Baba- és csodavárás a magyar válogatottnál

Publikálás dátuma
2015.10.08. 08:00
Bernd Storck szerint a csapat is megérdemelte, hogy eltörölték a zárt kaput FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Mintha a népszerűségre törne, egyre inkább „szurkolóbarát” döntéseket hoz Bernd Storck. A magyar futballválogatott szövetségi kapitánya az utolsó két Eb-selejtező előtt kihagyta a keretéből a klubjában mellőzött Szalait, behívta Bödét, tegnap pedig elárulta, hogy Feröer ellen kezdőként számít a lengyel ligában parádézó Nikolicsra.

Hallatlanul fontos négy nap vár a magyar labdarúgókra: ha a tervek szerint alakulnak a dolgok, vasárnap estére Európa-bajnoki résztvevőnek mondhatják magukat. Hogy ez mekkora dobás lenne, arról legyen elég annyi, negyvenhárom esztendeje egyetlen – sok esetben jóval erősebb – csapatunknak sem jött össze. A sikerhez persze több mindennek klappolnia kell, ám abban mindenki egyet ért, hogy az első lépés Feröer ma esti legyőzése kell, hogy legyen. A mérkőzés helyszínén, a Groupama Arénában tartott szerda délutáni sajtótájékoztatón a német edző örömét fejezte ki, amiért csapatának nem zárt kapuk mögött kell pályára lépnie.

„Boldog vagyok, hogy felfüggesztették a zárt kapus büntetést, és szurkolók előtt játszhatjuk ezt a nagyon fontos mérkőzést – mondta a német szakvezető. - Azt gondolom, a csapat megérdemelte ezt, mert minden pontért megküzdött. Jó teljesítménnyel megszerezhetjük azt a három pontot, ami szükséges ahhoz, hogy biztosan pótselejtezőt játszhassunk, aztán majd meglátjuk, mit hoz a közeljövő. Mindenki jól felkészült, és készen áll a találkozóra.”

A részletekről szólva a kapitány elárulta, Nikolics Nemanja bizonyosan helyet kap a kezdő csapatban, ám, hogy rajta kívül ki támad, majd csak a meccs előtt derül ki. Mint megtudtuk, Tőzsér Dániel, a csapat középpályása tegnap elhagyta az edzőtábort, hogy jelen lehessen második gyermeke születésénél. Ha minden rendben lesz, a futballista ma visszatér, tehát van esély a pályára lépésére. A német edző szerint a védekező középpályás ideiglenes hiánya nem jelent különösebb problémát, hiszen jó formában van, remekül fel van készítve, és remélhetőleg még motiváltabb lesz a nagy esemény után.

Másfajta inspiráció hajthatja Nikolics Nemanját. A Videoton egykori, a Legia Warszawa jelenlegi csatárát hónapok óta ünneplik Lengyelországban – nem lenne rossz, ha parádés formáját (11 bajnoki meccs, 12 találat) átmentené a válogatott összecsapásaira is. „Ott hétről-hétre, minden mérkőzésen győzelemre játszunk, mert bajnokok akarunk lennie – fejtegette Nikolics. - Sok helyzetünk van, ezáltal a gólok is jönnek. Meg kell nézni, eddig hányszor játszottam a válogatottban, és ebből hányszor voltam kezdő... Tudom, hogy gólokat várnak tőlem, és nem is akarok kifogásokat keresni, mert akármennyit játszom, próbálok eredményes lenni. Bízom benne, hogy még sok válogatott meccs, sok gól és sok szép siker áll előttem. Egyelőre itt nem jönnek futószalagon a találatok, mint Lengyelországban, de egészséges vagyok, bízom magamban és a csapattársaimban.”

A támadó amondó, nagyon jó lenne kihagyni a pótselejtezőt, és automatikusan kijutni az Európa-bajnokságra, de egyelőre csak a Feröer elleni meccsre összpontosít, utána ráér a görögökkel foglalkozni. Egy biztos, magyar győzelem esetén kezdődhet a számtan, csöppet sem lesz egyszerű „kimatekozni”, mi kell ahhoz, hogy ott legyünk a franciaországi kontinenstornán…

Eb-selejtező, F csoport
9. forduló, október 8.
Magyarország–Feröer, 20.45 (Tv: M4 Sport)
Észak-Írország–Görögország, 20.45
Románia–Finnország, 20:45 (Tv: Sport 2)
10. forduló, október 11.
Görögország–Magyarország, 18.00 (M4 Sport)
Finnország– Észak-Írország, 18.00
Feröer–Románia, 18.00


Háborúra készülnek az albánok

Bár Szerbiának már nincs esélye arra, hogy kijusson a franciaországi Európa-bajnokság döntőjére, a legnagyobb aggodalommal a szerbek albániai vendégjátékát várják az illetékesek a csütörtöki találkozók közül. Albániában olyan intézkedéseket léptettek életbe, amilyeneket csak háborúban szokás.

A D csoportban Németországnak egyetlen pont is elég az Eb-döntőre való kijutáshoz. Ez aligha jelenthet gondot Joachim Löw együttese számára a dublini Aveva Stadionban. Igaz, hazai környezetben tavaly októberben csak 1-1-et játszottak az írek ellen, azóta azonban sorban öt meccsen győztek Philipp Lahmék. Löw óva intette az elbizakodottságtól játékosait, s figyelmeztetett arra, hogy az írek is közvetlenül akarnak kijutni az Eb-re, ehhez azonban nyerniük kellene hazai közönségük előtt. A csoport második helyén álló lengyelek a skótok otthonában lépnek pályára. Ha a lengyelek és a németek is nyernének, felesleges tovább számolgatni, mindkét együttes kijutna a kontinensviadalra.

Igazi rangadót rendeznek a csonka I csoportban. Ha a dánoknak idegenben sikerülne elcsenniük a 3 pontot Portugália otthonából, akkor az élre kerülnének, igaz úgy, hogy egy meccsel többet játszottak az ibériaiaknál. Viszont amennyiben Portugália győz, vagy döntetlent ér el, úgy biztos résztvevője a jövő évi franciaországi Európa-bajnokság 24-es döntőjének. A vereség azonban nemcsak a dánok számára lenne óriási fegyvertény, hanem az albánoknak is. A szkipetároknak ugyanis még van elvi esélyük arra, hogy közvetlenül, pótselejtező nélkül jussanak ki az Eb-re. A portugálok jó formában vannak, bár a nyitómeccsen kikaptak az albánoktól, azóta 5 meccsen zsinórban nyertek.

Morten Olsen dán szövetségi kapitány korábban egyébként bejelentette, hogy az Eb után nyugdíjba megy, de nyilván nem mindegy, hogy ezt a selejtezők, vagy a franciaországi kontinensviadal után teszi meg. Az északiak számára az jelenti a legnagyobb gondot, hogy az együttes csatárai súlyos gólínségben szenvednek: a dánok egyetlen gólt sem szereztek utolsó két meccsükön az albánok és az örmények ellen.

Nem akármilyen rangadót ígér az albán-szerb találkozó. Bár a vendégcsapatnak matematikai esélye sincs a továbbjutásra, a válogatott több játékosa is közölte, az albánok ellen képtelenek „barátságos meccset” játszani. Albániában, Tiranában, illetve a találkozó helyszínén, Elbasanban rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe, 2000 rendőr ügyel arra, hogy ne történjen botrány. A Rinas repülőtértől Tiranába vezető úton rendőri ellenőrző pontokat is felállítanak. Elbasant még a levegőből is védik: vadászgépek járőröznek a város felett. Albánia mintha háborúra készülne.

D csoport
Grúzia-Gibraltár (Tv.: Sport 2, 18.00)
Írország-Németország (Tv.: Sport 1, 20.45)
Skócia-Lengyelország
I csoport
Portugália-Dánia (Tv.: Sport 2, 20.45)
Albánia-SzerbiaSzerző
Frissítve: 2015.10.07. 22:28

Javában készülnek női kajakosaink

A Douchev-Janics Natasával augusztusban 200 méter párosban világbajnoki ezüstérmet szerző tizenhat éves kajakos Homonnai Luca feladja a háromszoros olimpiai bajnokkal folytatott közös munkát, és az egyéni felkészülésre helyezi a hangsúlyt.

A fiatal tehetség január közepéig még a Mosoni-Dunán készül, tavasszal azonban Fazekas-Zur Krisztinával edzhet majd együtt az Egyesült Államokban. A 39 éves, háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin pedig Kovács László szegedi csoportjához csatlakozott, így Kárász Annával közösen kezdte meg a felkészülést. A Honvéd 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok versenyzője az elkövetkező hetekben a Maty-éren lakik és dolgozik majd, novemberben pedig a sevillai edzőtáborba utazik.

A 24 éves Kárász számára nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Kovács Katalinnal készülhet, úgy véli, sokat tanulhat tőle. Kovács Lászlóék november 1-én utaznak el egy hónapra Floridába, addig együtt készül a két klasszis kajakossal Horváth Alexandra, Sós Viktória és Szénási Zsófia is.

Szerző

Horváth Ferenc célja a nemzetközi kupa

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:54
A fehérváriak egykori válogatott játékosa ezúttal a kispadról próbál segíteni a címvédő csapaton FOTÓ: MTI/BODNÁR BOGLÁRKA
Ahogy az kedden eldőlt, Horváth Ferenc lett a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton vezetőedzője. A címvédő fehérváriak augusztus 19-én menesztették a francia Bernard Casonit, azóta Pető Tamás irányította ideiglenesen a csapatot, mely 11 forduló után 12 ponttal a 7. helyen áll. 

"Sokat jelent számomra ez a klub, hiszen gyerekből itt lettem felnőtt. A megbízásom hét hónapra szól, de ha csak egy meccsre kértek volna fel, azt is elvállaltam volna" – jelentette ki a tegnapi sajtótájékoztatón Horváth, aki 1991-ben a Honvédnál kezdett el futballozni, első élvonalbeli mérkőzését azonban a Videoton színeiben játszotta. A 42 éves szakember korábban a Győri ETO-t, a Kecskemétet és a Paksot edzette NB I-es csapatként, előző klubja a Szigetszentmiklósi TK volt.

Kovács Zoltán, a Videoton sportigazgatója megerősítette Garancsi István klubelnök szavait, hogy a cél az európai porond. "Ez a csapat képes rá, hogy odaérjen a nemzetközi kupaszereplést érő helyekre, és a Magyar Kupát is szeretnénk megnyerni" – mesélt a klub céljairól Horváth, de afelől vannak aggályai, hogy utol lehet-e még érni a bajnokságban a Ferencvárost. A budapesti születésű edző három ízben is volt a fehérváriak játékosa, összesen 171 NB I-es meccsen 63 gólt szerzett. Mivel korábban támadóként szerepelt, ezért külön hangsúllyal kezeli ezt a pozíciót.

"A csatároknak különleges lelkületük van. Ha az ember megtalálja azokat a húrokat egy támadónál, amelyeket meg kell pendíteni, akkor olyan csatárból is góllövő válhat, aki addig nem nagyon talált be" – vélekedett a Vidivel 2006-ban Magyar Kupát, 2007-ben Ligakpuát nyerő Horváth. A 32 magyar válogatottságot számláló edző külön kitért a mérkőzések alacsony látogatottságára is. "Én játszottam itt Fehérváron olyan mérkőzésen, amikor szinte együtt dobbantak az emberek a csapattal. Arra kérem a szurkolókat, hogy jöjjenek minél többen. Olyan játékosok lesznek a pályán, akik meg fognak halni a klubért és a győzelemért" – mondta Horváth, aki az október 14-i Andráshida elleni Magyar Kupa-mérkőzésen mutatkozhat be a Videoton kispadján.

Szerző
Frissítve: 2015.10.07. 22:34