regény;holtverseny;Totth Benedek;Margó-díj;

Totth Benedek nyerte az első Margó-díjat

Totth Benedek Holtverseny című regénye kapta a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, amelyet először adtak át. Az elismerést a 37 éves író a Margó Irodalmi Fesztivál különkiadásának záróprogramján, a Toldi Moziban vette át szombaton. A pályázatra 47 könyvet neveztek, a Könyvesblog online irodalmi újság előzsűrizésével tízre szűkült a lista.

A zsűrit Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Péterfy Gergely, az Aegon-díj aktuális győztese, valamint Valuska László újságíró, a Könyvesblog főszerkesztője, a Margó Irodalmi Fesztivál szervezője alkotta. Szavazataik alapján a Margó-díj három döntőse Babiczky Tibor a Magas tenger, Mán-Várhegyi Réka a Boldogtalanság az Auróra-telepen és Totth Benedek a Holtverseny című regény szerzője lett. A díjazott kilétét a díjátadó ünnepségen fedték fel.

Totth Benedek, a díjazott műfordítóként vált ismertté, többek között Cormac McCarthy amerikai regényíró műveinek magyarra ültetője. Első regénye, a Holtverseny 2014 októberében jelent meg a Magvetőnél, azóta már második kiadásban kapható. A történet kamaszokról szól, akik egy alkohol, kábítószer és szex uralta világban élnek, ahol még egy kegyetlen gyilkossággal is szembe kell nézniük. A szerző művéből készülő filmadaptáció előkészítő fázisban van. Az alkotó az elismerés mellett 500 ezer forintos pénzjutalmat vehetett át, s a kitüntetéssel jár Péterfy Gergely író mentori támogatása is. A Holtverseny című első kötete egyúttal kereskedelmi és médiatámogatást kap a Bookline onlinre áruház felületein, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít a regényből.

A díjátadón a főváros fiatal tehetségeket támogató programja keretében a Margó zsűrije által kiválasztott első prózakötetes írók közül Papp-Zakor Ilka írónőt is díjazták. A szerzőnő az Angyalvacsora című regényéért 150 ezer forintot és egy Budapest élménycsomagot vehetett át Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől.