közterületet Göncz Árpádról. Nem vitatható, hogy a korábbi köztársasági elnök személyisége és egész munkássága alapján kiérdemli ezt a megtiszteltetést. A DK javasolja, hogy a közgyűlés ezt a döntést szimbolikusan egy október 23-i keltezésű határozatában mondja ki és döntsön a kijelölt közterületről, ahol szobrot állíthatnánk a fasizmussal szembeni ellenálló, az 1956-os forradalmár, valamint a III. köztársaság első elnökének emlékére és tiszteletére.

* A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szerint Göncz Árpád volt magyar államfő olyan értékeket képviselt, amelyekre egy ország jövője épülhetett.

* Göncz Árpád volt köztársasági elnök halála a magyar irodalom és a könyvszakma pótolhatatlan vesztesége is - közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE)

* Amikor az igazság általános ereje hat, az emberből a legfontosabb értékek kerülnek felszínre, amelyekből él, s amelyekkel másokat is éltet. Köszönöm a magam és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevében is Göncz Árpád elnök úrnak, hogy ezekből az értékekből nekünk is éppen elegendő jutott. Imáinkkal elkísérjük Isten elé, aki az Élet Könyvében jegyzi nevünket - így búcsúzott Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

* Göncz Árpád a nehéz helyzetekben is hiteles párbeszédre törekedett - mondta el az M1 műsorában ifjabb Bibó István. A művészettörténész kitért arra is, hogy Göncz Árpád olyan hiteles személyiség volt, aki kritikus helyzetekben is tudott képviselni törvénybe nem foglalható értékeket. "Ha nincs ilyen személyiség, marad az egymás mellett való elbeszélés és a sárdobálás" - tette hozzá.

* Göncz Árpád kimagaslott kortársai közül, sosem szűnt meg embernek lenni - írta Frölich Róbert országos főrabbi a Mazsihisz honlapján. "Távozásával szegényebbek lettünk. Családja fájdalmát őszintén átérezzük, hiszen kicsit mindannyian úgy tekintettünk rá, mint apára vagy nagypapára"

* A volt köztársasági elnököt közvetlen természete miatt nagy tisztelet övezte a hadsereg személyi állománya körében - írta a Honvédelmi Minisztérium (HM). "Göncz Árpád a nemzet egységének képviseletén túl mindvégig felelősségteljesen képviselte a honvédelem ügyét". Hatékonyan segítette, támogatta Magyarország NATO-csatlakozását - tették hozzá.

2015.10.07 21:19

Megtelt a Bem József tér, ezrek az ellenzéki tüntetésen

Publikálás dátuma
2018.10.23 16:14
Összellenzéki tüntetés 2018. október 23-án a Bem József téren
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Párton kívüli civilek, momentumosok és szocialisták együtt demonstrálnak Bem tábornok szobránál: Jeszenszky Géza levélben üzent: Moszkva fennhatósága helyett a nyugathoz kell tartoznunk.
Háromnegyede négykor startolt el az ellenzék összefogással megvalósuló demonstrációja, vagyis Közös Ellenzéki Tüntetés  – kezdésre majdnem megtelt a Bem József tér, ami kétezer embert jelenthet.
A momentumosok külön vonultak, de tudósítónk  a téren rajtuk kívül látott szocialista, párbeszédes aktivistákat és politikusokat is. Feltűntek az egykori Magyar Nemzet munkatarsai is, akik 56 forintért árulják a Magyar Hang című hetilapot. Az aláírásgyűjtő standok szépen pörögnek, az egyik aktivista azt mondta, 3 óra óta legalább 80 szignót gyűjtött. 
Jeszenszky Géza nem tudott részt venni a tüntetésen, de levelében azt írta : csatlakoznunk kell az európai ügyészséghez, hogy Magyarország kikerüljön Moszkva fennhatósága alól, és csatlakozzon a nyugati demokráciákhoz.

A szentjánosbogarak egyre többe

Elsőként Lengyel Róbert, Siófok polgármestere szólalt fel, aki arra emlékeztetett, hogy 1956. október 23-án betelt a pohár. A magyaroknak elegük lett abból, hogy a rendszer azt a jelszót használta, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. A Nyugat démonizálásából és a Kelet simogatásából.  „Voltak apró szentjánosbogarak, akik tudták : baj lesz. Sokáig csendben voltak, mert a puszta gondolatot is büntették. Sokan manapság is úgy gondolják, az ország lehetne jobb. Tiszteletben tartom, hogy vannak akik elégedettek, de én a másik táborba tartozom. 2018-ban a szentjánosbogarak egyre többen vannak” - mondta a polgármester.

Még a választások előtt

Ne várjátok a messiást, mert már rég itt van: ti vagytok a megváltók – szólított fel mindenkit Harangozó Tamás arra, hogy tegyen valamit a sorsáért, tegyen valamit, ha más világot szeretne, mint amilyet a magánrepülökőn szálló, a Várban pöffeszkedő, oligarchákat hizlaló rezsim kényszerít rá az országra. Orbán Viktor – nemzeti gúnyába bújva harminc évvel a rendszerváltás után gyakorlatilag újjáépítette az állampárti rendszert – illiberális demokráciának becézve. Felszámolta a sajtószabadságot, a törvények előtti egyenlőséget, az emberek közötti szolidaritást pedig csírájában igyekszik elfojtani. Orbán nem véletlenül titulálja a magyarokat félázsiai népségnek, úgy is kezeli őket: a hajléktalanokat eltakarítja, az adósokat kilakoltatja, tömegeket dolgoztat éhbérért és zsákutcába kényszeríti az országot. Annak érdekében, hogy az emberek ne egy fékevesztett, korrupt rezsim alattvalói legyenek, közösen kell fellépni.
A szocialista politikus szerint amire ma nincs szükség, az a több párt, illetve a pártoskodás – a különböző politikai formációk nem nézhetik féltékeny fennhéjazással a civil szervezeteket.
Amelyeknek azonban tudomásul kell venniük, hogy már rég berángatták őket a politika terébe, ahol bizony csak politikai eszközökkel lehet eredményt elérni. Következésképp nincs pardon, deklarálta Harangozó, össze kell kapaszkodni mindenkinek – és nem általánosságban: jóval az országra váró választások előtt (értsd: a tavasszal esedékes EP- és az őszi önkormányzati megmérettetés előtt). Szóval éljenek a hősök, és kezdődjön a rezsimbontás.

„Orbán Putyin zsebében van”

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint akik ma együtt vannak, sok mindenben egyetértenek. Elsősorban az európai ügyészséghez való csatlakozásban. Jávor úgy véli,  Orbán strómanjai zsebéből egyre jobban kikandikál a miniszterelnök és a családja – Azt hiszik, rájuk semmilyen szabály nem vonatkozik, bármit megtehetnek. „Európa az önkényuralmukat veszélyezteti. Soha ennyien nem támogatták, hogy az EU-tagjai legyünk. Európa mi vagyunk. Orbán nem Európa ellen küzd, hanem ellenünk. 
„Orbán Putyin zsebében van, 62 évvel azután, hogy a magyar nép nemet mondott az orosz kizsákmányolásra. Nemcsak Magyarországot árulja el, magát Európát próbálja meg szétzilálni.”
 Néhány hónap múlva választások lesznek. Hányan lesznek ott olyanok, akik orosz zsoldban az unió kinyirásáért fáradoznak? Ha egy szétaprózott ellenzék áll fel a Fidesz ellen, Orbán nyer. Gondolkodjunk ezen. Én készen állok, állítsuk meg őket együtt” - mondta Jávor Benedek a tüntetésen.
1956 közös múltunkhoz tartozik – olyan múlt, ami nem csak főhajtást, de cselekvést kíván meg, mondta Donáth Anna, a Momentum alelnöke. A politikus szerint 1956 hősei nem elégednének meg egy hangzatos beszéddel, ezért követőiknek is bizonyítaniuk kell: jelenleg azt, hogy Európához tartozunk, hogy Európa mi vagyunk Ilyen cselekvés az, hogy támogatjuk az európai ügyészséghez való csatlakozást, amivel budapesti és vidéki, kormánypárti és ellenzéki is egyetért – mondta Donáth. A Momentum alelnöke hangsúlyozta, pártjuk támogatja a petíciót – és arra kérnek mindenkit, hogy házaljanak, szomszédoljanak, ha kell, a petícióval. „Nem adjuk a hazánkat, nem adjuk a jövőnket Európához kell tartoznunk”, hangsúlyozta Donáth Anna. 
2018.10.23 16:14
Frissítve: 2018.10.23 16:47

DK: most ugyanazért kell küzdeni, mint '56-ban

Publikálás dátuma
2018.10.23 16:00
Balról jobbra:Gyurcsány Ferenc, DK-elnök, Molnár Csaba DK-alelnök, Varju László DK képviselő a párt 2018. október 23-i megemléke
Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
Ma sincs szabad sajtó, szabad gyülekezési lehetőség, Moszkvában dől el a magyar nép sorsa – sorolta a a vélt párhuzamokat a Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke a párt '56-os megemlékezésén. Gyurcsány Ferenc pártelnök nem szólalt meg az eseményen.
A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szerint ugyanazért kell küzdeni 2018-ban, mint 1956-ban: egy független és demokratikus jogállamért. Molnár Csaba, aki az ellenzéki párt EP-képviselője is, kedden a budapesti Nagy Imre-szobornál, a DK koszorúzása után újságíróknak azt mondta, 1956-ban Nagy Imre és társai egy független és demokratikus jogállamot szerettek volna a sajtó, a vallás és a gyülekezés szabadságával. A politikus úgy fogalmazott, most minden magyar állampolgár átérezheti, miért küzdöttek több mint hatvan évvel ezelőtt, mivel ugyanazok a szabadságok hiányoznak, mint 1956-ban: ma sincs szabad sajtó, szabad gyülekezési lehetőség és moszkvai szobákban dől el a magyar nép sorsa.
Az 1950-es évek elnyomói azonban elfelejtették, hogy minden rendszer véget ér majd egyszer, és "ugyanígy nem látják ezt a mai rendszer elnyomói sem" - jelentette ki Molnár Csaba. Az alelnök szerint a DK azért hirdetett meg ellenállást, mert ugyanabban hisznek, mint 1956 hősei: nem szabad hagyni, hogy a szabadságot egy szűk csoport saját önös érdekéből elrabolja az emberektől.  Molnár azt is mondta, Nagy Imre miniszterelnök emlékét az "orbáni emlékezetpolitika" az elmúlt négy évben kitörölte a hivatalos magyar történelmi emlékezetből, a közeljövőben pedig a rá emlékező szobrot is el akarják távolítani a Parlament közeléből - írja az MTI.
A szerény részvétellel megtartott megemlékezésen csak Molnár szólalt fel; Gyurcsány Ferenc meg sem szólalt – sőt a DK élő közvetítésén szó szerint az alelnök mögött maradt – de hallgatott Varju László, a DK országgyűlési képviselője is.
2018.10.23 16:00