Defibrillátor a győri vasútállomáson

Automata defibrillátort helyeztek el a győri vasútállomás utascsarnokában csütörtökön. Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a győri mellett a hegyeshalmi és a kecskeméti vasútállomáson is elérhető lesz egy-egy készülék, amelyet a DB Schenker Rail Hungária Kft. adományozott a vasúttársaságnak mintegy kétmillió forint értékben.

Hozzátette: ezeken az állomásokon naponta mintegy 20 ezer ember fordul meg. Jelezte, hogy az eszközöket bárki használhatja, mert azok hangos utasításokat adnak, ugyanakkor mindhárom állomás húsz-húsz dolgozóját tanfolyamon készítik fel a defibrillátorral történő esetleges életmentésre.

Megjegyezte, a készülékek nemcsak a vasútállomásokon nyújthatnak segítséget, hanem azok környezetében is. Németh Nándor, az adományozó cég ügyvezetője a vállalat társadalmi felelősségvállalásáról beszélt. Elmondta, hogy a 2012-ben megalakult, vasútrendezési feladatokat ellátó cég most jutott el odáig, hogy adni is tudjon az embereknek.

Az átadási ünnepségen jelen volt idősebb Fehér Miklós, akinek egykori válogatott labdarúgó fia 2004. január 25-én hirtelen szívmegállás következtében a futballpályán halt meg. Azt hangoztatta, hogy az emberek használják majd bátran ezeket a készülékeket szükség esetén, mert az megnöveli az életben maradás esélyét a mentők kiérkezéséig.

A defibrillátorok megtalálását nemzetközileg is ismert piktogramok segítik.

Szerző

Szíria - A NATO kész katonákat küldeni Törökországba

A NATO kész katonákat küldeni Törökországba, hogy megvédje tagországát a déli irányból érő fenyegetések ellen - közölte csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a katonai szövetség védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt.

Stoltenberg leszögezte, hogy a NATO kész és képes megvédeni minden tagországát - beleértve Törökországot - bármifajta fenyegetés ellen. A katonai szövetség már reagált is a fenyegetésre kapacitásának, csapásmérő képességének és készültségének fokozásával, hogy csapatokat küldhessen déli szárnyára, így Törökországba is - mondta a NATO főtitkár, és megjegyezte, hogy Oroszország szíriai légicsapásai és robotrepülőgépekkel végrehajtott támadásai "aggodalomra adnak okot".

Szerző

Tömegkivégzést rendezett az Iszlám Állam

Publikálás dátuma
2015.10.08. 11:53
Illusztráció/Getty Images
Egy, az iraki kormánnyal szövetséges szunnita törzs hetven tagját végezte ki az Iszlám Állam terrorszervezet, jelentette helyi és ENSZ forrásokra hivatkozva a Le Figaro. Az Albu Nimr törzs vezetője, Naim Gaud elmondta, az áldozatok hozzájuk tartoznak. Ramaditól északra, Tharthar helységben végezték ki őket. 

Ugyanakkor az iraki kurd hatóságok azt jelentették be, hogy a terrorszervezet mustárgázt vetett be a kurd önvédelmi erők ellen az Irak északi részén augusztusban történt összecsapások során. A kurd önvédelmi erőket felügyelő minisztérium közlése szerint 35 olyan kurd harcos vérében mutatták ki a külföldön elvégzett vizsgálatok a mustárgáz nyomait, akik részt vettek az összecsapásokban. A kurd harcosokat a nyáron az iraki Kurdisztán székhelyétől, Erbíltől délnyugatra, két település visszafoglalásáért folyó harcok során érte a mustárgáz-támadás. A mustárgáz bevetését tiltja a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény.

Szerző