Előfizetés

Az LMP béremelést sürget a közszférában

Az LMP szerint a minimálbér növelése mellett új, magasabb fizetési kategóriákat tartalmazó közalkalmazotti bértáblára lenne szükség az állami szférában tapasztalható bérfeszültség és az elvándorlás csökkentése érdekében.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány a közelmúltban több mint duplájára emelte az állami felső vezetők bérét, akik - egyéb juttatásaikkal együtt - most már akár havonta tízmillió forintot is hazavihetnek.Kiemelte, az állami cégek vezetőinek bére így ötven-, vagy akár százszorosa a közszférában minimálbérért dolgozók fizetésének.

A kabinet ezt a lépést a javuló gazdasági teljesítménnyel, valamint a bérfeszültség és az elvándorlás csökkentésével indokolta - fejtette ki az LMP politikusa, aki szerint ezen indokok miatt a közszféra többi dolgozójának bérét is emelni kellene.

Schmuck Erzsébet szerint ehhez első lépésben a nettó minimálbér havi 20 ezer forintos emelése szükséges, amit az ezt terhelő szja eltörlésével és a járulékok csökkentésével azonnal meg lehetne tenni. Az LMP emellett a 2008 óta változatlan közalkalmazotti bértábla frissítését is szeretné elérni, továbbá azt, hogy az állami felső vezetők legfeljebb a minimálbéren foglalkoztatottak bérének hússzorosát kereshessék.

Közelkép - Egy rút kirúgás margójára

A Magyar Teátrumi Társaságból kilépett a Csató Kata által vezetett Szentendrei Kulturális Központ, ezért a szentendrei önkormányzat megszavazta, hogy menesztik az igazgatót. Szakmai érvekről nem hallottunk, növekedett a nézőszám, nívósak voltak a programok, a gazdálkodás is rendben volt. 

A kilépést Csató még az alpolgármesterrel is egyeztette, nem tartotta értelmét fizetni a tagdíjat, mert szerinte az MTT inkább a kőszínházakkal foglalkozik, ők pedig a nyárra koncentrálnak, érdemi segítség számukra nem érkezett tőlük. Az önkormányzat felé viszont állítólag érkezett nyomás a jobboldalinak tartott színházi szervezettől, hogy Csatót távolítsák el. Ha ez igaz, egyértelmű elismerése annak, hogy az MTT politikai alakulat is, és úgy tesz, mint az átkosban az egypárt ökle, amely lesújt a hozzá hűtlenekre. Ha az MTT valamit ad magára, azonnal tiltakoznia kell, a zárt ajtók mögött, a politikában már rutinosan sundám-bundám módon meghozott döntés ellen, hogy ugyan már, ilyen képtelen indokkal senkit ne távolítsanak el, mert ez rájuk is meglehetősen rossz fényt vet.

Az MTT végül kiadott egy közleményt, ebben az szerepel, hogy nekik aztán ebben semmi részük nincs, de az, hogy ilyen indokú határozatot kikérnek maguknak, egyáltalán nem. Szabó László az MTT titkára viszont lapunk megkeresésére azt mondta, rossz üzenetet hordozónak tartják, hogy a MTT-ben való tagsági vagy nem tagsági viszony, az szempont egy intézményvezető alkalmazása tekintetében. Az viszont elég életszerűtlen, hogy minden nyomás nélkül, az önkormányzatnak emiatt kedve szottyan eltávolítani valakit. A direktoroknak végképp hangosan kiabálniuk kellene, hogy azért ez csak nem járja! De vagy ahhoz az oldalhoz tartoznak, amelyik előnyöket élvezve egyetért a döntéssel, vagy ahhoz, amelyik a maga és színháza érdekében jobbnak látja hallgatni. Eljutottunk odáig, hogy a félelem az úr, hathatós szolidaritás nélkül, bárkivel bármi megtehető.

Benne lakozott Svejk és Don Quijote

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2015.10.10. 07:47
Eörsi István ismerte az egyéni szintű társadalmi ellenállás taktikáit és stratégiáit FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Eörsi-ünnep címmel megemlékezés-sorozat indul vasárnap a Trafóban, ezt egy beszélgetés követi majd kedden Eörsi István halálnak tizedik évfordulóján. Október 22-én az OSA Archívumban tartanak egy konferenciát szintén az író két különböző arcát felidézendő Homo Politicus, Homo Ludens címmel. A sorozat szervezői: Eörsi László történész, az író fia, Lengyel Anna dramaturg, aki a kaposvári színházban volt kollégája Eörsinek és Vágvölgyi B. András filmrendező, író, újságíró, aki monográfiát is írt az íróról. Őt kérdeztük Eörsi Istvánról és az író örökségéről.

Emlékezetes, hogy Eörsi Istvánt 1956 decemberében letartóztatták és nyolc év börtönbüntetésre ítélték, amelyből négy évet le is ült, 1960 augusztusában szabadult. Onnan kezdve egészen 1989-ig először szinte egyszemélyes ellenzéke volt a Kádár-rezsimnek. Utána pedig többekkel együtt a demokratikus ellenzék kimagasló alakjává vált. A mostani kormányzó rezsim a Kádár-rendszer beidegződéseire, többek között az alattvalói hozzáállásra épít, amelyhez feudális és neonáci jegyek is társulnak – véli Vágvölgyi B. András. A filmrendező, író, újságíró szerint ma Magyarországon nagy szükség lenne hasonló magatartásra, mint amilyen annak idején Eörsié volt. Fontos lenne tisztázni a mostani rezsim jellegét, fontos lenne vele szemben állást foglalni. Mint mondta, ma jól látható, hogy a különböző ellenzéki politikai formációk teljesen hatástalanok, ezért vissza kellene nyúlni az egyéni szintű társadalmi ellenállás taktikáihoz, illetve stratégiáihoz. Ebben Eörsi - akárcsak korábban József Attila vagy Ady Endre - nagyon fontos szerepet játszott.

A kényelmetlen emberek ma hiányoznak Magyarországról, túl sokan vannak olyanok, akik elfogadnak elfogadhatatlan politikai, morális és esztétikai döntéseket - mondja Vágvölgyi. Szerinte egyszer majd a magyar népnek számot kell vetni azzal a rezsimmel, ami kialakult 2010 óta. Azzal a rezsimmel, amelyik megszüntette a köztársaságot, érvénytelenítette a demokratikus Magyarországot, s akár arra is képes volna, hogy az Európai Unióból kivezessen az országot. miközben legalább annyira kacsingat Vlagyimir Putyinra, mint a velünk szövetséges országokra, az Európai Unióra és az Egyesült Államokra. Vágvölgyi úgy látja, ezzel az egésszel egyszer el kell valakinek számolni és szembe kell nézni azzal is miért mentünk mi, állampolgárok ebbe bele. Ehhez pedig olyan emberekre lenne szükség, mint Eörsi István és ezért is fontos az ő szellemének a megidézése, amely talán ráébreszthet sokakat arra, hogy amit normálisnak gondolnak, az egy normálisabb, a szabadságra jobban koncentráló világban nyilvánvalóan problematikus lenne. Ezért is nagyon fontos Eörsi István emlékének az ébrentartása. Meg kell keresni azokat a lehetőségeket és azokat a fórumokat, ahol Eörsi életműve, attitűdje, emberi alapállása a fiatalabb korosztályok számára is érthetővé és követhetővé válik.

Vágvölgyi szerint az elmúlt tíz évben is történtek fontos dolgok, amelyekkel életben tartották Eörsi István szellemiségét. 2006-ban, az író halála után egy évvel megjelent egy Eörsi-emlékkönyv, amelyben többek közt Konrád György, Tamás Gáspár Miklós és Radnóti Sándor írt róla. Gazdag Gyula pedig egy portré filmet készített Allen Ginsbergről és egyik magyar fordítójáról, Eörsiről, ez volt a DVD-melléklet. Sokak tudatában benne él Eörsi, létezik egy facebook csoport is, Hiányzol nekünk Eörsi Pista névvel.

Arra a felvetésre, hogy Eörsi idejében még egy publicisztikának is óriási súlya volt, de ma már mintha ez nem így lenne, Vágvölgyi azzal reagált, közhely, hogy Magyarország következmények nélküli ország, de a médiának azért van hatása. Ez abból is látható, hogy a kormányerő görcsös, verejtékes igyekezettel szeretne magának egy laza fiatalos hírportált összehozni. Nem véletlenül a 888.hu nevet találták, ami a 444.hu-ra utal, mert arra gondolni sem mer - tette hozzá -, hogy a 88-ra (ami azt jelenti: Heil Hitler). Vágvölgyi szerint talán jobb lett volna, a 666.hu nevet választják. Ebből látszik, hogy a médiának ma is van jelentősége. Az elmúlt időszakban sok minden változott, megjelent az állampolgári újságírás, a blogokkal és más fórumokkal. Ma már bárki felteheti a maga által írt publicisztikát az internetre. Ezek a formák különböznek az Eörsi korában szokásos sajtóviselkedéstől. A rendező úgy véli, Eörsi halála óta pazar éveink voltak, de ezeket az éveket sötétben töltöttük. Ezen olyan diskurzussal lehetne valamit változtatni, mint a mostani Eörsi-ünnep.

A sorozat első estje vasárnap lesz a Trafóban, ahol Eörsi-szövegek is elhangzanak, emellett kiderül annak a publicisztikai versenynek az eredménye, amelyet a Magyar Narancs és az Élet és Irodalom együtt hirdetett meg. Október 13-án pedig a Király utcai Gödör Klubban tartanak egy adomázó, vidám estet, mások mellett Ascher Tamás, Konrád György és Mohácsi János részvételével. Ott Vágvölgyi B. András lesz a házigazda.

- Eörsi vidám egyéniség volt, egy erős, állóképes bohóc, akiben fele-fele arányban lakozott Svejk és Don Quijote tulajdonságainak sora. Nem kell, hogy szomorú legyen ez az est – jegyzi meg az est házigazdája. Az ételkínálatról, amelyhez egy „Eörsi-emlékszatyorban” juthatnak hozzá az érdeklődők ezt tudhattuk meg Vágvölgyi B. Andrástól: Eörsi urbánus író volt, roppant népies gasztronómiai ízléssel. Lukács Dávid operatőr leleménye nyomán Eörsi emlékszatyornak nevezték el az esten is kapható rekvizitumot. Ez visszautal egy közös prágai utazásra, amikor hárman együtt voltak, hogy találkozzanak Allen Ginsberggel. Eörsinél volt egy nagyméretű kötélfonatos műanyag szatyor, minthogy ő a disznósajtnak, a szalonnáknak, a lángolt kolbászoknak nagy barátja volt. Vágvölgyi kitért arra is, hogy az Eörsi-emlékszatyorban lesz azért toponári szilvapálinka is, ami az író kedvenc tudatmódosítójának és bázisdrogjának számított.