Ezrek emlékeztek Göncz Árpádra

Publikálás dátuma
2015.10.07 21:19
Beszédek nem voltak, hiszen Göncz Árpád életműve magáért beszél FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Több ezren mentek el szerda este a Kossuth térre, hogy egy szál virággal, csendben emlékezzenek a kedden 94. évében elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre. A külföldi sajtó a magyarországi demokratikus átalakulás egyik vezéralakjától búcsúzott.

Több ezren vettek részt szerda este a Göncz Árpád tiszteletére rendezett megemlékezésen a parlament előtti Kossuth téren, a volt köztársasági elnök tiszteletére alakult Facebook-csoport és a közösségi oldal Százezren az internetadó ellen nevű csoportjának a felhívására. A rendezvény nyitányaként a résztvevők elénekelték Verdi Nabucco című operájából a Szabadságkórus dalt – ugyanezzel a művel köszöntötte a tömeg Göncz Árpádot a 90. születésnapján otthona erkélye alatt. A tiszteletadáson a fiatalabb és az idősebb korosztály is képviseltette magát, mivel egybehangzó véleményük szerint Göncz Árpád volt eddig az egyetlen olyan köztársasági elnök, aki valóban törődött az emberekkel.

Sokan virággal a kezükben érkeztek, amelyet sorban az Országház lépcsőjére raktak. A lépcsőhöz kihelyeztek egy emlékkönyvet is, amelybe bárki beírhatta a gondolatait, ezt később a családnak adják át. Az Origo tudósítója találkozott a feketeruhás ápolókkal is, akik azt mondták, most nem tüntetni, hanem emlékezni jöttek: „Magyarországnak soha nem volt és nem is lesz ennyire jó elnöke. Racionális volt, nem tett különbséget ember és ember, magyar és magyar között” - mondta egyikük. Az egyórás rendezvényen beszédek nem voltak, a szervezők szerint Göncz Árpád életműve magáért beszél – aktivisták Göncz-idézetekkel ellátott táblákat tartottak a magasba -, és a rendezők a pártokat is arra kérték, hagyján otthon a zászlóikat. A rendezvényen több pártvezető is lerótta tiszteletét, a kérést mindenki betartotta, a megemlékezés nyugodtan és méltóságteljesen lezajlott.

Göncz Árpád "demokrata volt, aki segített Magyarországot kivezetni a diktatúrából. Az Árpádhoz hasonló emberek ritkák egy ország, sőt akár egy kontinens történelmében is. Olyan ember volt, aki erkölcsi meggyőződése erősségéből élt, és a mai napig inspiráció forrása” – írta Jean-Claude Juncker közleményében. Az Európai Bizottság elnöke megjegyezte, hogy “számos alkalommal volt szerencséje találkozni” Göncz Árpáddal és barátjának nevezhette a volt magyar államfőt, aki “nemcsak Magyarországon, hanem Európában is a politikai térkép szilárd és tiszteletet érdemlő szereplője volt”. Göncz Árpád “igazi európai volt, aki tudta, hogy országa helye Európában, a demokrácia tiszteletében és a jogállamiságban van” – fogalmazott Juncker.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Amíg az uniós politikus meghatóan búcsúzott a Magyar Köztársaság első elnökétől, addig itthon az újabb milliárdokból fenntartott közmédia ezt nem érezte feladatának. Az M1 többek között "elfelejtette" megemlíteni, hogy Göncz az SZDSZ tagja volt, vagy hogy harcolt a nácik ellen. “Göncz Árpádról az MDF mint a kormánypárt, és az SZDSZ mint az akkori legnagyobb ellenzéki párt állapodtak meg” - volt hallható a bejátszásban, amelyben az SZDSZ szó itt hangzott el utoljára. Az összeállítás szerint Gönczre ‘56-os és kisgazda múltja, valamint Antall Józsefhez fűződő jó kapcsolata miatt esett a választás. Az SZDSZ-MDF paktumról nem esett szó, mint ahogyan arról sem, hogy Göncz az SZDSZ színeiben jutott be a parlamentbe, még akkor sem, amikor elmondják, hogy 1990-ben, az első szabad választáson szerzett mandátumot. Arról, hogy elkötelezett demokrata, baloldali-liberális gondolkodó és aktivista volt, szintén "hallgattak". Újraválasztásánál nem említették meg az őt jelölő és támogató pártokat, az MSZP-t és az SZDSZ-t, de megemlítették, hogy a Fidesz kit támogatott vele szemben. A volt elnök jobboldallal való konfrontációi úgy látszik nem kerülhettek be a műsorba. A taxisblokád kapcsán is csak annyi szó esett Gönczről, hogy megvédte a taxisokat. A megemlékezés végén pedig egy olyan Göncz élőszavas bejátszással búcsúztak, amiben a köztársasági elnök elismeri, többször hibázott. Így értékeli a riportban saját pályáját Göncz Árpád az M1 tolmácsolásában. Azt azért elmondják, hogy végig ő volt a legnépszerűbb politikus. Göncz Árpádra kedd este nem a "közszolgálati" tévé, hanem az RTL Klub emlékezett külön műsorral.

"Uncle Arpi" - tiszteleg a világsajtó is
* Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjének a kezdeményezésére az Európai Parlament plenáris ülésén is megemlékeztek Göncz Árpádról.
* A New York Times méltatásában megemlíti, hogy az államfőt a közéletben "Uncle Arpiként", Árpi bácsiként is ismerték. A cikk szerint Gönczöt higgadtságáért és atyai fellépéséért is szerették és tisztelték.
* A Washginton Post méltatásában azt az idézetet közlik a szocializmusban műfordítóként dolgozó Göncztől, hogy "diktatúra idején csak az írok és a művészek képesek megértetni a dolgok emberi dimenzióját".
* A volt köztársasági elnökről megemlékezett a BBC, a Reuters, a Telegraph, a Euronews és a Guardian is.

 Így is lehet...

* A Demokratikus Koalíció kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésben, hogy Budapesten nevezzenek el reprezentatív közterületet Göncz Árpádról. Nem vitatható, hogy a korábbi köztársasági elnök személyisége és egész munkássága alapján kiérdemli ezt a megtiszteltetést. A DK javasolja, hogy a közgyűlés ezt a döntést szimbolikusan egy október 23-i keltezésű határozatában mondja ki és döntsön a kijelölt közterületről, ahol szobrot állíthatnánk a fasizmussal szembeni ellenálló, az 1956-os forradalmár, valamint a III. köztársaság első elnökének emlékére és tiszteletére.

* A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szerint Göncz Árpád volt magyar államfő olyan értékeket képviselt, amelyekre egy ország jövője épülhetett.

* Göncz Árpád volt köztársasági elnök halála a magyar irodalom és a könyvszakma pótolhatatlan vesztesége is - közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE)

* Amikor az igazság általános ereje hat, az emberből a legfontosabb értékek kerülnek felszínre, amelyekből él, s amelyekkel másokat is éltet. Köszönöm a magam és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevében is Göncz Árpád elnök úrnak, hogy ezekből az értékekből nekünk is éppen elegendő jutott. Imáinkkal elkísérjük Isten elé, aki az Élet Könyvében jegyzi nevünket - így búcsúzott Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

* Göncz Árpád a nehéz helyzetekben is hiteles párbeszédre törekedett - mondta el az M1 műsorában ifjabb Bibó István. A művészettörténész kitért arra is, hogy Göncz Árpád olyan hiteles személyiség volt, aki kritikus helyzetekben is tudott képviselni törvénybe nem foglalható értékeket. "Ha nincs ilyen személyiség, marad az egymás mellett való elbeszélés és a sárdobálás" - tette hozzá.

* Göncz Árpád kimagaslott kortársai közül, sosem szűnt meg embernek lenni - írta Frölich Róbert országos főrabbi a Mazsihisz honlapján. "Távozásával szegényebbek lettünk. Családja fájdalmát őszintén átérezzük, hiszen kicsit mindannyian úgy tekintettünk rá, mint apára vagy nagypapára"

* A volt köztársasági elnököt közvetlen természete miatt nagy tisztelet övezte a hadsereg személyi állománya körében - írta a Honvédelmi Minisztérium (HM). "Göncz Árpád a nemzet egységének képviseletén túl mindvégig felelősségteljesen képviselte a honvédelem ügyét". Hatékonyan segítette, támogatta Magyarország NATO-csatlakozását - tették hozzá.

Sztrájkra hangolva: nem fogadták el a postás szakszervezetek az állami cég bérajánlatát

Publikálás dátuma
2019.02.21 17:34

Népszava
Demonstrációra készülnek a Magyar Posta dolgozói, mert a munkáltató nem ment bele átlagos 10 százalékos béremelési követelésükbe.
Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke arról tájékoztatta a Népszavát, hogy hamarosan Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Vám utcai irodája elé vonulnak. Fel akarják hívni az állami vállalatok működéséért felelős vezető figyelmét arra, hogy a 30, sőt egyes területeken 40 százalékos elvándorlás miatt a stabil dolgozók helyzetet tarthatatlan, van olyan postahivatal, ahol 30 kézbesítő 50 körzetet visz, de nagy a létszámhiány a logisztikai területen és a hivatali felvételi ablakoknál is. Miután a miniszternek február elején írt béremelést kérő levelükre nem érkezett válasz, a Posta vezetése pedig nem fogadta el a dolgozók bérkövetelését, a POFÉSZ választmánya demonstrációs bizottság létrehozásáról döntött, amihez csatlakozik a szintén a Munkástanácsokhoz tartozó Kézbesítők Szakszervezete is. Ádám István tájékoztatása szerint a 2017-ben megkötött hároméves 32 százalékos bérmegállapodás keretében 2019-re mindössze 6 százalékos emelés maradt, amit a Posta vezetése megtoldott plusz két százalékkal, de ez sem képes megállítani az elvándorlást. Az érdekvédők azért akarnak nagyobb mértékű emelést elérni, mert a cég régi alkalmazottai is jó esetben bruttó 250-270 ezer forintot keresnek, ami nem elég a megtartásukhoz. Azért döntöttek egy szombati demonstráció megszervezéséről, hogy a lakosság érdekei ne szenvedjenek csorbát, de a POFÉSZ elnöke azt is elmondta lapunknak, ha eredménytelen marad az akció, akkor készek a még elégséges szolgáltatások meghatározásáért a bírósághoz fordulni, hogy megszervezhessenek egy részleges, de több postai területet érintő sztrájkot is, ha nem sikerül megállapodni az idei béremelésről.

A bíróság szerint is jogellenesen rúgtak ki egy jegyvizsgálót a MÁV-tól

Publikálás dátuma
2019.02.21 16:09
illusztráció
Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc
Ennek az ügynek is köze lehet ahhoz, hogy a MÁV-Start vezérigazgatóját a napokban menesztették.
Jogellenesen szüntette meg egy jegyvizsgáló munkaviszonyát a MÁV-Start - mondta ki jogerős ítéletében a bíróság. A két és fél éve húzódó üggyel kapcsolatban a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet juttatott el közleményt szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írják, Németh Zsolt egyedüli "bűne" az volt, hogy betartotta a szerződésében foglaltakat.

A történet még 2016 nyarán kezdődött, amikor Németh egyedüli jegyvizsgálóként nem volt hajlandó továbbítani a vonatot - lévén, hogy a MÁV-Start Zrt. Kollektív Szerződése világos leírja, kétfős személyzetnek kell a vonaton szolgálatot teljesíteni. A dolgozót ezután, ahogy a szakszervezet közleménye fogalmaz,
"a MÁV-Start Zrt. akkori vezérigazgatójának hathatós közreműködésével" azonnal menesztette a cég.
A VDSzSz Szolidaritás ugyan megpróbálta elérni Csépke Andrásnál, hogy változtasson a döntésen, és ne tegye földönfutóvá kétgyermekes tagtársukat, de ő hajthatatlan volt. Szerintük a vezérigazgató célja a vasutasok megfélemlítése, a jogaiért kiálló munkavállaló tettének megtorlása volt.

Csépkét egyébként, ahogy azt mi is megírtuk, éppen a minap mentették föl pozíciójából, a szakszervezet szerint pedig az időzítés nem is véletlen. "A MÁV-csoportra nézve vállalhatatlan ügy kétségkívül hozzájárult Csépke András napokban történt menesztéséhez" - zárul a közlemény.